Locurile la pensiunile covăsnene din rețeaua Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC) sunt rezervate în proporție de aproape 95%, pentru minivacanța de 1 Mai, iar reprezentanții rețelei se așteaptă ca procentul să ajungă la 100%.

Potrivit vicepreședintelui Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC), Daragus Attila, rezervările locurilor din pensiunile incluse în rețea au fost făcute, în special, de turiști din Capitală, dar și din Constanța și Ploiești.

„Momentan, cam 90-95% din totalul locurilor de cazare la pensiunile ANTREC Covasna sunt rezervate de turiști, pentru petrecerea minivacanței de 1 Mai, dar rezervările continuă, astfel că eu cred că se va ajunge să fie ocupate în proporție de 100 %. Dacă vremea va fi bună, eu cred că se vor ocupa în totalitate…Majoritatea rezervărilor sunt făcute de persoane din București, dar și din Constanța, Ploiești și din zonele acestea.” – a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna” vicepreședintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC), Daragus Attila.

Cei care vor sărbători 1 Mai la pensiunile covăsnene din reţea vor fi serviți cu preparate specifice zonei. De altfel, Daragus Attila a declarat în repetate rânduri că, în opinia sa, printre motivele pentru care turiștii aleg pensiunile covăsnene pentru petrecerea timpului liber se numără varietatea gastronomică.

Unele pensiuni ar putea organiza serbări câmpenești, cu mâncăruri la ceaun, iar oaspeții își vor putea petrece timpul în aer liber, dacă și condițiile meteo vor permite acest lucru.

Plantare de pomi fructiferi, muzică și voie bună, la Turia

La Turia, de exemplu, de 1 Mai vor fi plantați pomi fructiferi, într-o zonă de picnic, va fi amenajată o scenă, cu ajutorul localnicilor, va fi program muzical, se vor pregăti divese mâncăruri.

„Cu ajutorul populației, vom amenaja o scenă, iar după activitatea de plantare, vom pregăti papricaș, gulaș (gulyas). Până acum am sărbătorit primăvara, iar acum vom sărbători vara.” – a spus Daragus Attila.

De altfel, ziua de 1 Mai nu înseamnă doar Ziua internațională a muncii, ci mai este cunoscută și ca sărbătoarea de Armindeni (numele acesteia provenind de la proorocul Ieremia, prăznuit de Biserica Ortodoxă, în 1 Mai). În tradiția populară, această zi semnifica începutul verii.

„Armindenul se serbează pentru rodul pământului, ca să nu bata grindina, împotriva dăunătorilor, pentru sănătatea vitelor, vinul bun, oamenii sănătoși, prin petreceri la iarba verde, unde se mănâncă miel și caș și se bea vin roșu cu pelin.” (https://www.crestinortodox.ro/datini-obiceiuri-superstitii/sarbatoarea-armindeni-1-mai-68763.html).

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail