Joi, 11 iulie 2019, între orele 8ºº-12ºº, Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu Gheorghe organizează o acțiune de donare de sânge la Spitalul Orășenesc Întorsura Buzăului.

 

Deși majoritatea persoanelor asociază donarea de sânge cu un act eroic ce îți provoacă ulterior amețeli, slăbiciune etc., puțini sunt cei care cunosc numeroasele beneficii pe care donarea sângelui le are la nivelul organismului și nu numai. Dacă nu v-ați convins până acum, iată zece motive pentru care donatul se dovedește a fi extrem de benefic și, spun medicii, chiar necesar pentru o bună funcționare a sistemului circular.

 

  1. Scade riscul de cancer

Da, este adevărat. Donatorii de sânge trăiesc mai mult, potrivit unui studiu desfășurat pe o perioadă de 4 ani și jumătate. Persoanele implicate au donat sânge de două ori pe an și, la final, s-a constatat că și-au redus riscul de cancer și pe cel de deces, în comparație cu cei care nu au donat.

 

Pentru a beneficia de aceste efecte asupra sănătății, cel mai recomandat este să donezi sânge în mod regulat. Vârsta nu trebuie să îi preocupe pe donatori. Studiile arată că persoanelor cu vârste cuprinse între 43 și 61 de ani le scade considerabil riscul de a face atac de cord sau accident vascular cerebral dacă au donat regulat sănge de-a lungul vieții.

 

  1. Scade tensiunea arterială

Deoarece transfuzia sângelui scade tensiunea arterială, acest lucru reduce cu până la 30% riscul apariției bolilor cardiovasculare. De aici și motivul pentru care persoanele care donează sânge regulat au media de viață mai mare decât restul populației.

 

  1. Ține sub controlhemocromatoza

Hemocromatoza reprezintă o boală ereditară. Organismul unui bolnav de hemocromatoză absoarbe și stochează prea mult fier. Această boală poate cauza chiar ciroză, întrucât fierul este acumulat în special la nivelul ficatului. Un om sănătos absoarbe și stochează aproximativ 10% din fierul conținut de alimente, pe când, un pacient cu hemocromatoză va stoca mult mai mult decât organismul are nevoie. Cum corpul nu cunoaște metode naturale de eliminare a surplusului de fier, singura modalitate sănătoasă este transfuzia de sânge.

 

Boala prezintă riscuri foarte mari în cazul în care nu este descoperită și tratată precoce. Unele dintre ele sunt: artrita, afecțiuni hepatice grave (ciroză, mărirea ficatului, cancer hepatic, insuficiență hepatică), diabet, tulburări de ritm cardiac, insuficiență cardiacă congestivă, impotență, menopauză precoce, pigmentarea anormală a pielii, afecțiune ale glandei suprarenale și pituitare.

 

  1. Set de analize cadou

Medicii susțin că este mai mult decăt necesar să ne facem analizele cel puțin o dată pe an pentru a monitoriza și depista la timp posibilele afecțiuni de sănătate. Din păcate, fiecare român înscris la un medic de familie are dreptul să își facă analizele gratuit doar o dată pe an. Totuși, dacă donezi sânge, vei beneficia de un set de analize strict și gratuit. Așadar, nu numai că vei salva vieți, dar vei fi și la zi cu starea ta de sănătate.

 

Atât identitatea donatorului, cât și rezultatele analizelor, sunt secrete și nu se comunică prin telefon, mail sau fax. Rezultatele analizelor pot fi scoase din Centrul de Transfuzii doar cu acordul în scris al donatorului și, în cazul unor probleme, nu se fac anchete epidemologice fără acordul acestuia.

 

Din moment ce cadrele medicale nu au dreptul să comunice rezultatul analizelor, donatorii sunt responsabili să se intereseze cu privire la rezultatele sale (după ce au donat sau la 75 de zile de la donare).

 

În urma donării, vei primi rezultate pentru: grupa sanguină și RH, Hepatita B și C, HIV, leucemie, sifilis, probe hepatice. Donatorii au posibilitatea să primească la cerere și alte analize gratuite, precum: calcemie, glicemie, transaminaze, cholesterol, EKG și radiografie pulmonară.

 

  1. Donarea este remunerată

Deși, în general, donarea este anonimă și gestul plin de altruism nu așteaptă recompensă, donarea de pe 11 iulie efectuată la Spitalul Orășenesc Întorsura Buzăului este remunerată.

 

“Fiecare donator primește tichete de masă în valoare de 66,99 lei, un set de analize: VSH, hemoleucogramă, biochimie, test de sifilis, de hepatită B, hepatită C, HIV și HTLV și un cărnat fierbinte.”, anunță Centrul de Transfuzie Sanguină pe pagina oficială de Facebook.

 

  1. Poți salva până la 3 vieți

În cazul în care sângele donatorului este unul sănătos, poate salva chiar și trei vieți. În laboratoare, specialiștii separă următoarele: celulele roșii (care se folosesc îndeosebi la intervenții chirurgicale), trombocite (ajută la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie) și plasma (folosite pentru accidente, traume și arsuri). Deci, sângele donat poate salva atât pacienții care ajung la urgențe cu pierderi masive de sânge, cât și pe cei care urmează a fi operați ori sunt internați în secțiile de oncologie. Potrivit sieudonez.ro, din câteva unități de sânge se pot obține mai multe produse derivate, cum ar fi:

  • Concentrat eritrocitar resuspendat;
  • Concentrat eritrocitar deleucocitat;
  • Concentrat eritrocitar sărăcit în leucocite;
  • Plasmă proaspată congelată;
  • Plasmă decrioprecipitată;
  • Crioprecipitat de factor VIII;
  • Concentrat trombocitar standard;
  • Concentrat trombocitar de afereză.

 

  1. Te ajută să slăbești

Potrivit studiilor, donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare donare. Pe lângă efectul imediat pe care donatul îl are asupra metabolismului, “subțierea” sângelui influențează procesul de slăbit pe viitor.

 

  1. Zi liberă de la muncă/școală

Dacă te gândești că nu poți merge să donezi pentru că serviciul sau școala nu îți permit asta, nu ai motive de îngrijorare. Donatorii de sânge primesc o scutire pe perioada întregii zile. Potrivit dispozițiilor art. 11 din HG 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor și obligațiilor donatorilor de sânge litera b), donatorilor li se oferă o zi liberă plătită, prin contractul colectiv de muncă unic la nivel național.

 

Art. 11

Donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:

  1. 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituția de profil;
  2. o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariați; o zi scutire de frecvență, în ziua donării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
  3. decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.

 

  1. Donarea nu prezintă riscuri

Pe lângă o stare de disconfort cauzată de donare și resimțită abia după finalizarea procesului de recoltare, donarea nu prezintă riscuri. Așadar, donatorul nu este expus riscurilor cu care se confruntă majoritatea pacienților aflați în spitalele de stat. Toate obiectele sanitare folosite în timpul donării sunt de unică folosință.

 

Nici primitorul nu este expus riscurilor, întrucât sângele este testat din toate punctele de vedere și, dacă prezintă probleme, este incinerat.

10. România este codașă în clasamentul donatorilor de sânge

Fiecare om de pe planetă are nevoie de sânge cel puțin o dată în viață. România este printre ultimele țări în ceea ce privește donarea nesilită de sânge. Din acest motiv, numeroase intervenții chirurgicale sunt amânate. Totodată, este bine de știut că lipsa sângelui din spitale este un factor declanșator al traficului cu sânge.

 

În cazul în care aspectele pozitive enumerate și dezvoltate mai sus sunt suficiente pentru a vă convinge să vă alăturați donatorilor, le expunem și pe cele referitoare la cum decurge o zi în care donăm: cum trebuie să ne comportăm înainte de a dona, după ce donăm și care sunt cazurile deosebite pe care orice viitor donator este nevoit să le cunoască.

 

Pentru început, este bine de știut că sângele se recoltează de la persoanele sănătoase cu vârste între 18-60 de ani, la un interval de cel puțin 8 săptămâni între donări. Bărbații pot dona de 5 ori pe an, iar femeile doar de 4 ori.

 

Fiecărui donator i se înmânează un chestionar în care trebuie să răspundă sincer pentru a nu exista riscuri în cazul în care este acceptat. După testele de dinaintea donării, se recoltează o cantitate de 450 de ml, iar întregul proces de recoltare durează 8-10 min.

 

Cine poate dona?

Pot dona cetățenii români cu domiciliul în România și cetățenii Uniunii Europene care au reședința în România. Pot dona oamenii sănătoși care se supun următoarelor reguli de prelevare a sângelui:

 

  • Au vârsta cuprinsă între 18-60 de ani;
  • Cântăresc cel puțin 58 kg (femei) și 60 kg (bărbați);
  • Au un puls regulat (60-100 bătăi/minut) și tensiunea arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
  • Donatorii nu au suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
  • Femeile care doresc să doneze sânge nu o pot face dacă sunt însărcinate, în perioada menstruală sau în cea de lăuzie (primele 6 săptămâni după sarcină);
  • Donatorii nu pot consuma grăsimi sau băuturi alcoolice cu 24 de ore înaintea donării;
  • Nu pot dona sânge persoanele sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, renale, psihice, hepatice sau endocrine.
  • De asemenea, nu pot dona persoanele care au avut următoarele boli: hepatită de orice tip, tuberculoză (TBC), sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele (psoriazis, vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii sau cancer.

 

Posibilii donatori trebuie să se confrunte cu niște criterii de excludere permanentă. Nu pot dona vreodată persoanele care întrunesc afecțiunile de mai jos:

  • Afecțiuni cardiovasculare – hipertensiune arterială;
  • Persoanele care au suferit traumatisme craniene ce le-au provocat sechele;
  • Pacienții care suferă de epilepsie, schizofrenie, cancer, leucemie, pancreatită, sifilis, ciroză hepatică, hepatită, etilism cronic, astm bronșic, psoriazis, alergii severe, hiperlipidemie, boli endocrine, lupus eritematos diseminat;
  • Persoanele pensionate pe caz de boală, indiferent de diagnosticul primit la pensionare.

 

În cazul în care aspectele de mai sus nu îi vizează, posibilii donatori trebuie să împlinească niște criterii ce îi pot exclude temporar:

  • Nu pot dona pe moment bolnavii de boli infecțioase precum gripă și alte infecții bacteriene;
  • Persoanele care, la momentul donării, sunt anemice, au suferit o examinare endoscopică, transufzii, intervenții chirurgicale;
  • Nu pot dona persoanele care și-au făcut piercinguri sau tatuaje cu mai puțin de șase luni înainte de donare;
  • Nu pot dona persoanele care alăptează, au fost proaspăt vaccinate sau efectuează tratamente dentare;
  • De asemenea, nu pot dona cei care consumă medicamente sau băuturi alcoolice cu 24 de ore înainte de donare.

 

Ce facem înainte de a dona sânge?

Pentru a se asigura că trec de criteriile de excludere temporară, viitorii donatori trebuie să respecte câțiva pași înainte de fiecare donare.

 

Deși multe persoane confundă donarea sângelui cu prelevarea acestuia pentru analize, lucrurile stau destul de diferit în ceea ce privește pregătirea fizică. În cazul primei, trebuie neapărat să se consume alimente și lichide înainte de transfuzie. Pentru ca un bolnav să primească sânge sănătos, donatorul lui trebuie să se odihnească înainte, să ia un mic dejun consistent și bogat în vitamine (ceai, sandwich, pâine cu dulceață, lapte cu cereale și fructe).

 

Contradictoriu, cafeaua este recomandată înainte de donare, iar țigara e interzisă cu o oră înainte și o oră după donare. Totodată, este recomandat ca donatorii să bea cel puțin jumătate de litru de apă înainte să intre în cabinet, iar persoanele cu un nivel scăzut al glicemiei pot consuma ciocolată.

 

Ce facem în timp ce donăm sânge?

Sângele se recoltează de la donatorul aflat pe pat, în poziția culcat. Donatorul nu are voie să folosească telefonul pe perioada donării și nici să mestece gumă.

 

Ce facem după ce donăm sânge?

După recoltarea sângelui, donatorul primește un plasture pe care va presa câteva minute. Acestuia i se va spune să rămână întins sau în șezut pentru încă 10 minute.

 

Fumătorii trebuie să mai aștepte o oră după ce au donat înainte de a aprinde următoarea țigară. În ziua donării, este necesar consumul de lichide și de alimente bogate în vitamine, evitarea mâncărurilor grase, băuturilor alcoolice și al efortului fizic.

 

Sperăm că aceste informații au fost utile pentru posibilii și viitorii donatori. Vă invităm să salvați vieți alături de întorsureni pe data de 11 iulie, între orele 8.00-12.00, la Spitalul Orășenesc Întorsura Buzăului.

 

 

Adelina GHERASIM

sursa foto: www.beingpostiv.ro

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail