Și în acest an, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României  a fost sărbătorită de covăsneni. Programul manifestărilor organizate cu acest prilej a fost unul complex, și în unele localități s-a derulat pe parcursul mai multor zile.

Luni, în data de 1 Decembrie, pentru a marca Ziua Națională și cei 96 de ani de la Marea Unire au fost organizate diverse activități cultural- artistice, ceremonii militare şi religioase, în mai multe localități din județ.

[nggallery id=84]

La Sfântu Gheorghe, manifestările au început în jurul orei 10.30, cu Te Deum oficiat cu prilejul Zilei Naționale, la Biserica „Buna Vestire” din zona Jandarmeriei. Participanții, în frunte cu călăreții de la Vâlcele îmbrăcaţi în frumoase costume populare, având cocarde și fluturând steaguri tricolore, au pornit în Marşul Unirii pe străzile din oraș. Însoţiţi de cântecele patriotice ce s-au auzit din autoturismul pus la dispoziţie şi condus de însuşi viceprimarul comunei Vâlcele, dl. Nicolae Cucu, cca 300 de copii, tineri şi adulţi, români, dar şi câţiva maghiari care au dat curs Campaniei „Invită-ţi un prieten de etnie maghiară să sărbătorim împreună Ziua Naţională a României”, iniţiată de cotidianul ”Mesagerul de Covasna”, au parcurs prima parte din traseul Marşului Unirii pe B-dul Gen. Grigore Bălan, 1 Decembrie 1918, str. Nicolae Bălcescu, Kriza Janos, Kos Karoly, până la Catedrala Ortodoxă. Aici, alaiul s-a întregit şi a pornit către Piața „Mihai Viteazul”, unde a avut loc un programul artistic denumit generic „Unire-n cuget şi-n simţiri”, urmat de ceremonialul militar și religios care s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare, în aplauzele celor în jur de 2.000 de participanţi. În faţa Grupului Statuar „Mihai Viteazul”, cei prezenţi  au dansat Hora Unirii.

„Ziua de 1 Decembrie reprezintă cea mai importantă zi din istoria poporului și Statului Român”

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica a dat citire mesajului premierului Victor Ponta cu prilejul Zilei Naţionale, după care, Secretarul General al Ministerului Apărării Naţionale, Codrin Munteanu, a vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie: „Anul 1918 este anul fast al românilor care, după veacuri lungi și grele în care au trăit despărțiți în patru mari imperii și-au dobândit unitatea națională. Prima provincie care s-a unit cu patria- mamă a fost Basarabia la data de 9 aprilie 1918 pe fondul dezmembrării Imperiului Țarist. La 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei, votează cu o majoritate zdrobitoare, <<unirea necondiționată, pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare cu regatul României>>. Adunarea Națională de la Alba – Iulia din 1 decembrie 1918 consființește în mod liber de orice constrângere unirea Transilvaniei cu patria – mamă (…). Unirea național- politică din anul 1918 nu este artificială, nu este un dar al lumii către români și nici rezultatul greșelilor imperiilor care vremelnic ocupaseră străvechile teritorii românești. Osemintele strămoșilor noștri, generație după generație, sunt mărturie milenară a continuității daco-române în tot spațiul carpato- danubiano – pontic (…).

(…) Ziua de 1 Decembrie reprezintă cea mai importantă zi din istoria poporului și Statului Român. Oricât de eroice sau de importante ar fi celelalte evenimente din istoria României, ele reprezintă etape în procesul milenar de constituire și unificare a românilor și teritoriilor românești, în timp ce anul 1918, ziua de 1 Decembrie, reprezintă finalitatea, cheia de boltă a acestui sfânt deziderat. Anul 1918 și ziua de 1 Decembrie constituie așadar cel mai important reper în istoria constituirii Statului național, unitar și indivizibil, iar data zilei naționale nu poate fi schimbată la cererea unor ignoranți, persoane meteosensibile, sau dușmani ai României.

Noi, actuala generație a poporului român, avem în fața istoriei datoria de a da consistență și de a întări nu doar de a clama, ocazional și populist, caracterele Statului Român de stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil. Formarea Statului Român ca stat național unitar este rodul unui proces istoric îndelungat, proces dominat de lupta poporului român pentru unitate și independență, pentru eliberarea națională și socială. Dreptul la un stat național unitar și indivizibil a fost plătit cu sângele a milioane de români, o jertfă a cărei proporție este greu de atins de către alte popoare. O jertfă făcută nu pentru a cuceri țări și teritorii străine, ci pentru a apăra vatra strămoșească daco-romană.

Și noi, actuala generație a poporului român, trebuie să fim solidari și să ne apărăm drepturile noastre atunci când extremismul și retorica antiromânească se întețește în mod antieuropean și periculos (…). (…) Privind cu încredere în viitor, va trebui să ne îndeplinim datoria față de țară, în fapt, față de generațiile următoare, cărora trebuie să le lăsăm România măcar așa cum am primit-o”, a spus Secretarul General al Ministerului Apărării Naţionale, Codrin Munteanu.

Program bogat de Ziua Naţională

Pe parcursul zilei s-au desfășurat numeroase activități. Astfel, pe scena din fața Teatrului au urcat artiştii Ansamblului „Brâuleţul” din Sita Buzăului, condus de Daniel Neagoe şi Rodica Boeriu, şi taraful condus  de Ioan Mitrofan. Apoi, a avut loc premierea sportivilor Campioni Naţionali medaliaţi în anul 2014, membri ai Clubului Sportiv Municipal (CSM) şi ai A.C.S. CIPRIAN Sfântu Gheorghe, a trupei de teatru „MINICINIS” din Covasna, condusă de Mihai Costache, a celor trei tineri din echipa Liceului  ”Korosi Csoma Sandor” din Covasna, membri ai ”Saint George Debate Club”, care au  câştigat  competiţia naţională „Tinerii Dezbat”, precum şi  a elevilor care au câştigat concursul „Idealul Unirii în conştiinţa românilor”, organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna în colaborare cu Instituţia Prefectului Covasna. Pe scenă au urcat şi membrii Corului „Voievozii Munţilor” din Vâlcele, ai Ansambului „Voineştenii” din Covasna, condus de Ana Sandulea, Diana Mogoş, elevă a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, acompaniată de prof. Adrian Negrilă şi „Youvenis Group” din Întorsura Buzăului, condus de prof. Dan Tohănean.

Din păcate, prea puţini locuitori au mai avut răbdarea şi plăcerea să urmărească şi aceste evenimente. „Ne pare rău, însă, că foarte mulți dintre participanții din Piață au plecat. Speram ca până la sfârșitul manifestărilor să rămână în Piață cel puțin tot atâția cât au fost la Balul Unirii (cca 300 de persoane-n.red.). Au venit ansambluri care au fost pe scenă, iar în fața scenei au rămas doar secretarul general al MapN, Codrin Munteanu, care e o mândrie pentru județul Covasna, Prefectul Marius Popica, subprefectul și câțiva spectatori, iar ceilalți cetățeni au fugit. La anul ar fi nevoie de o mai  bună organizare în acest sens, adică spectacolul să se țină tot acolo, în Piața Mihai Viteazul, pentru că după Paradă, lumea pleacă” ne-a spus,  cu mâhnire, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu.

Programul Zilei de 1 Decembrie de la Sfântu Gheorghe a fost încheiat de concertul formației Voltaj, după care, cei prezenţi au urmărit un foc de artificii, în Piața „Mihai Viteazul”.

50 de stindarde tricolore, împărțite la Sfântu Gheorghe, de echipa „Mesagerul de Covasna”

De Ziua Națională a României, luni, 1 Decembrie, înainte de a porni în Marşul Unirii,  colectivul ziarului „Mesagerul de Covasna” a împărțit covăsnenilor și celor care au răspuns campaniei „Invită-ți un prieten de etnie maghiară la Ziua Națională a României”,  50 de stindarde tricolore care au fluturat în vânt, colorând în cele trei culori sfinte, tot traseul Marșului Unirii dar şi Piaţa Mihai Viteazul.  Stindardele au fost oferite  în dar echipei noastre de omul de afaceri vâlcean, domnul Constantin Rotaru, care şi-a manifestat disponibilitatea să sprijine campania lansată de conducerea cotidianului „Mesagerul de Covasna”, din dorința de a întări legăturile dintre români şi maghiari. „Mă bucur că am reuşit să aduc o mică contribuţie la reuşita sărbătorii Zilei Naţionale de la Sfântu Gheorghe. Dacă veţi continua campania, voi fi alături de dumneavoastră, iar la anul viitor vă voi dărui mai multe stindarde tricolore care să ajungă în casele a cât mai multor români”, a declarat domnul Constantin Rotaru.

Inițiativa noastră a fost foarte bine primită, multe persoane au răspuns apelului nostru și și-au adus unul sau mai mulți prieteni maghiari, la sărbătoarea Zilei Naționale.

Printre cei care au  răspuns inițiativei noastre se numără  și locuitorii și conducerea comunei Vâlcele. Pe lângă primarii din Barcani, Sita Buzăului, Valea Mare, Hăghig, la manifestările de la Sfântu Gheorghe a participat şi primarul comunei Vâlcele, domnul Kovacs Laszlo. „Pe mine nu m-au ales doar maghiarii, ci şi românii sau romii, astfel că am  datoria, în calitate de primar, să-i reprezint pe toţi şi să fiu alături de ei la Ziua Naţională a României”, ne-a spus primarul Kovacs Laszlo.

La rândul său, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu, a menţionat: „Pe mine mă bucură faptul că am dat curs inițiativei mărețe a <<Mesagerului de Covasna>>, <<Invită-ți un prieten maghiar să sărbătorim Ziua României>>. Primarul nostru a fost prezent, la fel și tinerii în costume naționale secuiești și românești, și am depus o coroană împreună. A fost un lucru de normalitate, căci doar așa vom putea trăi dacă ne tolerăm, ne ajutăm și ne respectăm”.

Primăria acestei localități s-a implicat și anul acesta cu drag, după cum a mărturisit viceprimarul, în activitățile organizate de Ziua Națională, la Sfântu Gheorghe, și în special în ceea ce privește Marșul Unirii.

„A fost o acțiune reușită, pe mărimea importanței zilei de 1 Decembrie, chiar dacă timpul nu a fost în totalitate favorabil. Acum 96 de ani, în 1918, vâlcelenii noștri mergeau la Alba Iulia, într-o delegație, să participe la Marea Unire, deci, dacă vâlcelenii noștri au putut să meargă atunci la Alba Iulia pe jos, pentru un ideal, pentru un țel, și noi am putut să venim la Sfântu Gheorghe, chiar dacă a fost un pic mai rece. A fost foarte bine și frumos.  (n.r.- evenimentul și Marșul Unirii) A fost foarte reușit  și în ceea ce privește numărul celor prezenți, și în ceea ce privește traseul. Cu sprijinul Prefecturii, Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, a Consiliului Județean și al tuturor celor care s-au implicat, a fost o acțiune reușită și eu chiar m-am bucurat că am putut să ne implicăm împreună cu toți cei care au organizat evenimentul. Ca atare, cât am putut, români, maghiari, romi, de la oameni de la conducerea Primăriei Vâlcele până la cetățenii din sat, toți au participat cât au putut și cu ce au putut, la reușita acestei activități”, a declarat viceprimarul Nicolae Cucu.

Ziua Naţională sărbătorită în localităţile judeţului Covasna

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită şi în localităţile Covasna, Întorsura Buzăului, Breţcu şi Târgu Secuiesc. Spre exemplu, la Covasna, în programul dedicat Zilei Naționale a fost cuprins spectacolul omagial oferit de Liceul „Korosi Csoma Sandor”, ce a avut loc vineri, la Centrul Cultural Covasna, precum și spectacolul omagial oferit de Școala Gimnazială „Avram Iancu”. Duminică, 30 noiembrie (a.c.), a avut loc un ceremonial militar şi religios, la Monumentul Ostaşului Român din Covasna, precum și momentul artistic organizat de Asociația Cultural Creștină „Iustinian Teculescu”, dar și spectacolul susținut de Nicolae Furdui Iancu și Grupul Instrumental „Crai Nou”, la Sala de Cultură din Covasna.

În localitatea Breţcu, luni, 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, a avut loc un ceremonial militar şi religios, dar și un moment artistic omagial.

Tot luni s-au derulat activități dedicate Zilei României, la Târgu Secuiesc, manifestările fiind organizate de Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc, cu sprijinul Instituției Prefectului.

[nggallery id=85]

„Manifestările au decurs peste așteptări. Evenimentul a început la 10,30 cu primirea oficialităților; s-a ținut o slujbă de către un sobor de nouă preoți, după care domnul prefect a ținut discursul său privind importanța zilei. Apoi a avut loc depunerea unui număr foarte mare de coroane și s-a pornit în Marșul Unirii. După aceea, s-a ținut un program artistic de aproximativ o oră și jumătate, cuprinzând un program folcloric, poezie, dans, de care toată lumea a fost încântată”, a declarat ieri președintele Asociației de Dezvoltare Locală și Culturală Târgu Secuiesc,  Constantin Pătru. Acesta a declarat că la manifestările organizate la Târgu Secuiesc au participat aproximativ 600-700 de persoane, din care  cca. 200 de copii, și că evenimentul a fost unul reușit.

„Numărul participanților a fost mult mai mare decât anul trecut. Noi am distribuit 550 de stegulețe și nu toată lumea avea stegulețe în mână. Oamenii au trăit momentul, a fost un moment frumos, apreciat ca atare. Faptul că au fost arborate steagurile negre nu poate fi pus pe spatele întregii comunități!”, a declarat Constantin Pătru.

**

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica a spus că manifestările dedicate Zilei Naţionale a României  de anul acesta au fost pe măsura implicării instituţiilor şi a oamenilor care au organizat şi au participat la festivităţi. Potrivit acestuia, lucrurile au decurs foarte frumos şi civilizat, iar oamenii prezenţi s-au simţit foarte bine.

Bugetul alocat anul acesta pentru realizarea evenimentului a fost de 40.000 de lei, dublu faţă de anii trecuţi, sumele  fiind alocate de către Consiliul Judeţean Covasna şi Primăria Sfântu Gheorghe.

Ana Alina Costache, Maricela Dan, Maria Graur

**

Oraşul Covasna a respirat sănătos sărbatoarea „Marii Uniri” !

Pregătirile pentru ziua de 1 Decembrie au început încă de vineri, prin arborarea Drapelului Naţional în centrul oraşului şi  pe strada Mihai Eminescu

Duminică, Ocrotitorul  României, Sfântul Andrei, i-a adus alături, la Monumentul Ostaşului Român, pe români şi maghiari, care au depus, împreună, coroane de flori, după care, la Sala „Unirea “din Voineşti participanţii, invitaţi de către Primarul oraşului, d-l Thiesz Janos, au sărbătorit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, la o masă festivă şi cu un pahar de ţuică ardelenească, oferit de subsemnatul.

Seara, la Centrul Cultural al oraşului Covasna, peste 360 de inimi sănătoase de români,în frunte cu Prefectul judeţului, d-l Marius Popica, au vibrat alături de Nicolae şi Tudor Furdui Iancu , de Grupul Instrumental  „Crai Nou”.

Cu putere şi emoţie, noi, românii covăsneni, am cântat alături de tânărul Alexandru Baciu Imnul României, după care, timp de 80 de minute am ascultat dulcele grai ardelenesc al cântecelor familiei Furdui Iancu, cântece care ne-au făcut mai buni, mai uniţi, şi care ne-au amintit că trebuie să rămânem ai acestui pământ.

Un patriotism luminat, sincer, cald şi, în acelaşi timp, demn şi hotârât, a cuprins întreaga suflare din sală: ochi lăcrimaţi, drapele fluturânde, rânduri prinse în hora unirii, gânduri de dor pentru fraţii noştri din Basarabia, pentru românii de pretutindeni…

Detaşamentul de crăişori de la Şcoala Avram Iancu, îmbrăcaţi în costume populare, veteranul de război, d-l Cojocaru Gheorghe, prezenţi şi ei în sală, au demonstrat că folclorul autentic, cântecele patriotice interpretate de familia Furdui Iancu pot sterge graniţele culturale dintre generaţii.

150 de drapele, cumpărate din bugetul oraşului, au fost dăruite copiilor şi elevilor la intrarea în sală.

Aveam nevoie de destindere, de seninatate, de unitate,  de mobilizare a gândurilor noastre pentru prevenirea unor pericole, de înţelegerea celuilalt, de sentimentul că Unirea  Ardealului cu Patria-Mamă ne va găsi uniţi la aniversarea celor 100 de ani.

Forţa de seducţie, patosul şi dăruirea, calităţile vocale excepţionale ale lui Nicolae Furdui Iancu, dar şi ale fiului acestuia, Tudor Furdui Iancu, au electrizat spectatorii. Sobrietatea, demnitatea, timbrul nobil, bogaţia nuanţelor şi interpretărilor muzicale, ţinuta impecabilă a Crăişorilor cântecului popular ne-au amintit că Iancu nu a murit, că el nu doarme, ci… veghează !!

D-l Nicolae Furdui Iancu a reuşit să transmită, iar noi să primim, cu emoţie, mesajul cântecelor sale.

Avem rezerve sufleteşti până la 1 Decembrie 2015 ! Am avut parte, cu adevărat, de un reviriment  etic !

Sănătate şi Sărbători fericite tuturor!

Consilier local, dr. Nicolae Enea

. .

**

Ziua naţională sărbătorită la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna

1 Decembrie este ziua noastră națională, o zi a sărbătoririi Marii Uniri a tuturor românilor, o zi în care toți ne simțim mai aproape de valorile românești, ne simțim mândri de istoria noastră și de numele de român, de tradițiile pentru care strămoșii au luptat și pe care ni le-au lăsat moștenire.

           Celebrăm 96 de ani de la cel mai important eveniment pe care l-a trăit națiunea română în secolul XX, nașterea României Mari. Toate personalitățile politice și intelectuale din România au luptat pentru acest ideal, urmărit de români timp de secole. În acest moment de sărbătoare, trăim bucuria, si ne amintim de jertfele acelora care s-au sacrificat pentru  a-i uni pe toți românii într-o țară pe care cu mândrie o numim România.

Este momentul în care generația noastră trebuie să ducă mai departe idealurile celor care au înfaptuit Marea Unire, să facem din Romania noastră și a urmașilor noștri o țară prosperă, demnă, al cărei nume să fie rostit cu respect oriunde în lume. Este momentul în care trebuie sa fim constienți mai mult decât oricând că pe umerii noștri apasă o responsabilitate de care nu ne putem dezice, aceea de a ne ridica la valoarea înaintașilor.

Elevii şi cadrele didactice de la Şcoala Gimnazială “Avram Iancu” din Covasna au marcat Ziua Naţională a României printr-o serie de manifestări specifice care s-au desfăşurat timp de o săptămână. Biblioteca şcolii, prin implicarea doamnei bibliotecare Mirela Poteică, în parteneriat cu Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu, a organizat activitatea “Importanţa zilei de 1 Decembrie pentru români”, care a implicat elevii în diferite concursuri de proiecte, planşe, desene, eseuri. Joi, 27 noiembrie, o parte din elevii şcolii a participat la Simpozionul cu tema „Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 şi problema minorităţilor naţionale”, organizat de Centrul de Studii Europene Covasna- Harghita, Instituţia Prefectului judeţului Covasna şi ACCJT, unde elevii clasei a VI-a B, îndrumaţi de prof. Adriana Bota, au prezentat un scurt moment artistic, care i-a emoţionat pe cercetătorii veniţi din toată ţara.

          Vineri, Centrul Cultural Covasna a fost plin până la refuz la spectacolul pregătit de elevii Şcolii „Avram Iancu” dedicat Zilei Naţionale. A fost o seară românească adevărată, cu momente patriotice, cântec, joc şi voie bună. Pentru cã tradiţia româneascã este foarte importantă pentru noi, pentru că valorile autentice ne identificã pe noi ca popor şi merită păstrate, pentru cã folclorul reprezintă piatra de temelie a românismului, pe scenă au urcat elevi îmbrăcaţi în frumoase costume populare, care au dat tot ce au avut mai bun. S-a remarcat Ana Maria Sandulea, cunoscuta solistă a formaţiei ”Voineştenii”, care a emoţionat până la lacrimi spectatorii, cu melodiile ei şi felul de a le interpreta.

Implicarea şi dăruirea exemplară ale elevilor şi cadrelor didactice (educatoarele Simona Ursăciuc şi Anca Marin, învăţătoarele Anca Muntean, Iuliana Cara, Elena Hulpoi, Liliana Lungu, Maria Cimpoi, apoi profesorii de la gimnaziu Dana Pătru, Adriana Bota, Maria Olteanu, Dochiţa Măciucă, Henorel Olărescu, bibliotecara Mirela Poteică) au arătat că dragostea de patrie este cel mai nobil sentiment pe care-l poate simţi fiinţa omenească.

          În această zi cu o simbolistică aparte, gândurile noastre se îndreaptă cu gratitudine către toţi cei care şi-au dedicat viaţa crezului de a-şi sluji ţara şi care, prin devotamentul lor, au contribuit la libertatea, independenţa, integritatea şi suveranitatea României de astăzi.

Vă chemăm să acţionăm împreună pentru viitorul nostru, aşa cum predecesorii noştri au luptat pentru o Românie liberă şi demnă!

LA MULŢI ANI, ROMÂNI! LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!

Prof. Florentina Teacă

**

EMOȚIA PATRIOTISMULUI A CUPRINS ȘCOALA MIHAIL SADOVEANU DIN ÎNTORSURA BUZĂULUI

            La prima oră a dimineții de vineri, în mândre straie populare, la Școala Mihail Sadoveanu s-a intonat imnul României. Elevii noștri nu au simțit frigul căci fiorul nepătrunsului ascunsa încolțit în sufletele noastre și am cântat cu patos, uitându-ne către răsărit, versurile pline de însemnătate ce poartă pecetea istoriei românești.

            Am pornit apoi către sălile de clasă, agale și plini de duioșie, unde fiecare dascăl le-a prezentat un material pregătit de doamna profesoară Luminița Bobeș despre delegația românilor din Buzăul Ardelean la Marea Adunare de la Alba Iulia. Licăriri de uimire au însuflețit sălile de clasă și laboratoarele, când elevii au descoperit numele stră-străbunicilor în procesul verbal încheiat în noiembrie 1918. „Sunt mândru că sunt întorsurean, sunt mândru că sunt român! ” a exclamat un băiețel, uitându-se la stema României ancorată deasupra tablei.

            Emoția patriotismului a continuat apoi în pauza mare, când clasa a V-a a înviorat coridoarele cu cântece patriotice, cu straie brodate cu migală după datina românească, cu steagul nostru mândru, de la sine grăitor și cu un zâmbet larg pe față.

            „România e țara noastră și în ale noastre piepturi bate o inimă de român! ” a fost motto-ul Școlii Gimnaziale Mihail Sadoveanu, vineri 28 noiembrie 2014 și al multor familii întorsurene care au împărtășit entuziasmul copiilor căci, dacă nu știați, patriotismul este contagios.

                                                                            Prof. Daniela Hosu

**

Anchetă privind arborarea steagurilor negre la Târgu Secuiesc de Ziua Naţională

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a declarat ieri, în conferinţă de presă, că va dispune efectuarea unei anchete legate de steagurile negre arborate de Ziua Naţională a României la Târgu Secuiesc.

Prefectul a menţionat că steagurile au fost arborate pe câteva clădiri private din centrul municipiului Târgu Secuiesc, iar comisia de anchetă va avea misiunea de a identifica persoanele care au făcut acest lucru şi de a le trage la răspundere. În opinia sa, acest „gest extrem” reprezintă o ofensă adusă statului român.

„După părerea mea este un gest extrem al unor oameni (…) care nu reprezintă nici modul de gândire sau modul de manifestare a populaţiei maghiare, sunt absolut convins, şi nici nu face onoare maghiarilor din zonă sau din ţară ceea ce au făcut ei. Până la urmă e o ţară liberă, trăim într-o democraţie, avem şi drepturi, dar şi obligaţii. Lumea uită de obligaţii şi în primul rând obligaţia de a respecta legea e cea mai importantă şi de a-l respecta pe cel de lângă tine. Astfel de gesturi nu sunt normale şi nu ar trebui să le dăm atâta importanţă cât vor ei (…) Instituţional o să le dăm importanţă, pentru că sunt gesturi care trebuie sancţionate conform legii, atât cât ne permite (…) E vorba despre persoane fizice, sunt case private pe care s-au pus steagurile, noi vom identifica cine sunt persoanele respective şi sunt posibile sancţiuni contravenţionale. Din păcate, din noul Cod Civil s-a scos ofensa adusă însemnelor statului român, pentru că să pui un steag negru de Ziua Naţională e o ofensă adusă statului român şi, din păcate, acest articol nu mai există, a fost abrogat (…) Există o comisie, facem anchetă şi la final o să vă spunem exact ce s-a descoperit, cine sunt şi ce măsuri s-au luat conform legii (…) Vom analiza foarte atent acest caz”, a declarat Marius Popica.

Prefectul a mai spus că este „foarte trist” pentru că acest gest a „umbrit” festivităţile dedicate Zilei Naţionale a României, în organizarea cărora s-a depus foarte mult efort şi s-au implicat foarte multe persoane şi instituţii care au reuşit să realizeze un program ‘echilibrat, frumos şi amplu’.

În cursul zilei de luni, pe mai multe case din centrul municipiului Târgu Secuiesc au fost arborate cinci steaguri de doliu, la capătul cărora erau prinse panglici în culorile roşu-alb-verde.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail