Judeţul Covasna are în momentul de faţă 216.000 de locuitori. Dintre aceştia, puţin peste 24.000  nu cotizează la fondul naţional de Sănătate, beneficiind totuşi de pachetul minimal de sănătate.

Locuitorii judeţului Covasna care nu cotizează la fondul de Sănătate beneficiază de un pachet minimal de sănătate, conform ultimelor  reglementări ale Guvernului, ce cuprinde: urgenţele medico-chirurgicale, consultaţii şi monitorizarea a sarcinii şi lăuziei, supravegherea şi depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de planing familial şi prevenţie.

Medicii de familie au obligaţia să consulte toţi pacenţii care se prezintă la cabinet

Conform conducerii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, medicii de familie trebuie să consulte  toţi pacienţii care le trec pragul, indiferent de statutul lor, în baza legii Sănătăţii. Dragoş Tatu, director executiv Direcţia Relaţii Contractuale din cadrul CJAS Covasna a punctat faptul că medicii de familie încă mai sunt puţin confuzi în legătură cu pragul de 20 de pacienţiconsultaţi zilnic, impus de Ministerul Sănătăţii. Acesta a explicat că Ministerul nu a impus un număr fix de 20 de pacienţi zilnic, ci un număr mediu, însemnând că acesta poate varia de la o zi la alta, în funcţie de fluxul de pacienţi. „De regulă fiecare doctor ştie câţi pacienţi are. Chiar dacă mi-am programat 20 de pacienţi şi vine al 21-lea care are o situaţie acută, deci nu a fost pe program, îl văd, nu e nicio problemă cu pacientul respectiv. Pacientul vine, îl vede, îi scrie reţeta, îi scrie bilet de trimitere, iar medicul de familie e şi plătit de noi, atâta vreme cât la sfârşitul lunii media de 20 de pacienţi pe zi în raport cu programul lui de activitate se menţine, şi media la nivel de trimestru este corespunzătoare. Chiar dacă ajunge medicul să nu se mai încadreze în media de 20, poate să consulte restul de pacienţi, le dă bilet, le dă medicamente, atâta tot că pentru el ca medic, nu este decontată consultaţia de către CAS.”

Medicii de familie vor supraveghea bolnavii cronici, mai mult decât până acum

Conform conducerii CJAS Covasna, o altă reglementare introdusă de Ministerul Sănătăţii vizează medicii de familie şi bolnavii cronici. Aceasta prevede ca medicul de familie  nu numai să aibă bolnavul în evidenţă, ci să îl monitorizeze îndeaproape, trimiţându-l regulat la medicul specialist, pentru controale.

„A apărut o monitorizarea a şase diagnostice, pe care acum, medicii de familie trebuie să le trateze mult mai serios. Şi până acum le-au tratat, dar acum sunt clar definite pentru fiecare diagnostic în parte, ce au de făcut”, a explicat reprezentantul CJAS.

Din acest pachet de şase diagnostice ce vor fi monitorizate de către medicii de familie fac parte bolile cronice, precum diabetul zaharat de tip 2, dislipidemie, hipertensiune arterială, boală cronică de rinichi sau bronhopneumonia cronică.

Trimiterile au perioadă de valabilitate

Dacă până de curând o trimitere avea termen de valabilitate nedeterminat, de acum pacienţii trebuie să aibă mare grijă când se programează la medicul specialist, laborator sau se internează. Conform surselor citate, biletele de trimitere vor fi valabile cel mult 90 de zile de la data emiterii, astfel: maxim 30 de zile pentru o boală acută şi subacută, 60 de zile pentru o boală cronică şi 90 de zile pentru boli încadrate în programul naţional de sănătate (diabetologie sau oncologie).

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail