Spectacolul „Remember Cenaclul <<Flacăra>> – Adrian Păunescu”, un proiect de suflet, pentru suflete, inițiat de Andrei Păunescu, fiul marelui poet, va fi adus în dar covăsnenilor duminică, 14 ianuarie 2018, de la ora 15.00, la Sala Sporturilor „Kati Szabo” din municipiu.
Minunata manifestare culturală, avându-l ca protagonist pe artistul Andrei Păunescu, va fi o punte între trecut, prezent și viitor, o punte pe care toți cei cu dragoste de țară, de identitate, de neam și de frumos, sunt invitați să pășească. Evenimentul este organizat de Asociațiunea „Astra” – Despărțământul Covasna – Harghita, în parteneriat cu ziarul „Mesagerul de Covasna”.
„Activitățile ce vor fi derulate în Anul Centenar, în județul Covasna, debutează cu acest spectacol care este așteptat, cu siguranță, de mulți covăsneni, și nu numai, a căror tinerețe a fost luminată, pot spune, de fenomenul reprezentat de Cenaclul Flacăra și tot ce a însemnat poetul Adrian Păunescu, alături de toți ceilalți artiști ce au urcat pe scenă alături de el. Desfășurat în preajma Zilei Culturii Naționale, spectacolul „Remember Cenaclul <<Flacăra>> -Adrian Păunescu” va aduce în sufletele celor prezenți, pe lângă bucuria întâlnirii cu Andrei Păunescu și muzica pe care o va interpreta,confirmarea că versurile poeziei „ Căciula” scrise de învățătorul zăbălean Ion Hagiu- „Cu căciulile pă frunte/Stăm de veacuri, ca un munte/În curbura arcului Carpați/Asta e căciula mea/Şi o port cum se purta,/Că-i obicei din daci lăsat”-reprezintă adevăruri care nu pot fi acoperite de unii sau de alții, oricât de mult și-ar dori”- a spus Maria Crețu-Graur, vicepreședinta Asociațiunii „Astra” – Despărțământul Covasna – Harghita și director al cotidianului „Mesagerul de Covasna”.
Andrei Păunescu a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”: „Spectacolul de la Sfântu Gheorghe va cuprinde principalele idei și cântece ale „Cenaclului Flacăra”, pe care noi le-am susținut pe scenă alături de Adrian Păunescu, dar și lucruri noi, care arată că spiritul Cenaclului este viu și produce fapte noi.” – Alături de acesta, ar putea fi pe scenă și alți artiști. Spectacolul va fi un dar pentru covăsneni.
„Nu vom fi mulți artiști pe scenă, pentru că este un spectacol în care venim pur și simplu de dragul artei și de dragul mesajului, este un spectacol în care nu vom încasa niciun ban, venim pe cheltuiala noastră, având convingerea că, într-un spațiu românesc, în care se cântă rar românește, prioritatea este să venim să facem întâlnirea, chiar dacă asta nu înseamnă niciun beneficiu material (…). Spectacolul de la Sfântu Gheorghe este, deci, un dar pentru covăsneni și un dar spiritual pe care ni-l facem nouă înșine. Eu vin acolo pentru a oferi acest dar. Nu cer nimic, în afară de un loc în care să pot oferi ceva din ce dețin, din ce știu, din ce am învățat și mai ales grija pentru un spațiu în care în mod paradoxal, românii sunt minoritari în țara lor și în care ajunge să fie un fel de teamă să-ți afirmi identitatea, în țara ta. ” – a spus Andrei Păunescu.
Potrivit acestuia, spectacolul se va axa pe patru mari teme, și anume: dragostea de țară, dragostea de familie, dragostea de cuplu și dreptatea socială.
„Vom cânta piese reprezentative pentru cele patru mari teme fundamentale ale programului nostru: <<dragostea de țară>>, <<dragostea de familie>> – adică de părinți și copii, <<dragostea de cuplu>> și <<problema dreptății sociale>>. Cântece importante care ilustrează aceste mari teme sunt: pentru tema <<dragostea de țară>>: <<Doamne, ocrotește-i pe români>>, <<Cu căciulile pe frunte>> (cântec lansat la Cenaclu în 1978 de învățătorul covăsnean, din Zăbala, Ion Hagiu), <<Treceți, batalioane române, Carpații>>, <<Jurământ la Putna>> , la <<dragostea de familie, de părinți, de copii>>: <<Rugă pentru părinți>>, <<Haide, mamă, haide, tată>>, la <<dragostea de cuplu>>: <<Și totuși există iubire>>, <<Amor cubist>>, iar la <<dreptatea socială>>, cântece și versuri vechi, precum <<Viața noastră unde e, viața noastră, ce-ați făcut cu ea?>> și cântece noi, care au apărut în ultimii ani, printre care <<Iobag la patron, iobag la stat>>. ” – a spus Andrei Păunescu.
Întrebat cum a fost ales orașul Sfântu Gheorghe, pentru prezentarea spectacolului, acesta a răspuns:
„Acum câteva săptămâni, când am fost în Harghita (cu acest spectacol n.r.), s-a creat o stare foarte, foarte fierbinte, o stare de emoție și au venit oameni din tot județul, acolo, la Lunca de Sus, dar au venit și din alte județe și s-a trezit un spirit de încredere și de dorință să aducem acest eveniment și la Sfântu Gheorghe. Concret, prietenul meu, profesorul Pavel Lazarov, care îmi este foarte apropiat și care a lucrat ca profesor de matematică în Covasna, acum 25-30 de ani, a intrat în legătură cu niște vechi cunoștințe ale sale și așa s-a pus la cale evenimentul, s-a luat legătura cu cei de la Asociațiunea <<Astra>> și așa s-a ajuns aici.”
„Cenaclul Flacăra” a fost un fenomen cultural condus de poetul Adrian Păunescu care a debutat în anul 1973, cu și pentru tineri, cu și pentru poezie, cultură, libertate, țară.
Sufletele participanților la manifestările „Cenaclului Flacăra” vibrau la fiecare cuvânt, la fiecare vers, iar timpul și spațiul nu mai aveau limite.
Proiectul „Remember Cenaclul Flacăra – Adrian Păunescu” s-a născut imediat după ce poetul Adrian Păunescu s-a stins din viață. Sute de spectacole au fost prezentate în București și în țară, din 2010 încoace.
„<<Remember Cenaclul Flacăra– Adrian Păunescu>> este un proiect vechi, care s-a născut imediat după ce tata nu a mai fost în viață. Noi, doar în 2016, am avut peste 150 de evenimente cu public, iar în 2017, am avut peste 100. (…) Avem aproape continuu spectacole în țară, dar și în diaspora, în cluburi, pe stadioane, în piețe, în Case de Cultură (…). Cenaclul <<Flacăra>>, cu Adrian Păunescu pe scenă, a avut 1615 manifestări, în perioada 1973-1985, apoi a fost interzis de autorități pentru că era o tribună periculoasă a libertății de exprimare. Din 1990, când s-a reluat, până în 2010, cât a fost tata în viață, au mai fost cam 1000 de spectacole, iar în ultimii 7 ani, de când tata s-a dus, am avut câteva sute de evenimente în spiritul Cenaclului <<Flacăra>>, dintre care câteva de mare anvergură, la Craiova, Chișinău, Bacău, Baia Mare, Ploiești, Brăila, Milano, Vaslui, Focșani, Zalău, Bistrița, Năsăud, Dej, Mediaș, Târgu-Jiu, Putna, Ciocănești, Săveni, Dumbrăveni și, firește, în București, cel de la Sala Palatului din 3 noiembrie 2017 fiind un mare succes, un eveniment cu casa închisă.”-a menționat Andrei Păunescu.
***
Intrarea la spectacol se va face pe bază de bilet, prețul fiind de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru pensionari, elevii și studenții având gratuitate.
Sumele colectate din bilete vor acop eri cheltuielile cu partea tehnică, Andrei Păunescu și invitații săi subliniind că nu doresc să primească niciun onorariu sau orice altă sumă pentru deplasarea și spectacolul de la Sfântu Gheorghe.
Biletele pot fi achiziționate începând de miercuri, 10 ianuarie a.c.,până vineri 12 ianuarie, la sediul Mesagerul de Covasna- str. N. Iorga, bl 12, sc A, ap.2 (după ora 9.00) și la Biroul Organizare și Coordonare Evenimente Culturale al Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, precum și duminică, 15 ianuarie, la Sala Sporturilor „Szabo Kati”, înainte de spectacol, sau pot fi rezervate telefonând la: 0744- 476-142.
Ana Ciorici Costache