Trupa Osonó susţine,  începând de luni și până mâine, inclusiv,   9 reprezentaţii cu recenta sa premieră, Cercul prietenilor neștiuți sau Picnic pe un covor japonez, versiunea pentru săli de clase.

Publicul ţintă sunt elevii din 19 clase, de vârste diferite şi din mai multe școli din Sfântu Gheorghe. Spectacolul româno-maghiar, în regia lui Fazakas Misi,  este un proiect început cu şase luni în urmă, care deschide un spaţiu de joc într-o ramă teatrală la graniţa dintre  mai multe formule de teatru, numitorul comun fiind experienţele tinerilor români şi maghiari pe marginea problemelor ce ţin de convieţuirea interetnică. Fiecare reprezentaţie mizează pe intrarea spectatorilor în Cercul prietenilor neştiuţi şi implicarea lor în dezbaterea/dialogul interetnic pe care spectacolul îl deschide.

„Spectacolul – realizat în parteneriat cu Asociația Ecou, şi cu sprijinul Centrului de Cultură al Județului Covasna și al Fundației „Tiszta Formák” din Ungaria – nu este teatru-documentar, deşi spectacolul s-a născut pornind de la experienţele individuale ale tinerilor de la Osonó şi Ecou. Nu, nu este teatru-forum, deşi confesiunile tinerilor maghiari şi români vor zgândări spectatorii, care vor fi încurajaţi să intre în joc cu propriile întâmplări şi mirări. Un singur lucru este cert : cine intră pe câmpul de joacă al tinerilor de la Osonó şi Ecou va ajunge să rupă din manuale paginile pline de clişee şi prejudecăţi despre români şi maghiari. Este motivul pentru care  . . Cercul prietenilor neştiuţi poate deveni un adevărat ambasador al proiectului Sfântu Gheorghe-capitala europeană a culturii, căci tinerii maghiari şi români confirmă efortul comunităţii noastre de a NU ocoli problemele convieţuirii interetnice, ci de a le documenta şi dezbate, în spiritul ludic al culturii şi al artei teatrale” se arată într-un comunicat transmis către redacția noastră.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail