După decembrie 1989 și în țara noastră au început să se organizeze  o seamă de  evenimente mondene tematice cu impact deosebit asupra  publicului larg. Sunt  sărbători populare obișnuite în Occident, care au prins treptat și la noi, majoritatea având și beneficii pentru activitatea comercială, fiind acum acceptate și…așteptate de public, mai cu seamă de tineri. Ne referim la nonconformistele “Valentine’s Day”, ”Halloween”, ”Ziua Sărutului”, a ”Îmbrățișărilor”  etc.

 

Sf. Valentin,  protectorul  îndrăgostiților

 

Dar cel mai mare impact îl are omagierea  Sfântului Valentin, considerat protectorul  îndrăgostiților. Data de 14 februarie reprezintă așa-numita ”Valentine’s Day”, o  Sărbătoare internațională a iubirii, minunată ocazie pentru înamorați  de a-și face declarații, a-și oferi cadouri şi de a savura clipe romantice. Iasr unii se ”căsătoresc” simbolic pentru…24 de ore! Evident, fără acte oficiale. Evenimentul este și un bun prilej ca marile lanțuri comerciale și mass-media  să îi dedică manifestări adecvate și promoții speciale.

Există mai multe legende legate de Ziua Iubirii și simbolul ei, ce datează din vremuri îndepărate, căpătând importanţă odată cu trecerea timpului. Se spune  că  ar fi existat un preot Valentin, ce binecuvânta cuplurile în secret, dorindu-le prosperitate și fericire. Numai că a încălcat astfel legea dată de Împăratul Claudius care interzisese căsătoria. Și  din acest motiv a ajuns la închisoare, mai ales că  refuzase să se închine  zeilor păgâni. Acolo  s-a imprietenit cu fiica temnicerului pe care a convins-o să creadă în Dumnezeu. În ziua executiei sale (14 februarie 269) Valentin  a scris o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu a semnat-o.

O altă variantă relatează că Valentin a fost un preot roman martirizat  în timpul persecuției religioase a Împăratului Claudius între anii 269-270. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creștini și necreștini să se căsătorească. A fost aruncat în temniță pentru aceasta, unde a devenit un propovăduitor puternic al credinței în Dumnezeu. Pentru o asemenea cutezanță în data de 14 februarie  269 la etatea de 47 de ani a fost condamnat la moarte și executat. În timpul cât a stat in închisoare  le trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor, spunandu-le ”Amintiți-vă de Valentin! Vă iubesc” .

A rămas un fapt cert,  ca a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credinta sa în Divinitate.

În cinstea Sfântului Valentin în Statele Unite și, mai nou  în toată Europa, dar și pe alte continente  se organizează petreceri, seri distractive, sesiuni de shopping etc. Rețineți însă că în Calendarul ortodox Sf. Valentin este sărbătorit pe data de 30 iulie.

 

Peste zece zile îl vom sărbători și  Zeul  Dragostei la români

 

Dar există și în România un personaj ce întruchipează simbolul Iubirii. Peste zece zile, în 24 februarie, avem și o Sărăbătoare neaoșă de-a noastră, numită Dragobete. Așadar, ce au în comun zilele de 14 si 24 februarie? Simplu: Dragostea. Fie ca vorbim de ”Valentine’s Day” ori de Dragobete trebuie să realizăm  că reprezinta momente speciale în care se celebrează Iubirea.

Primele momente când data de 14 februarie a devenit ”Valentine’s Day” și a început să fie omagiată Iubirea s-au semnalat în secolul al XIV-lea, atunci când au apărut cele dintâi scrisori de dragoste, nevinovate bileţele de amor semnate, „My Valentine”.

Vechile mesajele ale îndrăgostiților din această zi sunt predecesoarele Felicitărilor tipărite de mai târziu (cărți poștale, ilustrate), respectiv a… e-mail-urilor de azi. Cărțile poștale cu dedicații de Ziua Dragostei au apărut încă din 1780. Ele au avut un mare succes  mai ales în Germania, unde erau numite  ”Cărțile prieteniei” .

În privința  lui Dragobete, legendele povestesc că ar fi fost  un fecior chipeș, cu mare trecere la fete și femei. Era cunoscut în popor  și sub denumirea de “Logodnicul Păsărilor”, pentru ca in vechile tradiții dacice el oficia în Ceruri nunta tuturor vietăților de pe Pământ.

Dar despre acest pitoresc personaj din folclorul românesc, prezent tot mai des în ultimii ani în atenția semenilor, vom relata pe larg de Ziua sa, adică în 24 februarie.

 

 Leacuri si vraji de dragoste…

Și apropo de profilul rubricii noastre de ”Tradiții”, să spunem că nu există îndragostit care să nu-și fi dorit macar o dată in viață să afle vreun farmec, vreo plantă sau un descântec anume, care să-l apropie de ființa dragă, să îl aducă în atenția ei. Există în folclor felurite eresuri referitoare la asemenea obiceiuri magice, practici ancestrale,  formule oculte în versuri, uneori puse pe muzică, menite să-i cucerească inima celui drag.   În tipurile moderne rar mai reflectam la  asemenea aspecte desprinse din marea Carte a Iubirii, scrisa prin veacuri, de indragostiti.

Folosirea leacurilor de dragoste pentru a-i infrange voința cuiva, silindu-l să se indragostească  nu era însă ceva firesc și legal. Elixirul magic poate face, intr-adevar, ca un om neștiutor și indiferent să fie cuprins pe neașteptate de o pasiune amoroasă. Dar, mai curand sau mai tarziu dacă nu este ceva sincer, pornit din suflet, povestea de dragoste va avea un final trist. Deci se va sfârși…
 

 

Dragostea adevarată inseamnă mai mult decît beția pasageră iscată de forta secreta a unor leacuri. Ea are nevoie de bucurie, emotie, tandrete, confidență, incredere. Si, din pacate – sau din fericire -, pentru toate acestea, inca n-a crescut nicaieri vreo planta, vreun leac magic!
Atunci cand doua suflete se iubesc cu adevarat, cand sentimentele care ii anima pe indragostiti sunt curate si adevarate, ritualurile de intensificare a iubirii sunt un condiment firesc .

Așadar, să ne bucurăm mereu de Iubire, nu doar în această zi specială !

Horia C.Deliu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail