Un număr de 151 de persoane care au fost înţepate de căpuşe s-au prezentat în ultimele săptămâni la Spitalul Judeţean “Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe pentru a primi îngrijiri medicale. Directorul medical al spitalului, dr. Antal Almos, a afirmat că anul acesta s-a înregistrat o uşoară creştere a numărului de pacienţi cu înţepături de căpuşe.

Dintre aceştia, în jur de 100 de persoane au luat cu asalt secţia de urgenţă a spitalului, în perioada 20 mai-12 iunie, însă nicuna nu a necesitat internarea în spital, fiind suficientă doar dezinfectarea zonelor cu înţepături precum şi administrarea de vaccinuri antitetanos, pentru a preveni apariţia unor infecţii.

Medicul Antal Almos consideră că această creşteştere a numărului de pacienţi care se adresează unui serviciu specializat se datorează, probabil, “isteriei create în jurul unor cazuri în care au apărut diverse complicaţii”. El a mai precizat că persoanelor care au fost înţepate de căpuşe li s-a recomandat tratament profilactic cu antibiotice şi revenirea la controlul medical.

“De regulă, după o muşcătură de căpuşă medicul infecţionist stabileşte, în funcţie de prezenţa sau absenţa simptomatologiei specifice, dacă e cazul să fie continuate investigaţiile medicale după această perioadă”, a completat acesta.

Directorul medical al spitalului a ţinut să atragă atenţia că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia, prin intermediul căreia se transmitre boala Lyme. Acesta a spus că, din datele statistice medicale s-a observat că dintr-un număr de 1.000 de persoane muşcate de o căpuşă, doar una suferă de encefalită virotică, o boală etrem de gravă şi mortală, în timp ce din 100 de persoane înţepate de căpuşe doar o singură persoană dezvoltă boala Lyme.

Antal Almos a precizat că anul trecut, în judeţul Covasna, s-a înregistrat un singur caz de boală Lyme.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail