Ziua mondială a părinților este marcată de ONU anual, la data de 1 iunie, cu scopul de a sublinia importanța pe care o au părinții pentru creșterea și educația copiilor.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a instituit Ziua mondială a părinților la 17 septembrie 2012, prin Rezoluția 66/292, potrivit site-ului www.un.org. Ziua dedicată părinților înseamnă exprimarea prețuirii față de părinții responsabili de pe întreaga planetă, pentru angajamentul lor față de copii și pentru sacrificiile făcute pe tot parcursul vieții, se subliniază în document.
Decizia Adunării Generale a ONU de a marca o zi a părinților s-a întemeiat pe recunoașterea rolului fundamental pe care tatăl și mama îl au în viața copiilor lor, dar și pe nevoia de conștientizare a pericolelor la care aceștia sunt expuși în societatea contemporană, în special din perspectivă socio-economică, conform www.un.org.
Ziua mondială a părinților vine în completarea Zilei internaționale a familiilor, sărbătorită, anual, la 15 mai. Urmare a Rezoluției 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat anul 1994 drept Anul internațional al familiilor. Prin Rezoluția 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită și Ziua internațională a familiilor, fiind considerată o bună oportunitate pentru a crește gradul de conștientizare a problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile, potrivit www.un.org.
Există și anumite state care celebrează Ziua mondială a părinților la alte date calendaristice. În SUA, Ziua părinților este marcată, anual, în cea de-a patra duminică a lunii iulie, conform unei inițiative a senatorului Trent Lott, din 1994, semnată de președintele american Bill Clinton. Republica Coreea celebrează Ziua părinților la 8 mai, iar în Filipine, Ziua părinților este prima zi de luni din decembrie.
Tema propusă de ONU pentru ediția din 2025 a Zilei mondiale a părinților este ‘Crescând părinți’ (‘Raising parents’). În acest fel, organizația evidențiază un aspect esențial care, de multe ori, este ignorat: a fi părinte este o abilitate care se învață, o pricepere dobândită. Părinții și îngrijitorii au nevoie de timp, resurse și sprijin pentru a crește copiii într-un mediu pozitiv și protector.
De aceea, în 2025 este lansată, sub auspiciile Fondului pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF, agenție creată de ONU), Luna Părinților, din dorința de a sublinia importanța familiarizării părinților cu noțiunile și instrumentele necesare pentru a le asigura celor mici o creștere și o educație în condiții corespunzătoare. De-a lungul campaniei ce va dura 30 de zile, sunt promovate povești emoționante despre bucuriile și provocările creșterii copiilor, sunt împărtășite sfaturi și resurse practice pentru părinți. Nu în ultimul rând, este evidențiată necesitatea unor programe de sprijin pentru părinți, care să includă soluții locale, fie ele de natură teoretică sau financiară, pentru a asigura creșterea în condiții cât mai bune a copiilor și tinerilor.
Pentru ediția din 2024 a Zilei mondiale a părinților, ONU a subliniat importanța pe care jocurile o au pentru dezvoltarea psihică și fizică a copiilor. În acest sens, UNICEF le-a pus părinților la dispoziție resurse pentru a-i educa pe cei mici folosindu-se de jocuri și activități distractive dedicate întregii familii.
AGERPRES