157 ANI DE LA ÎNFIINŢAREA PRIMEI STRUCTURI SPECIALIZATE DE INFORMAŢII MILITARE ÎN ARMATA ROMÂNIEI . .

„… acelor mulţi anonimi care, cu convingere şi conştiinciozitate, s-au dăruit în totul Patriei Lor, jertfindu-se pe acest domeniu informativ în atâtea bătălii. Neelogiaţi de nimeni, ei au rămas aceiaşi anonimi conaţionalilor lor. EROI, SLAVĂ LOR!”
(Căpitanul C.D. Brezoianu, în dedicaţia ce însoţea un studiu informativ / Direcţia Informaţii Militare între Ficţiune şi adevăr, Bucureşti, 1994, pag. 260 )

2Ziua de 12 noiembrie 1859 rămâne, în conștiința românilor, ca data la care domnitorul A.I.Cuza a semnat, prin intermediul Ordinului de Zi nr. 83, actul de înființare a „Secţiei a II-a” din cadrul „Corpului de Stat Major General”, secție care a reprezentat un prim element organizat al cercetării Armatei române. Cu alte cuvinte, astăzi este „Ziua Cercetașilor Militari”.
A fost nevoie de înfiinţarea unei astfel de „sărbători” datorită creşterii necesității de informare. Cercetarea şi-a extins obiectivele și aria de interes, prin intermediul modelului armatelor moderne.
Însuşind şi aprofundând cunoştinţele militare, cercetașii ajung să își perfecţioneze metodele optime pentru culegerea de informaţii despre inamic, în toate condiţiile de timp şi vreme, ziua sau noaptea. Deținerea informației este elementul-cheie pentru reuşita oricărei misiuni.
Cercetașii au învăţat să citească detaliile de planimetrie, atitudinile şi sentimentele localnicilor, urmele lăsate de trecerea unei maşini, a unui om sau animal. Ei sunt cei care iau pulsul fierbinte al ariei de responsabilitate. Sunt primii care se expun pericolului şi care îşi sacrifică viaţa pentru ceilalţi dacă situaţia o impune.
„A fi cercetaş înseamnă să vezi şi să nu fii văzut, să auzi fără a fi auzit, de fapt să fii discret dar, totodată, omniprezent. „Audi, vidi, sile!” („Ascultă, urmăreşte şi taci”) este motto-ul care defineşte blazonul cercetaşilor”.
Spiritul de echipă, coeziunea, încrederea în camarazi sunt alte elemente importante, care definesc cariera unui cercetaş. Cercetaşii sunt primii care observă un potenţial pericol, iar de memoria lor vizuală depinde foarte mult deplasarea patrulelor pe traseele stabilite. Media de vârstă a celor de la Cercetare este de douăzeci şi cinci de ani.
Stimaţi camarazi,
Onorăm şi noi, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Gl. Grigore Bălan” – filiala Covasna, alături de toţi cei care, într-un fel sau altul, sunt legaţi de frumoasa specialitate „cercetare”, momentul de răscruce de acum 157 de ani, când domnitorul reformator Alexandru Ioan Cuza, prin „Înaltul ordin de zi nr. 83” şi-a pus semnătura pe actul de înfiinţare a primului element specializat de informaţii al Armatei Române, „Secţia a II-a”, care avea în responsabilitate „[…] lucrările statistice […], tot ceea ce priveşte operaţiile tactice şi strategice, precum şi cunoaşteri de itinerare militare […]”, deschizând astfel drumul spre modernitate al structurilor de informaţii militare.
Indiferent de vitregiile vremii sau conjucturile geopolitice, cercetaşii militari, „luptătorii pe frontul invizibil”, s-au identificat permanent cu interesele poporului român, contribuind prin nepieritoare fapte de arme, alături de ceilalţi militari, la apărarea fiinţei naţionale şi construcţia statului modern român. Faptele lor, cunoscute şi mai puţin cunoscute, de un eroism şi o generozitate sublime, vor rămâne veşnic consemnate în cartea de aur a oştirii române.
Ziua cercetaşilor, aniversată în fiecare an la 12 noiembrie, ne oferă plăcutul prilej de a adresa tuturor cercetaşilor militari şi familiilor acestora, un respectuos salut camaraderesc, pe care-l însoţim de sincere urări de sănătate şi îndeplinirea tuturor aspiraţiilor.
La mulţi ani cercetaşi militari!

157 ANI DE LA ÎNFIINŢAREA PRIMEI STRUCTURI SPECIALIZATE DE TOPOGRAFIE ȘI GEODEZIE ÎN ARMATA ROMÂNIEI

Înaltul Ordin de Zi nr. 83 din 1859, semnat de domnitorul Al. I. Cuza (1859-1866), a pus bazele Serviciului Topografic al Armatei Române. După această dată, atât structura organizatorică a acestuia, cât și tehnologia de obținere a hărții topografice militare au fost perfecționate continuu.
Această evoluție a avut salturi spectaculoase, mai ales după 15 ianuarie 1951, când, prin Ordinul nr. 00316 din 13 ianuarie 1951, s-a înființat Direcția Topografică Militară (D.T.M.), cu o structură organizatorică nouă, axată pe fazele principale ale proceselor tehnologice. În baza aceluiași ordin, s-au înființat Detașamentul Geodezic și Detașamentul Topografic, subordonate nemijlocit D.T.M., care erau specializate în executarea lucrărilor de cabinet și de teren necesare întocmirii hărții topografice a țării.
Potrivit „Calendarului tradițiilor militare” (2010), prin Ordinul M.Ap.N. nr. CL 001608 din 21.08.1961, la 1 septembrie același an, din considerente organizatorice și economice, s-a înființat Unitatea de Geodezie și Topografie, cu sediul în garnizoana Buzău, prin contopirea celor două detașamente, Geodezic și Topografic, unitate care a continuat planurile de producție ale acestora.
Printre realizările topogeodezilor, militari se numără prima hartă topografică, pe care este înscris numele de România, executarea unor lucrări topografice pentru zonele de operații ale armatei române în timpul Războiului de Independență, medalii de aur și de argint la Expoziția Universală de la Paris (1899), rețeaua triangulației de stat de ordinul I-IV, rețeaua nivelmentului de stat de ordinul I-IV, harta topografică militară la scările 1:25000 — 1:1000000, planuri topografice ale localităților, lucrări complexe și deosebit de importante pentru economia națională ș.a.
Începând cu anul 1963, după o perioadă de experimentare, s-a trecut efectiv la actualizarea hărții topografice la scara 1: 50000, folosind procedee topo-fotogrametrice moderne, activitate finalizată în anul 1973.
Având în vedere evoluția rapidă a aparaturii și tehnologiilor, în perioada 1968-1989 a fost proiectat, realizat și modernizat poligonul geodezic național. Acesta a fost conceput ca laborator de încercări în condiții reale a aparaturii de măsurare, a metodelor și tehnologiilor folosite în geodezie și domeniile conexe și se întinde pe o suprafață de circa 4.000 kmp.
Din ianuarie 1991, sectorul productiv a trecut în subordinea Institutului de Cercetare, proiectare, producție în domeniul Topogeodeziei Militare, ca secție a acestuia, iar Unitatea de Geodezie și Topografie și-a schimbat denumirea în Unitate de Instrucție și Pregătire Topogeodezică.

Institutul Militar de Învățământ Superior de Artilerie și Geodezie „IOAN VODĂ”

La mulţi ani geodezilor militari!

Prim-vicepreşedinte A.N.C.M.R.R. „Gl. Grigore Bălan” – filiala Covasna
Mr. (rz) Robert-Tiberiu RUSZNÁK

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail