La 13 noiembrie este marcată Ziua limbii maghiare. A fost instituită prin Legea 279/2015.

Propunerea legislativă pentru instituirea marcării acestei zile a aparţinut Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la 16 iunie 2015, în calitate de primă Cameră sesizată, şi de Camera Deputaţilor, drept for decizional, la 13 octombrie 2015.

Decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea Zilei limbii maghiare a fost semnat de preşedintele Klaus Iohannis, la 11 noiembrie 2015, Legea 279/2015 fiind publicată în Monitorul Oficial la 17 noiembrie 2015.

Iniţiatorii legii au menţionat, în expunerea de motive, că instituirea Zilei limbii maghiare este un prilej pentru a face cunoscute „valorile care animă minoritatea maghiară, tradiţiile şi obiceiurile ungureşti”, potrivit www.cdep.ro.

 

Cu prilejul acestei zile, se urmăreşte organizarea de „manifestări culturale, prezentări de carte, precum şi omagieri ale unor personalităţi ale comunităţii maghiare, spectacole cultural-artistice, oferind astfel, într-un mod instituţionalizat, posibilitatea ca reprezentanţii altor etnii să aibă acces la universul cultural maghiar”.

Potrivit Legii 279/2015, cu această ocazie, sunt organizate, în localităţile în care trăiesc membri ai comunităţii maghiare, manifestări culturale dedicate acestei sărbători. Acestea pot fi sprijinite de autorităţile administraţiei publice locale şi de organizaţiile nonguvernamentale. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni sau secvenţe de la manifestările dedicate acestei sărbători, iar în instituţiile de învăţământ în care se predă limba maghiară ca limbă maternă se pot organiza evenimente culturale dedicate acestei zile.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail