Aproximativ o treime din numărul total de copii aflați în sistemul de protecție socială, la acest moment în județul Covasna, se află în sistem rezidențial, adică în case de copii sau centre de plasament

 Potrivit site-ului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna (D.G.A.S.P.C.), aceasta este principala instituţie publică furnizoare de servicii sociale din judeţul Covasna. Prestarea acestor servicii şi susţinerea centrelor înfiinţate în anii anteriori este o reală sarcină financiară, managerială şi organizaţională. În cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Covasna funcţionează mai multe servicii destinate să promoveze şi să protejeze drepturile copiilor. Aceste servicii sunt în continuă reorganizare şi diversificare, în funcţie de nevoile identificate la nivelul judeţului Covasna. D.G.A.S.P.C. Covasna oferă servicii de tip rezidenţial (centre de plasament, centru de primire în regim de urgenţă, centru maternal, case de tip familial), servicii de zi (centre de zi, centre de reabilitare, prevenţie, evaluare) și servicii de tip familial – plasament familial, adopţie, asistenţă maternală.

Doisprezece copii abandonați în spitalul din Sfântu Gheorghe, în anul 2017

Deși numărul copiilor abandonați în spitale este în scădere, indiferent care ar fi acesta, este prea mare, atunci când vorbim de micuți care au parte de un start în viață nedrept, de copii cărora le este refuzată din start șansa la căldura unui cămin, de suflete a căror existență depinde de un sistem și nu de o mamă.

În spitalele din județul Covasna au fost abandonați, anul trecut, 33 de copii, dintre care 12 la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe. Totuși, părinții a cinci dintre copilașii abandonați în spitalul din reședința de județ s-au întors după ei și i-au luat acasă. Mamele a patru din cei șapte copii abandonați în spitalul din Sfântu Gheorghe au renunțat la ei încă de la naștere, iar alți trei copilași, cu vârste cuprinse între o lună și trei ani, au fost abandonați la câte un episod de internare pentru diverse afecțiuni. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof”, părinții a șase din cei șapte copii abandonați în spital anul trecut provin din mediul rural. Toate cheltuielile care rezultă din îngrijirea copiilor abandonați în spital sunt acoperite din bugetul instituției, micuții putând rămâne în spital chiar și câte două luni, până la finalizarea procedurilor de preluare a lor de către D.G.A.S.P.C. În rarele cazuri în care unul dintre copii suferă de boli cronice ori malformații, acesta este transferat la Centrul de Rezidențial pentru Copii cu Dizabilități din Baraolt, care este destinat special unor astfel de situații. În anul 2017, în Sfântu Gheorghe a fost abandonat în spital un copilaș născut cu microcefalie, o afecțiune deosebit de gravă, congenitală sau dobândită, caracterizată de dimensiunile reduse ale craniului și ale creierului, retard mintal grav și afecțiuni neurologice severe.

 

Cu privire la problema abandonării copiilor în spitale, și la eforturile depuse de către autorități pentru scăderea numărului de copii instituționalizați, șefa D.G.A.S.P.C. Covasna, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”: „Avem un serviciu de evaluare inițială și în cadrul acestuia, asistenții sociali se ocupă de copiii părăsiți în spitale. Tot în cadrul serviciului avem un proiect pe care îl implementăm din 2009 – un program de prevenire pentru sarcini nedorite. Acesta a început la inițiativa fundației SERA din București, și îl continuăm și în momentul de față. Consider că un rezultat pozitiv al acestui proiect  este numărul în scădere al copiilor abandonați în spitale. În anul 2017 am avut 33 de copii abandonați în spitalele din județul Covasna. Totodată trebuie știut că acești copii abandonați în spitale nu ajung neapărat în sistemul de protecție socială: cam 50% dintre ei sunt reintegrați în familiile lor naturale, iar ceilalți 50% ajung în sistem. Cele mai multe cazuri ajung în serviciul de asistență maternală – deci sunt plasați la asistenți maternali, iar în cazul în care copilul este grav bolnav și necesită îngrijire medicală permanentă, este plasat la Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități – copii mici, de la Baraolt. Trimestrial se întâlnesc, la instituția noastră, asistenți sociali, medici de la fiecare spital, reprezentanții poliției, și se discută această problemă. Încercăm să facem tot posibilul pentru a reduce numărul acestor copii – al celor părăsiți în spitale. Totuși, anual se observă o scădere a copiilor abandonați. (…) Până acum câțiva ani, copiii abandonați în spital stăteau destul de mult acolo. Acum timpul este mult mai scurt, pentru că avem asistenți maternali, putem să facem plasamentele mai repede. Imediat cum ne anunță spitalul, căutăm familia, vedem dacă se poate face reintegrarea în familie, din ce cauză a fost părăsit copilul și dacă nu, facem plasament în asistență maternală.”

 

În momentul

de față, în Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyan Kristof” din Sfântu Gheorghe nu este internat nici un copil abandonat.

 

Peste 1000 de copii înregistrați în sistemul de protecție socială, în județul Covasna

 

„Copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii și cea mai mare speranță a ei pentru viitor.” – John Fitzgerald Kennedy

Într-o țară în care abia de foarte puțin timp a început să se vorbească de promovarea educației sexuale, în care rata abandonului școlar este pe primele trei locuri din Europa, în care, deși există o legislație care asigură anumitor categorii, defavorizate, de femei metode contraceptive gratuite, nu există bani pentru achiziționarea și distribuirea lor, nu este deloc surprinzător că numărul copiilor abandonați este în continuare îngrijorător.

Deși nu doar statul, ci și organizațiile neguvernamentale – asociații ori fundații – încearcă să îi ajute pe micuții care trebuie să învețe încă din primii ani de viață cruda lecție a singurătății, drumul lor către viața de adulți este presărată cu praguri mult mai mari decât ale copiilor cu familii normale. Cu toate că trăiesc în colectivitate, iar colegii lor, îngrijitorii lor, cei care sunt responsabili de existența lor zilnică devin familiile lor, acești copii suferă, de cele mai multe ori de acel sentiment de dezrădăcinare, de lipsă de apartenență la o familie adevărată.

 

„În sistemul de protecție socială, la momentul actual sunt 1051 de copii, din care 305 sunt în sistem rezidențial – copii instituționalizați, 239 în asistență maternală, 337 au fost în plasament familial, 42 în centre de zi și 81 în centre de reabilitare. Cei din sistemul rezidențial au vârste cuprinse între 4 și 26 de ani. Legea permite ca aceștia să rămână în sistem rezidențial, dacă își continuă studiile. În momentul de față, la Târgu Secuiesc avem un centru modular, la Olteni, un centru de plasament, care funcționează pe lângă o școală specială și care este în curs de închidere,  și centrul de plasament de la Baraolt, care are o capacitate de 12 copii – este de fapt ca o casă de tip familial, unde ajung copiii mici cu dizabilități. În total, în tot județul avem 12 case de tip familial, iar în 2 dintre acestea (la Baraolt și la Chilieni – n. red.) sunt internați copii cu dizabilități.”- a mai precizat Vass Maria.

Centre pentru copii cu nevoi speciale

 

Centrul rezidențial pentru copii cu dizabilități din Baraolt a fost înființat în anul 2006 și oferă servicii de primire şi găzduire, îngrijire specială, adaptată nevoilor individuale ale fiecărui copil, asigurând dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală, socială a copiilor cu handicap,asistenţă medicală generală adaptată nevoilor individuale a copiilor, recuperare, compensare, reabilitare şi integrare, adaptare posibilităţilor proprii, dezvoltarea relaţiilor copilului cu comunitatea, activităţi de grup şi programe individualizate pentru fiecare copil. De serviciile Centrului Rezidenţial Baraolt beneficiază copii între vârsta de 0-7 ani, cu diferite tipuri de dizabilităţi, copii care datorită faptului că necesită îngrijire permanentă,  nu pot fi plasați  în asistență maternală.
Capacitatea Centrului Rezidenţial  este de 12 locuri. Spaţiile pentru activităţile desfăşurate în Centrul Rezidenţial au ambianţă familială şi corespund scopului şi obiectivelor stabilite.

Tot în Baraolt funcționează și Centrul de reabilitare, înființat tot în anul 2006, care oferă servicii de primire temporară, asistenţă de specialitate şi medicală; program complex de reabilitare (program zilnic de stimulare senzorială, tactilă, vestibulară şi proprioceptivă, activităţi în cerc, muzică, mişcare, masaj, zonă de linişte, activităţi în aer liber,  diferite terapii individuale şi de grup, consiliere şi sprijin pentru părinţi. Serviciile oferite de Centru se adresează  unor copii cu nevoi speciale, mai ales din zona oraşului Baraolt, atât pentru cei care provin din serviciile / centrele D.G.A.S.P.C. Covasna, cât şi pentru cei care provin din familie, cu vârste cuprinse între 0 și 15 ani.
Capacitatea maximă a Centrului este de 20 locuri.

 

Centrul de reabilitare pentru copii cu handicap „Székely-Potsa” din Chilieni, înființat acum zece ani, oferă un program complex de reabilitare pe timpul zilei pentru copii/tineri cu nevoi speciale. Prin acest program complex de recuperare se urmăreşte realizarea următoarelor scopuri terapeutice: dezvoltarea abilităţilor sociale, dezvoltarea abilităţilor de comunicare, compensarea aptitudinilor deficitare, utilizarea practică a aptitudinilor învăţate, asigurarea condiţiilor unei vieţi autonome. Centrul de Reabilitare oferă zilnic un program complex de recuperare pentru c

opii/tineri cu nevoi speciale. Programul zilnic (care începe la 8.00 şi se termină la 16.00) cuprinde activităţi senzorio-motorii, buco-motorii, activităţi cognitive, activităţi de dezvoltare a comunicării şi a limbajului, masaj, muzică şi mişcare şi activităţi în aer liber, activităţi de dezvoltare a autonomiei personale, activităţi de balneo-fizioterapie. Aceste activităţi cotidiene sunt completate săptămânal de activităţi de hipoterapie, iar anual sunt organizate tabere pentru beneficiarii Centrului. Copiii/tinerii servesc două mese în Centru (micul dejun şi prânzul). Programul se adresează unor copii/tineri cu nevoi speciale, care provin din sistemul de protecţie al D.G.A.S.P.C. Covasna. Selecţia lor se realizează pe baza unor evaluări psihologice şi medicale, respectiv pe baza efectuării unei evaluări complexe şi a propunerii Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul D.G.A.S.P.C. Covasna.  În acelaşi timp se are în vedere includerea în program şi a unor copii/tineri cu nevoi speciale din zona oraşului Sfântu Gheorghe, care provin din familii naturale, având în vedere numărul redus al serviciilor de reabilitare în această zonă a judeţului Covasna. Un alt grup-ţintă îl constituie familiile din comunitate care au copii cu nevoi speciale şi care beneficiază de programe de educaţie şi suport, iar profesioniştii care lucrează cu copiii cu nevoi speciale (coordonatori de programe, asistenţi sociali, psihologi, psihopedagogi, educatori de specialitate, etc.) reprezintă şi ei un grup-ţinta; aceştia beneficiază de

 

programe de specializare si perfecţionare în domeniu, de consultanţă şi asistenţă tehnică.

 

Centrul de reabilitare pentru copii cu tulburări de spectrul autist / deficienţe senzoriale din Chilieni, ianugurat în anul 2002, oferă zilnic un program complex de recuperare pentru copii cu tulburări de spectrul autist/deficienţe senzoriale. Programul zilnic (care începe la 8.00 şi se termină la 16.00) cuprinde activităţi senzorio-motorii, buco-motorii, activităţi cognitive, activităţi de dezvoltare a comunicării şi a limbajului, masaj, muzică şi mişcare şi activităţi în aer liber, activităţi de dezvoltare a autonomiei personale, activităţi de balneo-fizioterapie. Aceste activităţi cotidiene sunt completate săptămânal de activităţi de hipoterapie, iar anual sunt organizate tabere pentru beneficiarii Centrului. Copiii/tinerii servesc două mese în Centru (micul dejun şi prânzul). După terminarea programulu ei se întorc în familiile lor (naturale sau foster) sau în Centrul Rezidenţial din cadrul Centrului de Coordonare. Programul se adresează unor copii diagnosticaţi cu deficienţe din spectrul autist, deficienţe de comunicare sau deficienţe senzoriale, care provin din sistemul de protecţie al D.G.A.S.P.C. Covasna. Selecţia lor se realizează pe baza unor evaluări psihologice şi medicale. Fiind vorba despre un program de recuperare timpurie, copiii care beneficiază de acest program sunt copii cu vârsta mai mică de 6-7 ani. În acelaşi timp se are în vedere includerea în program şi a unor copii diagnosticaţi cu tulburări de spectrul autist, deficienţe de comunicare sau deficienţe senzoriale, care provin din familii naturale, având în vedere inexistenţa serviciilor pentru acest fel de tulburări în judeţul Covasna. Un alt grup-ţintă îl constituie familiile din comunitate care au copii cu nevoi speciale şi care beneficiază de programe de educaţie şi suport, respectiv profesioniştii care lucrează cu copiii cu nevoi speciale (coordonatori de programe, asistenţi sociali, psihologi, psihopedagogi, educatori de specialitate, etc.) aceştia beneficiind de programe de specializare si perfecţionare în domeniu, de consultanţă şi asistenţă tehnică.

12 copii adoptați, în anul 2017, în județul Covasna

 

Adopția reprezintă un moment extrem de important atât în viața familiei care primește în sânul său un copil, cât și în viața micuțului, care începe o viață nouă, care primește o șansă în plus la normalitate. Aceasta este un proces stresant, cu pași stricți cu verificări și evaluări, pentru ca potrivirea între familie și copil să fie cât mai mare. Chiar și după finalizarea procesului efectiv de adopție și introducerea micuțului în noua familie, monitorizarea adopției durează încă cel puțin doi ani.

 

„Anul trecut am avut 12 adopții finalizate. Cu toate că anul trecut am dat 16 atestate, în acest an au fost deja depuse 9 cereri pentru a deveni familii adoptatoare. Procedura de adopție nu este dificilă, oamenii trebuie să aibă puțină răbdare. Cam în 60 de zile se face evaluarea familiei, sunt o serie de întâlniri – familia trebuie pregătită pentru că este un moment foarte important în viață, ceea ce este o schimbare majoră în viața familiei și în viața copilului.”, a declarat șefa D.G.A.S.P.C. Covasna, Vass Maria.

Din păcate, nu toate adopțiile au un final fericit, existând și familii care realizează că nu pot face față unei astfel de provocări, copilul întorcându-se, astfel, în sistemul de protecție socială și suferind o nouă traumă cauzată de abandon. Totuși, aceste cazuri, de imposibilitate a integrării copilului într-o familie sunt rare, adopția reprezentând în continuare cea mai bună șansă la o viață normală a copilului.

 

Oana-Mihaela Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail