După cum se cunoaşte  data  de 15 ianuarie,  ziua de naştere a lui Mihai Eminescu (1850-1889), a devenit  conform Legii nr. 238/ 2010,  Ziua Culturii Naţionale, o iniţiativă excelentă a autorităţilor centrale pe care o salutăm  cu bucurie de fiecare dată. Ca atare, de şase ani se organizează în ţară, dar şi peste hotare o seamă de manifestări omagiale, prin care se celebrează personalitatea şi creaţiile Poetului Neamului Românesc.

. . „O rază te-nalţă, un cântec te duce”

Pentru a marca importantul eveniment cultural  Filarmonica Braşov  va organiza  joi, 14 ianuarie 2016 de la ora 19,00 la Sala „Patria”  un Concert Simfonic Extraordinar ce  poartă drept  titlu două versuri  din celebra poezie „Mortua est” a genialului creator:„O rază te-nalţă, un cântec te duce”. Invitat special este unul dintre cei mai iscusiţi rostitori de stihuri din România, marele actor Ion Caramitru, directorul Teatrului „Naţional” Bucureşti, artistul  care printre alte zeci de poeme interpretează ca nimeni altul „Luceafărul”.

Dar iată câteva strofe  din poezia „Mortua est!” de Mihai Eminescu: „Făclie de veghe pe umezi morminte,/  Un sunet de clopot în orele sfinte,/ Un vis ce îşi moaie aripa-n amar,/ Astfel ai trecut de al lumii hotar.// Trecut-ai când ceru-i câmpie senină,/ Cu râuri de lapte şi flori de lumină,/ Când norii cei negri par sombre palate,/  De luna regina pe rând vizitate.// Te văd ca o umbră de-argint strălucită,/ Cu-aripi ridicate la ceruri pornită,/ Suind, palid suflet, a norilor schele, / Prin ploaie de raze, ninsoare de stele.// O rază te-nalţă, un cântec te duce,/ Cu brațele albe pe piept puse cruce,/ Când torsul s-aude l-al vrăjilor caier/ Argint e pe ape şi aur în aer”(…) (1 martie 1871)

 

Actorul Ion Caramitru

Aşa după cum scrie pe afiş,  invitatul spectacolului este marele actor Ion Caramitru, intelectual de viţă veche,  un bun cunoscător al operei genialului creator.   Puţină lume ştie că neîntrecutul  recitator al versurilor eminesciene, actorul de teatru, film, regizor, dar şi om politic, Ion Caramitru,   mai are două prenume oficiale –  Horia şi Leonida – fiind de origine aromână.  S-a născut pe 9 martie 1942 în București, este căsătorit cu actrița Micaela Caracaş şi au trei fii: Ștefan, Andrei şi Matei. A devenit  președinte al UNITER  imediat după Revoluţie, iar din 2005 este directorul Teatrului Naţional din Capitală.

Să spicuim câteva elemente din C.V.-ul său: Ion Caramitru a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, clasa profesor Beate Fredanov, an în care a şi debutat pe prima  scenă a ţării în piesa „Eminescu”, de Mircea  Ştefănescu. S-a dovedit o alegere inspirată, care se leagă de numele Poetului nostru Naţional ce este  sărbătorit an de an  pe 15 ianaurie.  Pentru numai trei ani, în perioada 1990 – 1993, a fost actor și regizor la Teatrul Bulandra, dar şi director al instituţiei. De asemenea, a ocupat onorantul fotoliu de  ministru al Culturii între anii 1996  şi 2000.

 

Palmaresul său cuprinde roluri principale în piese de teatru  semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Pe lângă teatru, reputatul actor a jucat şi în foarte multe filme. Să amitim doar câteva titluri semnificative, precum „Pădurea spânzuraţilor”, peliculă premiată pentru regie (Liviu Ciulei) la  Festivalul Internaţional de la Cannes în  anul 1965, „Iarba verde de acasă”, în regia lui Stere Gulea (1978), „Ecaterina Teodoroiu”,  film realizat de Dinu Cocea. De asemenea, el este cunoscut publicului larg şi pentru rolul simpaticului „prof. Socrate” din celebra serie de succes „Liceenii”, realizată înainte de 1989. Venerat şi aplaudat  pentru modul magistral în care  „oficiază” atunci când spune versuri, maestrul Ion Caramitru consideră că „În rostire, poezia poate deveni spectacol al cunoaşterii de sine”.

Se vor convinge de acest adevăr spectatorii  prezenţi joi-seara în Sala „Patria” din Braşov, la Concertul Simfonic  Extraordinar dedicat   „Zilei Culturii Naţionale”. În program figurează lucrări memorabile de  Wagner, Elgar, Grieg, Ravel, Gounod, Sibelius.

Dirijorul  Cristian Oroşanu

 Orchestra Filarmonicii braşovene îl va avea din nou la pupitru pe cunoscutul maestru al baghetei, Cristian Oroşanu. Deşi l-am mai prezentat cititorilor, se cuvine  să facem ca de fiecare dată o prezentare a tuturor personalităţilor ce se implică în realizarea unor evenimente de anvergură, cum este şi acest Concert special. Despre  muzicianul Cristian Oroşanu s-au spus şi se pot spune încă  multe lucruri interesante. A făcut-o succint şi remarcabil redutabilul dascăl universitar şi critic  muzical respectat Grigore Constantinescu, afirmând  că „Lirismul, contrastul,  culorile şi stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului şi explică de ce auditorii şi orchestrele îl iubesc pe Cristian Oroşanu”!

Nu multă lume ştie că muzicianul amintit  a  absolvit  două Facultăţi din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti; una de Interpretare, cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuşi. În particular s-a perfecţionat sub îndrumarea celebrului profesor Constantin  Bugeanu. În cadrul Academiei Internaţionale Bach de la Stuttgart a avut ocazia să studieze cu dirijorul Helmuth Rilling.Cariera  lui  Cristian Oroşanu s-a  realizat  cu multă muncă, seriozitate şi disponibilitate. Buna  sa reputaţie  prefesională  i-a facilitat prezenţa pe mari scene de concert ale Europei, evoluând în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi „Orchestre de Paris” în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, „Tonhalle Zürich”,  „Orchestre National Bordeaux Aquitaine”, „DSO Berlin”, „BBC Scotish Orchestra”, „Lamoureux”, „Israel Kibbutz Orchestra”, „Orquestra Sinfónica do Porto” ş.a.m.d.

A avut marea şansă de a fi asistentul  unor „conductori” vestiţi, precum dirijorii Mstislav Rostropovich, Yutaka Sado şi  Ingo Metzmacher.Maestrul Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov.

 Eveniment muzical  mult-aşteptat

…V-am prezentat, stimaţi prieteni melomani, câteva  elemente  informative despre  mult-aşteptatul  eveniment muzical  de joi, 14 ianuarie 2015, care marchează cu 24 de ore  mai devreme  Ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, de fat,  Ziua  Culturii  Naţionale.

Succes protagoniştilor, audiţie plăcută spectatorilor!

Horia C. Deliu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail