Crucea Roșie i-a premiat, în cursul zilei de ieri, pe cei mai pricepuți „sanitari” – elevi ai școlilor din județ, care au reușit să impresioneze juriul prin munca depusă în cadrul concursului „Sanitarii Pricepuți”.

Pentru al 53-lea an consecutiv, Crucea Roşie Filiala Covasna a organizat, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna, competiţia „Sanitarii Pricepuți”, singurul concurs pentru sănătate și prim ajutor care se desfășoară în școlile din România. În cursul zilei de ieri, voluntarii, în frunte cu directorul Crucii Roșii – subfiliala Sfântu Gheorghe, Papp Adolf, i-au premiat pe cei mai pricepuți dintre elevii înscriși în competiție.

„Crucea Roșie deja a scris istorie cu acest concurs. Din anul 1963 se organizează aceste concursuri. Normal că au trecut prin diferite etape, dar a fost organizat în fiecare an. În ultimii 10 ani am pus un accent mult mai mare pe aceste concursuri pentru că am considerat că este o posibilitate de a educa elevii, în contextul în care știm că în România nici 3% din populație  nu știe să acorde corect primul ajutor. Chiar dacă vorbim de faptul că foarte mulți nu știu cum să apeleze serviciul 112, adică nu știu ce să spună, și dacă luăm județul Covasna (…) din 4 apeluri 3 sunt o farsă, sau ambulanța este chemată pentru a rezolva o problemă care de fapt nu necesita serviciile ambulanței. (…) Vorbim de o problemă educațională, pentru că în timp ce unii glumesc, alții mor, pentru că odată ambulanța chemată nu mai poate ajunge, poate, într-un loc unde este foarte mare nevoie. Noi considerăm că a începe această educație, care ar trebui să înceapă din grădiniță – și avem un asemenea proiect pe care îl vom porni în curând – este extraordinar de important. Este important cine, cum apelează, ce face până ce vine ambulanța, și așa mai departe, pentru că se pot salva vieți. În ultimii trei ani am avut cazuri când copii care au participat  la concurs efectiv au salvat vieți, au chemat ambulanța, au știut ce să spună, cum să se comporte și au fost cazuri chiar și în școli.” – a declarat Papp Adolf.

Acesta a declarat că elevii s-au pregătit, alături de profesorii lor și cu sprijinul voluntarilor de la Crucea Roșie, cel puțin 300 de ore, iar la organizarea evenimentului au participat aproximativ 500 de copii, concurând în total 84 de echipe din tot județul.

„Ceea ce este o noutate este faptul că firmele, societățile comerciale, ne-au ajutat în premierea celor care au obținut locurile I, II și III, deci șase premii. Pentru noi este foarte important pentru că aceste firme înseamnă că înțeleg rostul acestui concurs, înțeleg importanța și au decis să ne susțină cu premiile pe care le-am dat.” – a mai spus directorul Crucii Roșii, subfiliala Sfântu Gheorghe.

Printre firmele care au asigurat premiile se numără și firma „Thermo Control” SRL, „Arix Impex” SRL, Bertis, restaurantul Tribel, restaurantul Bastion, firma „PPZ” și firma „Multi Nr” SRL, iar Primăria municipiului a asigurat spațiul de desfășurare a evenimentului.

Concursul se adresează elevilor ciclului gimnazial și liceal și vizează însușirea cunoștințelor de bază și a deprinderilor practice pentru acordarea corectă a primului ajutor și a celor de prevenire a accidentelor, păstrarea și îmbunătățirea sănătății fizice și morale, promovarea ocrotirii mediului înconjurător, dezvoltarea sentimentului solidarității umane față de cei aflați în suferință și a respectului față de persoanele în vârstă, însușirea cunoștințelor de bază despre Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie, despre istoria Societății Naționale de Cruce Roșie din România, despre Principiile Fundamentale ale Crucii Roșii. Grupele, care în fiecare an se compun din 5 elevi, trebuie să îşi aleagă un nume şi să fie însoţite de un profesor coordonator la concurs: „Constatăm că ciclul gimnazial este mult mai prezent, elevii sunt mult mai interesați și într-adevăr și mai pregătiți. Deci, din probele practice putem să spunem că, într-un caz real, 80% dintre ei ar putea interveni și acorda un ajutor semnificativ.” – a mai declarat Papp Adolf.   

Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, locul I la competiția „Sanitarii Pricepuți”

Grupele de elevi înscrise în concurs au fost premiate separat, în funcție de ciclul de învățământ din care au făcut parte. Astfel, la ciclul gimnazial, Liceul „Szekely Miko” a ocupat locul I, locul II a fost câștigat de elevii Școlii Gimnaziale cu clasele I-VIII „Varadi Jozsef”, iar locul III de către cei ai Școlii Gimnaziale „Borbath Karoly” din Vârghiș. La ciclul liceal, locul I a fost câștigat de echipa „Cerebelii” a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, locul II de către echipa „Sic Aid” a Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”, iar locul III l-a  ocupat echipa „Junior Aid” a Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”. Directorul Crucii Roșii – subfiliala Sfântu Gheorghe spune că elevii acestor două școli din oraș au fost printre cei mai bine pregătiți și consideră că premiile sunt pe măsura muncii depuse de aceștia.

. . Câștigătorii locurilor I vor pleca într-o excursie de neuitat, la un parc de distracții din Cluj-Napoca.

Firma „PPZ” va asigura echipelor ciclului gimnazial și liceal, care au obținut locurile I, o excursie la un parc de distracții care dispune de echipament laser, din Cluj, iar transportul va fi asigurat de către Crucea Roșie. Membrii echipei „Cerebelii”, formată din elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul”: Demșa Roxana, Rusu Iuliana-Ingrid, Sălăgean Bogdan, Vatamanu Ioana Sabrina și Ardelean Flavius, conduși de profesorul coordonator Suncă Elena, s-au declarat încântați peste măsură și totodată surprinși de faptul că au câștigat.: „Am luat locul I pentru munca depusă, pentru munca în echipă, în cadrul concursului de prim ajutor organizat de Crucea Roșie, și totodată pentru că suntem o echipă unită. A fost al doilea an în care am participat și deja ne știam slăbiciunile și punctele forte. (…) Anul trecut am luat locul II și ne-am promis, cel puțin nouă, că vom încerca anul acesta să luăm locul I și ne-am pregătit mult mai bine, ne-am pregătit ca o echipă adevărată de fapt. (…) Niciunul nu se aștepta, sincer, să luăm premiul I. Inițial am fost descurajați pentru că s-a oferit diploma de participare și am crezut că am pierdut, eram foarte triști, iar apoi când am auzit „Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>” ne-am bucurat foarte tare.”

Deși copiii spun că sprijinul și susținerea cea mai mare a venit, în primul rând, din partea dirigintei lor, care le-a furnizat materialele necesare cu ajutorul cărora aceștia au învățat, și care i-a mobilizat pentru ca aceștia să fie cei mai buni, profesoara spune că elevii sunt autodidacți și că premiul este meritul muncii lor. Totodată, aceasta spune că experiența voluntariatului și cunoștințele dobândite în cadrul acestui curs de prim ajutor ar trebui trăite de cât mai mulți elevi. „Toți ar trebui să facă un curs de prim ajutor, în primul rând pentru ei, pentru că le conferă siguranță, apoi pentru prieteni și familie, care vor ști că pot avea încredere în ei. Și eu am făcut cursul de două ori și cred că și anul viitor mă voi încrie. Merită! Pentru viața omului, orice merită” a declarat profesorul coordonator Suncă Elena.

Ocupanții primului loc le-au transmis un mesaj elevilor din generațiile viitoare, încurajându-i să facă voluntariat la Crucea Roșie și le-au lansat provocarea de a participa la concursul de anul viitor, însă cu mențiunea că ei vor fi cei care vor câștiga din nou locul I. De asemenea, directorul subfilialei Sfântu Gheorghe a Crucii Roșii a transmis câteva cuvinte viitoarelor generații de concurenți care se vor înscrie în competiție: „Voluntariatul este foarte important. Noi apreciem foarte mult munca voluntarilor, avem foarte mulți voluntari elevi, dar dorim să avem voluntari adulți, cu vârsta de peste 18 ani,  pentru că aici chiar ducem o lipsă, și este foarte greu (…)”

Concursul organizat de Crucea Roşie, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, s-a desfășurat în cursul zilei de ieri, în parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail