Unul dintre cei mai dragi sufletului meu muzicieni români contemporani, despre care am scris mult, mai ales în revista de mare tiraj „Ecran Magazin” și pe care l-am urmărit în concerte – mai ales pe vremea Cenaclului ”Flacăra” al marelui poet Adrian Păunescu – este Vasile Șeicaru. „Vale”, cum îl alintă prietenii. Cantautor de substanță, făurar de șlagăre, prealizator al a unor albume de mare succes, personaj locvace, modest și onest, el nu poate lipsi din istoria folkului românesc. Îl știu personal de peste 35 de ani și i-am urmărit cu bucurie traiectoaria ascendentă. Îi pot număra pe degetele unei mâini pe colegii săi din fruntea topului folkiștilor autohtoni, unii dispăruți prea curând.

Oare, care meloman sau „simplu muritor”, fără ambiții elitiste, de la cei cu tâmplele ninse pînă la persoanele mature, chiar și adolescenții de azi n-au ascultat și fredonat șlagăre precum ”Aruncarea în valuri”, La adio, Antiprimăvara, Actorul, Dragostea destin străvechi, Citește numai la final, Tango retoric,Din prea mult sau prea puțin, În orașul cu floare de tei”? A compus pe versuri ale lui Adrian Păunescu, George Țărnea, Dan Verona, Mala Bărbulescu, Doina Sălăjan, dar și pe texte proprii, toate creațiile sale reprezentând o osmoză între o linie melodică simplă – dar nu simplistă – piese ușor de memorat (iată definiția unui șlagăr) și texte pline de miez !

Datorită genialului poet Adrian Păunescu am devenit ceea ce sunt azi – cântărețul de folk Vasile Șeicaru”, mărturisea undeva personajul charismatic despre care scriem aceste rânduri.

De-a lungul unei jumătăți de veac peste care se întinde creația și prestația lui Vasile Șeicaru au apărut și…dispărut o seamă de curente, genuri, ritmuri, însă melodiile sale de succes au rămas întipărite în memoria noastră colectivă.

… Îmi amintesc cu plăcere că mă aflam cu ani în urmă la New York și un amic din Diaspora ne-a înștiințat că în weekend urma să aibă loc un concert deosebit susținut de cei mai buni cântăreți folk din România, Vasile Șeicaru și Stefan Hrușcă. Firește, ne-am mobilizat și împreună cu un grup de români-americani ne-am dus la spectacol. Memorabil. Care nu se mai putea încheia la insistențele publicului. Erau oameni de toate vârstele, unii în etate veniți cu nepoții americani get-beget. Aproape toți dintre cei maturi, deși petrecuseră mulți ani peste Ocean încă știau versurile mai tuturor cântecelor, fredonându-le odată cu interpreții. A fost ceva incredibil de emoționant, doamnele romanțioase au și lăcrimat, aducându-le tuturor aminte cu nostalgie de meleagurile natale, de anii tinereții lor. Ani care deși nu fuseseră prea liberi în fapt, deveniseră respirabili   datorită acestor trubaduri inegalabili.

…Revenind, să spunem că viața lui Vasile Șeicaru a fost tumultoasă până acum, când a ajuns la vârsta înțelepciunii. A avut multe împliniri profesionale, a obținut premii, a efectuat turnee încununate de succes în țară și peste hotare, a dobândit glorie, firește și  bani. Pentru că, nu-i așa, chiar el spune într-un șlagăr, „Viața-i viață, banul ban”! Când era tânăr fetele îl adulau; băieții îl invidiau. Bărbat frumos, suplu, cu alură de invidiat (a făcut sport toată viața, având studii superioare în domeniu), la care s-au adăugat o voce inconfundabilă, harul componistic, abilități de versificator. Iată un simplu, dar sugestiv crochiu publicistic.

Dar bunul Vale a avut parte și de o mare dramă famililă, pierzându-și soția în anii maturității, în urma unui accident incredibil, cum rar s-a văzut și auzit. Banalul lor televizor a luat foc din senin, degajând fum și gaze toxice, sufocând-o, fiind singură acasă. Ca atare, în ziua de 6 ianuarie 2006 Gabriela a plecat brusc din lumea aceasta, lăsând în urmă o mare prăpastie în inima și-n sufletul soțului și a fiului, Mihnea Valentin. Șocul, apoi durerea au fost greu de suportat, durând ani de zile. Fiind un bărbat puternic, celebrul interpret și-a găsit treptat refugiul în muzică, compunând, scriind versuri, concertând, susținând spectacole de autor, făcând înregistrări, dând interviuri, călătorind prin lume. Și-a refăcut într-un târziu viața, pe 11 august 2022, căsătorindu-se cu Liliana.

În bogata-i activitate din ultima vreme se înscrie și un recital aparte intitulat „Concert Folk Live”, care va avea loc joi, 16 noiembrie 2023, ora 19.00 la Centrul Cultural ”Reduta” din Brașov.  La claviaturi va acompania Nicolae „Nae” Matei. După cum ne-a informat vechiul nostru colaborator în materie de showbiz, impresarul Mihai Costaș, iubitorii muzicii de calitate din vechiul burg de la poalele Tâmpei, dar și fani din județele limitrofe sau turiști aflați în trecere, se vor bucura în acest mijloc de Brumar să asculte piese cu mare impact emoțional, cântece vechi și noi din repertoriul artistului, având parte de o seară memorabilă.

Haideți, dragi prieteni, veniți la „Reduta” și împreună cu Vasile Șeicaru „aruncați-vă în valurile”… muzicii!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail