Duminică, 12 aprilie 2020, creştinii catolici, reformați, evanghelici, lutherani şi calvinişti sărbătoresc acasă Sf. Paști, în vreme ce ortodocşii  cinstesc, tot acasă din cauza pandemiei de Coronavirus, Floriile. În mod exceptional  slujbele vor fi urmărite doar la televizor, radio sau pe Internet.

Sărbătoarea de Florii  precede Săptămâna Patimilor. Pe alocuri acestei zile deosebite i se mai zice „Duminica Vlăstarilor”, întrucât închinătorii duc la biserică  mlădiţe  de salcie şi flori de primăvară pentru a fi sfinţite, luândule apoi acasă şi aşezândule la icoane.

    „Duminica Vlăstarilor”

În unele aşezări rurale mai mici, cum ar fi Băcelul sau Valea Dobârlăului, am întâlnit  cu ani în urmă şi o denumire populară a Sărbătorii de Florii, anume „Duminica Vlăstarilor”.  L-am întrebat pe un unchieş, nenea Ion Boriceanu, de unde provine  această variantă şi mi-a spus că de la obiceiul străvechi al sătenilor de a duce la biserică  ramuri de salcie ori de nuc, spre a fi sfinţite de preoţi. De fapt, aceşti vlăstari  amintesc că primăvara a venit şi fac trimitere la  ramurile de finic  cu care norodul din Ierusalim  l-a  întâmpinat Iisus Hristos.

După oficierea Slijbei aceste mldăiţe erau în anii trecuți luate acasă şi aşezate la icoane,  deasupra  uşilor şi a ferestrelor pentru a proteja  casa şi pe cei ce locuiesc în ea. Nu mai puţin importantă este folosirea lor pentru tratarea diferitelor boli, de-a lungul întregului an.

Crengi de salcie sfinţite în biserică

 În credinţa populară salcia poartă  binecuvân­tarea Sf. Marii. Se zice că atunci când  Sf. Fecioară a trebuit să treacă un râu, o salcie de pe mal s-ar fi aplecat peste apă, înlesnin­du-i  deplasarea. Drept răsplată, Maica Domnului a binecuvîntat-o, hărăzindu-i să nu se facă niciodată cărbune  şi să fie purtată an de an la altar.

După cum spuneam şi mai înainte, s-a încetăţenit şi în localităţile din judeţul Covasna  frumoasa  tradiţie potrivit căreia de Florii crengile de salcie sfinţite în biserică  să fie făcute  coroniţe şi atârnate lângă icoane. De asemenea,  cu aceste crenguţe  se ating copiii pe  creştet  ca să crească mari şi fru­­moşi,  feriţi de boli şi alte supărări.

Cu fire de salcie se  împodobesc nu doar icoanele, ci  şi uşile, ferestrele, streşinile caselor, chiar şi fântanile – cum am văzut la Păpuţi –  ca să aducă noroc şi prosperitate.

Există şi datina  ca „mâţişorii” să fie înfipţi pe straturile proaspăt semănate. Ramuri verzi de salcie se aşează şi pe mormintele curăţate şi semănate cu flori în săptămâna dinaintea Floriilor, invocându-se spiritele morţilor. Aceste ramuri sfinţite trebuie să fie păstrate după datină tot anul, până la viitoarele Florii, putând fi folosite la o adică la tămăduirea unor boli. Pe vremuri  oamenii se încingeau cu  fire sfinţite de salcie, pentru a nu avea dureri de şale.

Obicei străvechi

Denumirea de Florii  datează de peste 2.000 de ani şi evocă Intrarea Domnului  nostru Iisus Hristos  în Ierusalim,  călare  pe un asin alb, înconjurat de cei 12 Apostoli. O mulţime de oameni  l-a întâmpinat cu ramuri de palmier şi măslin, întinzând pe jos covoare şi veşminte de preţ,  dedicându-i  cântece de slavă. Mulţimea a  realizat pe dată că venise, în sfârşit,  mult-aşteptatul Mântuitor.

Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe Săptămâna Patimilor, în amintirea cărora preoţii  oficiază  seară de seară  slujbe  speciale numite  Denii. Prin intermediul  lor  credincioşii au sentimentul că refac în mod simbolic Drumul Crucii al lui Iisus până la Răstignire  şi apoi la  Inviere.

Ca la orice praznic religios există în popor  multe obiceiuri,  supersiţii, credinţe primitive. Astfel,  se spune că persoanei ce se împărtăşeşte  de Florii i se va împlini o  dorinţă pe care şi-a pus-o în gând în timp ce se apropie de preot! Nu este voie să te speli pe cap în ziua de duminică, deoarece vei albi ca pomii înfloriţi. Uneori era admisă câte o excepţie, dar ai voie să te speli doar folosind apă descântată.

Virtuţi de înnoire şi  purificare

Despre  urzici există credinţa că înfloresc taman acum, nemaifiind bune de mâncat. De unde şi o altă denumire a Sărbătorii de Florii, anume „Nunta… Urzicilor”! Urzica este o plantă sacră, care poată fi mâncată numai într-o anumită perioadă a primăverii. Dar, cum spuneam, după ce înfloresc ele nu mai sunt comestibile. Virtuţile de înnoire şi de purificare cu care credinţele populare au învestit urzicile se bazează pe câteva însuşiri particulare: apar timpuriu, printre primele plante alimentare, fiind bogate în vitamine şi săruri minerale. Având  proprietatea de a urtica, sunt percepute în mentalitatea arhaică cu puterea de a alunga spiritele malefice.

Vitele trebuie să mănânce câteva ramuri de salcie pentru a se înmulţi şi a fi sănătoase tot anul, iar pomii fructiferi sau butucii de vie vor fi împodobiţi pentru a da rod bogat şi mănos.

Ramurile păstrate la icoane se puneau pe foc în momentul în care începea vreo furtună straşnică. De asemenea, se aruncau în  mijlocul curţii atunci când bătea grindina cu piatră mare, ce putea compromite culturile de pe câmp şi roadele pomilor.

La Mulţi Ani numeroşilor sărbătoriţi !

Această Sărbătoare importantă constituie şi un prilej de a-i felicita  pe numeroşii concetăţeni  care poarta nume de flori. Am  întocmit  o lista a prenumelor  floricole pentru ambele sexe: Anemona, Brânduşa, Camelia, Codruţa,  Crăiţa, Crina, Crizantema, Delia, Floarea, Florica, Florentina, Florina, Garofiţa, Garofina,  Gherghina, Iris, Lăcrămioara, Margareta, Micşunica, Narcisa, Panseluţa, Romaniţa, Trandafira, Violeta, Viorica, Zambila, precum şi Codrin, Codruţ, Crin, Florin, Florentin,  Laurian, Laurenţiu, Ghiocel, Mugurel, Narcis, Viorel.

Le urăm tuturor „La Mulţi Ani”, cu mută sănătate şi bucurii!

 

Duminică este dezlegare la peşte

Importanţa Sărbătorii de Florii este dată şi de sacrificiul ritual al peştelui, duminica respectivă fiind cunoscută în lungul şi dificilul Post al Paştelui  ce se va înăspri în zilele ce urmează, ca zi în care e dezlegare de a mânca peşte.

În unele sate, cum ar fi Hăghig, dar şi Vâlcele, am întâlnit anii trecuți fete care în această zi de Sărbătoare atârnau pe ramurile unui pom inflorit sau pe un măceş  micul Mărtişor primit de la persoana dragă. Şi tot cu această ocazie se scoate la soare  pentru aerisire zestrea fetelor de măritat.

Femeile căutau  odinioară să ia din biserică nuielele de salcie care erau mai lungi, crezând că astfel vor avea noroc şi le va creşte cânepa mare. Alte gospodine  cum ajungeau acasă de la biserică, numărau mugurii de pe crengile pomilor din livadă, fiind convinse ca vor avea tot atâţia pui la cloşti.

Predicţii meteo

Să sperăm că în acest weekend  vrema va fi, în continuare  destul de frumoasă, chiar dacă ceva  mai răcoroasă,  deși vom rămâne în locuințe! Iar dacă tradiţia se confirmă, şi peste o săptămână – adică de  Sfintele Paşti – starea vremii va fi tot la fel.

Oricum, primăvară din punct de vedere calendaristic şi astronomic a sosit, iar Sărbătorile Pascale ne vor  umple sufletele de optimism, că vom depăși perioada grea de acum!   

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail