14 persoane din totalul celor participante la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenți, organizată la Sfântu Gheorghe, au fost selectate în vederea parcurgerii unor noi etape, arată datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna.
Bursa a fost organizată vineri, 19 octombrie (a.c.), la nivel național, de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), prin intermediul agențiilor teritoriale.
Pentru județul Covasna Sfântu Gheorghe, evenimentul a avut loc la Sfântu Gheorghe, la Centrul de Formare al AJOFM, din strada Daliei, reunind 11 agenți economici, care au oferit peste 150 de locuri de muncă.
Potrivit datelor AJOFM Covasna, la bursă s-au prezentat, în total, 92 de persoane, numărul lor fiind peste așteptări în condițiile în care evenimentul s-a adresat în special absolvenților.
„În raza municipiului Sfântu Gheorghe avem un număr de aproape 70 de tineri, pe care i-am invitat la bursă (…). S-au prezentat mai multe persoane decât am așteptat -92 de persoane, în condițiile în care aveam 156 de locuri de muncă ofertate. Din totalul celor 92 de participanți, absolvenți de învățământ, promoția 2018 au fost 31”, a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Acesta a precizat că 14 persoane au fost selectate în vederea parcurgerii unor probe de lucru, în scopul angajării.
„Oferta a fost destul de largă – începând de la prelucrarea lemnului, transport, publicitate, vânzări, contabilitate, însă s-a optat, mai mult, pentru înscrierea la curs. S-au înscris la cursul de operator –calculator -8 persoane; la managementul proiectelor, 4 persoane; inspector resurse umane – 9 persoane (inclusiv cu studii superioare), bucătar-5 persoane; competențe antreprenoriale, o persoană, îngrijitor bătrâni, o persoană. Vom continua cu astfel de inițiative, pentru că sunt foarte importante!”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna.
La nivel național, 2.287 agenți economici au răspuns invitației Serviciului Public de Ocupare, aceștia oferind locuri de muncă în ramuri de activitate precum: restaurante şi alte activităţi de alimentaţie, industria alimentară, comerţ cu amănuntul, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal, fabricarea produselor textile, lucrări de geniu civil, construcţii de clădiri, activităţi de investigaţie şi protecţie etc, conform datelor ANOFM.
Potrivit aceleiași surse, 21.559 persoane au participat la această acțiune, dintre care 9.915 absolvenţi de învăţământ. Au fost selectați în vederea încadrării 6.107 absolvenți, cei mai mulţi fiind din judeţele: Buzău (615), Timiş (592) Suceava (569), Iaşi (533), Bihor (402). Meseriile pentru care au fost oferite cele mai multe locuri de muncă pentru persoanele fără studii superioare sunt: lucrător comercial, agent securitate, operator confecționer articole textile, lăcătuş, manipulant mărfuri, electrician, casier, sudor, montator subansamble, șofer, ambalator manual, vânzător, confecţioner asamblor articole textile, operator calculator.
Ana Ciorici Costache