Ziua Drepturilor Omului este marcată anual în întreaga lume pe 10 decembrie. Ziua aniversează unul dintre cele mai inovatoare angajamente globale din lume: Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Acest document emblematic consacră drepturile inalienabile la care fiecare persoană are dreptul ca fiinţă umană – indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură, origine naţională sau socială, proprietate, naştere sau alt statut.
Declaraţia a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite la Paris la 10 decembrie 1948 şi stabileşte, pentru prima dată, drepturile fundamentale ale omului care trebuie protejate universal.
Ca „standard comun de realizare pentru toate popoarele şi toate naţiunile”, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului este un model global pentru legile şi politicile internaţionale, naţionale şi locale şi o bază a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Este disponibilă în 577 de limbi, de la abhază la zulu, ceea ce face ca Declaraţia să fie cel mai tradus document din lume, arată https://www.un.org/.
Tema anului 2024 este: ”Drepturile noastre, viitorul nostru, chiar acum.” Drepturile omului pot împuternici indivizii şi comunităţile să creeze un mâine mai bun. Prin îmbrăţişarea şi încrederea în puterea deplină a drepturilor omului ca o cale către lumea pe care o dorim, putem deveni mai paşnici, egali şi sustenabili.
În această Zi a Drepturilor Omului, ne concentrăm asupra modului în care drepturile omului pot fi o cale către soluţii, jucând un rol esenţial ca forţă preventivă, protectoare şi transformatoare pentru bine. După cum a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres, „Drepturile omului sunt fundamentul unor societăţi paşnice, juste şi incluzive”.
Tema din acest an reprezintă un apel pentru a recunoaşte importanţa şi relevanţa drepturilor omului în viaţa noastră de zi cu zi. Avem oportunitatea de a schimba percepţiile vorbind împotriva discursului instigator la ură, corectând dezinformarea şi contracarând dezinformarea. Acesta este momentul să mobilizăm acţiuni pentru a revigora o mişcare globală pentru drepturile omului, notează site-ul ONU.
Prima versiune animată a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului a fost creată în 2023, prin parteneriatul Naţiunilor Unite cu artistul digital francez YAK (Yacine Ait Kaci) – al cărui personaj ilustrat Elyx este primul ambasador digital al Naţiunilor Unite. Animaţia foloseşte mişcări simbolice pentru a aduce la viaţă cele 30 de articole ale Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului.
Sediul ONU din New York găzduieşte şi o expoziţie pe tema drepturilor omului, unde pot fi explorate lucrările unor fotografi amatori şi profesionişti. Unele dintre subiectele vizate sunt legate de drepturile popoarelor indigene, genocidul nazist al romilor şi sinti, violenţa sexuală în conflict şi situaţia dificilă a poporului palestinian.
AGERPRES
Sursa foto: https://egalitate.md/