Societăţile cultural-patriotice mai jos semnate au luat act cu indignare de faptul că la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca s-a organizat o expoziţie intitulată „Coronatus in Regem Hungariae”, în colaborare cu Muzeul Naţional al Ungariei, faptul fiind perceput ca o sfidare jignitoare la adresa românilor, chiar în preajma sărbătorii naţionale a României şi a debutului sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Există, aşadar, o serie de întreprinderi care în anumite contexte nu pot fi percepute decât în mod clar o ofensă la adresa sensibilităţii naţionale. Este ca şi cum chiar de ziua naţională a Ungariei, noi, românii, am organiza la Budapesta o expoziţie cu ocuparea Budapestei de către Armata Română în 1919. De aceea afirmaţia organizatorilor cum că „Expoziţia este o manifestare multiculturală de excepţie pentru istoria Europei Centrale în ultimul mileniu, iar realizarea şi itinerarea ei reflectă relaţiile cordiale între instituţiile de cultură implicate…” este cel puţin ridicolă şi goală de conţinut. Relaţiile cordiale între aceste instituţii ar fi avut acoperire dacă Muzeul Naţional al Ungariei ar fi colaborat, acum, în preajma Zilei Naţionale a României, la o expoziţie cu acest eveniment care reprezintă un act măreţ al statalităţii noastre. Şi Ungaria are atâtea documente care ar reflecta momentul Marii Uniri de la 1918, documente care să reflecte adevărul istoric şi nu adevărul măsluit, cum s-a organizat nu demult la Budapesta (şi poate fi văzută) o expoziţie care glorifică acţiunile Diviziei Secuieşti în Transilvania anului 1919, fără a arăta numeroasele atrocităţi săvârşite de această formaţiune armată  în Transilvania. Ungaria încearcă astfel să lupte din răsputeri nu pentru un viitor mai bun, ci pentru un …trecut mai bun.

 Faptul că o instituţie importantă a statului român nu dă startul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri cu o expoziţie pe măsura acestui eveniment, ci cu un pas care loveşte în însăşi demnitatea pe care o dorim desfăşurării acestui Centenar, reflectă, din păcate, imaginea jalnică a unei instituţii româneşti de stat în derivă. Cine şi-ar fi putut închipui acest demers, chiar de la o instituţie care îşi are ca patron Istoria? Privind mai departe, această stare de lucruri reflectă şi deriva în care se află guvernarea ţării, cu asigurarea unor astfel de instituţii cu fonduri pentru (re)organizare şi (re)construcţie şi cu personalităţi veritabile şi competente la conducerea lor.

Protestăm împotriva acestei ofense şi solicităm Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei să retragă imediat această expoziţie şi să organizeze alta, dedicată Marii Uniri, eventual chiar cu colaborarea Muzeului Naţional Maghiar, instituţie de altfel onorabilă şi de la care aşteptăm paşi de adevărată cordialitate.

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România

Societatea Cultural-Ştiinţifică  „Virtus Romana Rediviva”

Societatea Culturală PRO Maramureş „Dragoş Vodă

Fundaţia Culturală „Carpatica”

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail