Apa caldă, muzica relaxantă, peștișori multicolori, curiozitate, zâmbete și multă speranță. Un proiect unic în România, Dr. Peștișor oferă copiilor cu diverse deficiențe o combinație inedită de terapii multisenzoriale, în mijlocul naturii, într-un lac artificial, cu pești și floră acvatică, construit special la Dalnic, în Covasna. Un loc minunat, unde anul trecut, 120 de familii au participat la ateliere terapeutice destinate activităților comune părinte-copil.

Povestea Dr. Peștișor a început în anul 2018, atunci când peste 150 de copii cu diverse tipuri de deficiențe din județele Brașov și Covasna, au beneficiat de ședințe terapeutice gratuite, care au îmbinat terapia asistată de animale (cu crapi koi și carași aurii), meloterapia (terapie prin muzică) și unele elemente ale hidroterapiei. Acela a fost însă doar începutul…

La ședințele de terapie din 2018 au venit și foarte mulți părinți. Nu eram pregătiți să ne ocupăm de ei. Nu aveam personalul, spațiul și nici timpul pentru o astfel de activitate suplimentară. Totuși, acest neajuns a condus la un mare avantaj: am putut observa influența părinților asupra copiilor și am putut realiza importanța majoră a părintelui în triunghiul Copil-Părinte-Terapeut. Am înțeles astfel că activitatea noastră în decursul a câtorva ore are o influență temporară dacă nu este sprijinită și continuată de către părinți în cadrul familiilor. Așa s-a născut anul trecut, proiectul Dr. Peștișor-Cercul Părinților”, declară Szabó Jenő, terapeut și managerul Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice.

Proiectul Dr. Peștișor-Cercul Părinților a continuat eforturile de susţinere a copiilor cu deficienţe şi a familiilor acestora prin activități terapeutice, la care s-au adăugat două ateliere pentru părinţi: un atelier de educație bazat pe suport video și un atelier aplicativ, unde adulții au putut exersa cele însușite alături de cei mici.  Proiectul a fost posibil în urma finanțării în valoare de 32.000 lei, oferite de Fundația Orange, în cadrul concursului „Susține un ONG”, ediția 2019.

Integrarea socială a persoanelor cu deficiențe reprezintă una dintre direcțiile noastre principale de acțiune, de aceea ne-am bucurat să putem sprijini în continuare acest proiect minunat, care  s-a dovedit a fi un mare succes. Este impresionantă evoluția și reacția celor mici în astfel de terapii, iar pentru părinți, fiecare mic progres înregistrat de copil înseamnă enorm” a spus Amalia Fodor, Director al Fundației Orange.

Toate materialele video filmate în cadrul terapiilor sunt disponibile și pe canalul de YouTube – Dr. Peștisor. Astfel, toate persoanele interesate de subiect, pot „învăța la distanță” într-un mod amuzant despre stres, neuroplasticitate, rolul gândurilor, al subconștientului și despre alte concepte dificile, „traduse” pe înțelesul tuturor de reprezentanții grozavei echipe Dr. Peștisor.

Centrul de Cercetări Subacvatice este o organizație nonprofit, înființată cu scopul de a aplica terapii eficiente pentru copii și adulți cu deficiențe, centrate pe incluziuneaîn societate a persoanelor cu posibilități reduse din zone rurale, familii dezavantajate, minorități, etc. Numărul participanților la aceste activități, de la înființare, a fost de peste 2000 de persoane.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care susține dezvoltarea comunităților vulnerabile și incluziunea socială. În cei peste 7 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 6.5 milioane de euro în proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie și cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

Susține un ONG este un program annual al Fundației Orange, ce încurajează angajații Orange România să se implice activ în comunitate, prin dezvoltarea de proiecte de filantropie, cu impact social, în parteneriat cu asociații non-profit alese de aceștia. Lansat în anul 2013, programul Sustine un ONG înseamnă astăzi 34 de proiecte finanțate, aproape 48.000 de euro investiți și peste 76.000 beneficiari direcți și indirecți.

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail