. . Teatrul Independent „Osono” din Sfântu Gheorghe a fost desemnat câștigătorul etapei naționale a competiției „Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni” și va participa la etapa finală ce se va desfășura la Aachen (Germania), luna viitoare, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
Aflat la cea de-a noua ediție, concursul este organizat de către Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Charlemagne din Aachen, premiul fiind acordat în fiecare an pentru proiecte dezvoltate de persoane cu vârstele cuprinse între 16 şi 30 de ani, care să promoveze buna înţelegere între persoane din diferite ţări europene.
Proiectul trupei „Osono” din Sfântu Gheorghe a fost desemnat câștigător, la nivel național, urmând să participe în etapa finală a competiției, ce va avea loc în luna mai la Aachen (Germania). Acolo, un juriu european, format din trei deputați, Președintele Parlamentului European și patru reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne, va selecta cei trei câștigători finali europeni.
Managerul trupei, regizorul Fazakas Misi, a declarat că acest premiu reprezintă cea mai importantă distincție a trupei, de la înființarea sa:
„Ieri dimineață am primit una dintre cele mai valoroase distincții de când a fost înființată trupa Osono. Este vorba despre faptul că am câștigat Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, la nivel național. Premiul respectiv este decernat anual, de către Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Charlemagne din Aachen. Premiul este acordat pentru proiecte organizate de tineri care promovează buna înțelegere și dezvoltarea unui simț comun al identității europene și care dau exemple practice de europeni care trăiesc împreună ca o comunitate. Anul acesta, proiectul nostru <<Teatrul Osono în educația în Europa>> a fost ales dintre 330 de proiecte și așa am câștigat la nivel national. Astfel, suntem reprezentantul României la Aachen și suntem invitați la festivitatea de premiere organizată în luna mai. La evenimentul respectiv vor participa cei 28 de câștigători de nivel național ai țărilor din Uniunea Europeană. În cadrul acestui eveniment vor fi alese cele trei proiecte câștigătoare la nivel european.” –a spus Fazakas Misi.
El a precizat că proiectul înscris în competiție de către „Osono” se referă la activitatea pe care trupa a derulat-o în 2015.
Reprezentanta trupei, responsabilă de proiect, Olah Katalin, a declarat că „activitatea trupei Osono are un aspect foarte multicultural, dar și multireligios, fiindcă acordă posibilitate tinerilor internaționali să se exprime, să stea împreună după un spectacol sau în cadrul unui atelier de teatru, și să discute despre aspectele comune dintre ei”.
„(…) Cred că principiul cel mai important al proiectului este că trupa Osono creează un spațiu artistic pentru inițierea acestui dialog între tineri și comunitățile europene. Proiectul cu care am participat este bazat pe toată activitatea din anul 2015”, -a spus Olah Katalin.
Potrivit acesteia, în 2015, ”Osono” a efectuat 3 turnee internaționale cu trei spectacole ”Chipul din oglinda apei”, ”Cercul prietenilor neștiuți” și ”Mask and face.now”.
„Aceste spectacole au fost prezentate în diferite țări din Europa (…) și au fost urmărite de aproximativ 15.000 de persoane.”- a precizat Olah Katalin. Ea a menționat că anul trecut, trupa a organizat și ateliere de teatru în țară și în străinătate, dar și tabere, și a participat la 7 festivaluri internaționale de profil. Tot în 2015,”Osono” a obținut și titlul de ”Cel mai bun ONG al anului, din județul Covasna”.
Managerul trupei, Fazakas Misi, a amintit și că membrii ”Osono” își desfășoară activitatea ca voluntari:
„Noi suntem independenți, lucrăm ca voluntari în această trupă. Teatrul <<Osono>> se autofinanțează, de fapt, și prin acest feedback (n.r. – prin câștigarea etapei naționale a ”Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni” reiese că există o valoare în această trupă (…). Noi am primit distincția respectivă pentru activitatea anului 2015, un an în care Consiliul Local ne-a sprijinit doar cu 3% din bugetul nostru anual. Astfel, marea majoritate a activităților a trebuit să le derulăm în străinătate și chiar și din această cauză, de anul acesta nu mai aplicăm la proiectele consiliului, ci mergem pe alt plan.”- a mai spus Fazakas Misi.
Acesta a dorit să mulțumească Fundației ”Tiszta Formak” din Ungaria, ”care este singura care = sprijină trupa în continuu, și care asigură funcționarea continuă a acesteia”.
Spectacole în Capitală
În ceea ce privește activitatea din perioada următoare, Fazakas Misi a spus că săptămâna aceasta, joi și vineri, de la ora 19.00, va avea loc, la Sfântu Gheorghe, spectacolul „Orb de mină” – coproducţie a Teatrului „Andrei Mureşanu” şi Teatrul Independent „Osonó”.
Luna aceasta, trupa va prezenta spectacolul „Cercul prietenilor neștiuți sau picnic pe un covor japonez”, în Capitală, cu sprijinul Asociației de Tineret „Ecou”.
„(…) De patru ani nu am jucat la București. Vor fi 5 reprezentații, la Opera Comică pentru copii, 4 reprezentații înainte de masă, pentru elevii români dar și pentru elevi de la singurul liceu de acolo cu predare în limba maghiară. În data de 20 aprilie, de la ora 19.00 vom juca spectacolul pentru publicul larg.” – a mai spus regizorul Fazakas Misi.
Teatrul „Osonó” şi-a început activitatea, la Sfântu Gheorghe, în urmă cu peste două decenii, ca trupă şcolară de teatru, iar de câțiva ani funcţionează ca trupă independentă.
Ana Alina Costache