În  întreaga lume data de 1 aprilie marchează Ziua păcălelilor, cunoscută în unele țări și ca Zi a nebunilor. Conform tradiției acum  este momentul în care se fac diferite farse cunoscuților (unele reușite, altele mai puțin)  dar regula spune că nu trebuie să se supere nimeni!

 

Cine, oare, nu ştie  care este semnificaţia  primei  zile  din luna lui Prier? Aşadar, aveţi grijă „să nu luați plasă”. Iar dacă, totuşi, se întâmplă, măcar să fie o festă inocentă şi amuzantă, nu răutăcioasă, care să nu vă stânjenescă ori să vă pună în dificultate.  Totodată, 1 aprilie este şi Ziua păsărilor sălbatice, existând o veche Convenţie internaţională în acest sens.

 

„Poissons d’avril”

    

Obiceiul renghiurilor are o îndelungată istorie, inițial cei păcăliţi fiind socotiţi un pic „nebuni”, nu neapărat fraieri. Părerile sunt diferite privitoare la începuturi, circulând o variantă ce este acceptată de majoritatea celor care se referă la acest subiect. Deci cea mai plauzibilă ipoteză este legată de schimbarea Calendarului gregorian în anul 1582. Întâmplarea s-a petrecut în Franţa, pe  timpul lui Carol al IX-lea, care  a stabilit că Anul Nou să fie sărbătorit pe 1 ianuarie, şi nu ca până atunci la 1… aprilie. Deoarece unii supuşi nu s-au putut obişnui prea repede cu această modificare, au continuat o bucată de vreme să sărbătorească venirea Anului Nou pe stil vechi, adică  după trei luni!

Spre a-şi bate joc de aceşti „aiuriți”, li se atârnau de spate (fără ca ei să aibă habar) câte un…peştişor din hârtie, ca să râdă lumea de ei.  Ca atare, păcaliţii erau porecliţi  „Poissons d’avril”. Deprinderea aceasta a avut succes, perpetuându-se secole de-a rândul.  Şi în ziua de azi în Franța se trimit, în prima zi din aprilie, felicitări cu imaginea unor pești, de asemenea, se oferă bomboane cu forma respectivă, dar cel mai adesea se agaţă pe spatele păcălitului un peştișor făcut dintr-o foiță colorată. 

     Acest obicei a prins rapid şi s-a răspândit cu variaţiuni specifice de la ţară la ţară, mai întâi în Europa, apoi în America şi Canada, ulterior pe întreg Mapamondul, farsele ajungând, firește, şi în România.

Cu timpul  data  de 1 aprilie a devenit  sinonimă cu Ziua păcălelilor – prilej de glume inocente şi  amuzament general pe seama unor semeni neatenţi la  ghidușiile celor din jur.

 

Variante amuzante

 

Tradiţia  farselor a căpăt diferite  conotaţii populare, care diferă de la o zonă geografică la alta. În unele sate din România dăinuie o datină potrivit căreia, dacă o fată frumoasă reușește să  păcălească un flăcău, acesta trebuie să o ia de nevastă. Însă n-ar trebui să o facă de 1 aprilie (dacă e…isteț), altminteri  va rămâne toată viața sub papucul ei! Există și prejudecată că  acei copii care au venit  pe lume la 1 aprilie, vor avea succes în viață, numai că ar fi bine sa stea departe de jocurile de noroc.

În alte țări găsim și alte obiceiuri. De plildă, celor păcăliţi  în Scoţia li se spune „cuci”, în Irlanda – „proști”, iar în Anglia „nebuni de aprilie”. Cu timpul au apărut şi anumite superstiţii legate de obicei. De exemplu, se crede că asemenea glume e bine să fie făcute numai până la jumătatea zilei de 1 aprilie, altminteri aduc ghinion făptuitorului!

Cei mai superstițioși dintre semeni nu traversează strada dacă zăresc o  pisică… neagră, alţii ies din casă numai păşind cu piciorul drept ori nu se întorc din drum când au plecat să rezolve ceva important (fiindcă asta ar aduce ghinion). Alții, mai ales actorii, însă și studenții înaintea unui  spectacol dificil ori examen se îmbracă cu aceleaşi haine ce le-au purtat noroc într-o anumită împrejurare semnificativă; la un interviu, un rol pe scenă, în sesiunea de examene etc.

Sunt și persoane ce cred în tot felul de semne rău-prevestitoare, de aceea poartă de 1 aprilie în buzunar bucăţi de pânză roşie spre a nu fi deochiaţi!

 

Farse prin presă

 

Dacă la începuturi farsele vizau un singur indvid, în epoca modernă s-a ajuns la o adevărată „industrie” a păcălelilor în masă, mai ales media contribuind la iniţierea şi propagarea acestora. În ziua de 1 aprilie multe televiziuni, agenţii de presă, radiouri, ziare lansează tot felul de ştiri aberante, incredibile, şocante, pe care abia după 24 de ore le dezmint, precizând că a fost vorba doar de nişte…glume. Unele au avut mare succes, altele mai puţin.

Lumea  s-a obişnuit între timp cu asemenea gogorițe şi nu se mai supără, ba chiar se amuză, chiar dacă la început a existat o reacţie negativă.

 

Sărbătoarea  păsărilor sălbatice

 

Tot astăzi este şi Ziua păsărilor. Ornitologii,  ecologiştii, iubitorii naturii ştiu acest lucru, sărbătorind evenimentul de peste o sută de ani. Ca atare, fac  sălașuri prin copaci,  repară adăposturile vechi, pun grăunţe, apă.

Pe 19 martie 1902 s-a semnat  la Paris o Convenţie referitoare la protecţia acestor mici vietăți ale cerului, document ce s-a bucurat de aprecieri unanime. Directiva 79/409/CCE este Actul legislativ european care reglementează menţinerea, prezervarea şi reabilitarea unei diversităţi şi a unei suprafeţe suficiente de habitat. Direc­tiva a fost introdusă în legislaţia românească prin Legea 462/2001.

Cinstirea înaripatelor văzduhului repreziuntă o frumoasă tradiţie românească ce datează  după Primul Război Mondial, fiind reînviată în  anul 1993 la iniţiativa Societăţii Ornitologice Române. Prezenţa graţioasă a păsărilor săbatice, ciripitul lor vesel, exemplul de stabilitate a  unor cupluri de zburătoare  constituie  motive de admiraţie  pentru noi.

Ştiaţi că păsările sunt indicatori ai sănătăţii ecosistemelor şi că aproape 12 la sută  din cele peste 10.000 de specii din lume ar putea să dispară în  viitor din pricina poluării, a încălzirii globale şi a modificării condiţiilor de habitat?

 

Recomandări (doar) pentru  cei cu… simțul umorului

 

Revenind la semnificațiila zilei de azi să mai reţinem că  farsele trebuie să fie nevinovate şi  hazoase în acelaşi timp, fără  să  jignească persoana vizată.  Lumea din  jur trebuie să aibă un motiv  bun  de  râs, inclusiv… „victima”,  dacă are simţul umorului. De regulă, mulţi se cam supără în asemenea împrejurări – mai ales femeile –  şi îi poartă pică autorului, promiţând ca anul viitor să se…„răzbune”.

Evident, trebuie evitate în mod categoric, fiindcă nu fac nimănui plăcere, acele  aşa-zis „poante” grosiere, nesărate, deplasate,  care  îi pun într-o situaţie penibilă pe cei  vizaţi. Nu mai vorbim de glumele  răsuflate, cu aluzii vulgare  sau  aşa-zisele „plase” ce i se trag cuiva, de regulă  persoanelor mai credule, naive, de bună credinţă.

Dragi prieteni, dați dovadă de un dezvoltat simț al umorului și faceți  numai farse de calitate sau, după caz, amuzați-vă de cele izbutite dacă vă vizează!

Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail