La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org.

Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul epocii spațiale pentru specia umană, despre contribuția marcantă a tehnologiei și științei în slujba cercetării spațiului în ce privește atingerea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă și de consolidare a nivelului de bunăstare al oamenilor și al statelor, potrivit www.un.org.

La 12 aprilie 1961, cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a fost primul om care a zburat în spațiu. Acest moment istoric a deschis calea explorării spațiului cu echipaj uman. În 4 octombrie 1957, fusese lansat pe orbită primul satelit realizat de om, Sputnik I, produs de Uniunea Sovietică, acela fiind momentul începutului explorării spațiului.

La 16 iunie 1963, la bordul navei Vostok 6, Valentina Tereșkova a fost prima femeie care a zburat în spațiu, pe orbita Terra, potrivit www.history.com și www.un.org.

În 14 mai 1981, cosmonautul român Dumitru Prunariu pornea, pe parcursul a șapte zile, în cadrul misiunii Soyuz 40, în prima participare a unui explorator român la un program spațial cu echipaj uman. Sursa foto: gw2ru.com 

La 10 octombrie 1967, a intrat în vigoare „Magna Charta a Spațiului”, cunoscută oficial drept Tratatul privind Principiile de Guvernare a Activităților Statelor în Explorarea și Utilizarea Spațiului, inclusiv în ce privește Luna și celelalte corpuri cerești, conform www.un.org.

 La 14 mai 1981 a fost lansată nava cosmică „Soiuz-40”, cu echipaj comun româno-sovietic format din comandantul navei, Leonid Popov (stg) şi pilotul cosmonaut, Dumitru Prunariu (dr); salutul celor doi cosmonauţi înainte de a urca la bordul navetei spaţiale.

Biroul Națiunilor Unite pentru Chestiuni privind Spațiul Îndepărtat (UNOOSA) este responsabil pentru promovarea cooperării internaționale în scopuri pașnice și explorarea spațiului, precum și în ce privește utilizarea științei spațiale și tehnologiei dedicate pentru dezvoltare socială și economică sustenabilă. Biroul asistă oricare dintre statele membre ale ONU pentru stabilirea cadrului legal și de reglementare în ce privește guvernarea activităților dedicate spațiului și contribuie la întărirea statelor în curs de dezvoltare de utilizare a tehnologiei științifice privind spațiul și aplicațiile similare pentru dezvoltare, prin oferirea de suport în ce privește integrarea capabilităților spațiale în programele de dezvoltare națională, indică portalul oficial www.unoosa.org.

Inițial, Biroul UNOOSA a fost creat asemenea unei unități de experți în cadrul Secretariatului Națiunilor Unite pentru a ajuta Comitetul ad-hoc privind utilizarea spațiului cosmic în scopuri pașnice, în baza prevederilor Rezoluției 1348 (XIII) a Adunării Generale a ONU din 13 decembrie 1958. Această unitate a fost transferată să lucreze în anul 1962 în cadrul Departamentului pentru Afaceri al Consiliului Politic și de Securitate, fiind transformat în Divizia pentru Chestiuni privind Spațiul Îndepărtat al respectivului Departament în anul 1968, indică sursa www.unoosa.org. Ulterior, în anul 1992, Divizia a fost transformată în Biroul pentru Chestiuni privind Spațiul Îndepărtat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Politice. Un an mai târziu, în 1993, Biroul UNOOSA a fost relocat la sediul din Viena al Biroului Națiunilor Unite, unde se află și alte agenții specializate ale ONU. Având sediul la Centrul internațional din Viena, Biroul UNOOSA este condus de un director, în persoana doamnei Aarti Holla-Maini (Marea Britanie), din septembrie 2023, conform www.unoosa.org.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail