Teatrul Independent „Osonó” din Sfântu Gheorghe va susține luna aceasta 21 de reprezentații ale spectacolelor „Chipul din oglinda apei” și „Cercul prietenilor neștiuți sau picnic pe un covor japonez” în județ, dar și în localități din județul Harghita.

Managerul trupei „Osonó”, regizorul Fazakas Misi ne-a spus ieri mai multe despre planurile trupei, pentru anul 2016. Acesta a declarat că pe parcursul acestei luni, trupa va susține, în total, 21 de reprezentații ale spectacolelor „Cercul prietenilor neștiuți sau picnic pe un covor japonez” și „Chipul din oglinda apei”, atât în județ, cât și în localități din județul Harghita: „Luna aceasta, în ianuarie, vom juca spectacolul biling intitulat <<Cercul prietenilor neștiuți sau picnic pe un covor japonez>>, mai ales în județul Harghita – în Toplița, dar și în Miercurea Ciuc- unde am avut mai multe invitații în luna decembrie 2015. Suntem invitați din nou cu spectacolul acolo, la Miercurea Ciuc, și vom juca și în școli, în săli de clasă, dar și în locuri alternative. De exemplu, vom avea o reprezentație în sediul Consiliului Județean Harghita – deci am căutat niște locuri alternative în care putem să prezentăm spectacolul, locuri unde lucrează și români și maghiari. Vom juca în Toplița, în Odorheiu Secuiesc, dar vom avea, cu spectacolul respectiv și reprezentanții în județul Covasna. De exemplu, vom juca în Ghelința, în Covasna, la Târgu Secuiesc. Deci, în luna ianuarie vom avea deplasări mici, cu <<Cercul prietenilor neștiuți sau picnic pe un covor japonez>>, în Harghita și Covasna, iar spectacolul  <<Chipul din oglinda apei>>  va fi jucat, de asemenea, și în Harghita și în Covasna”, a declarat managerul trupei, Fazakas Misi. Acesta a precizat că, în cadrul unei colaborări cu Teatrul ”Andrei Mureșanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe, spectacolul ”Chipul din oglinda apei” va avea loc în noul sediu al TAM –  amenajat în clădirea fostului cinematograf „Arta”.

„În Sfântu Gheorghe vom avea două reprezentații – începem o colaborare cu Teatrul <<Andrei Mureșanu>> și pe 18 ianuarie vom prezenta spectacolul „Cercul prietenilor neștiuți sau picnic pe un covor japonez”, de la ora 19.00, la sediul nou al Teatrului <<Andrei Mureșanu>> (…), iar în următoarea zi, deci pe 19 ianuarie, tot de la ora 19.00 vom juca spectacolul <<Chipul din oglinda apei>>. Intrarea la spectacole va fi gratuită. Ambele vor fi cu subtitrare în limba română. Noi, în Sfântu Gheorghe, întotdeauna jucăm cu subtitrare în limba română, pentru că, în opinia noastră este foarte important. Considerăm că subtitrarea este foarte importantă pentru că dacă vrem să avem mentalitate europeană, cred că acesta este minimul pe care îl putem face: spectacolele din Sfântu Gheorghe să fie subtitrate – în limba română și în limba maghiară, depinde de cine și cum joacă (…)”, a declarat Fazakas Misi.

Acesta a spus că în luna februarie, colaborarea cu Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe va continua:

„În februarie, continuăm activitatea cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, care ne-a invitat să avem o colaborare și am dori să facem chiar și o coproducție (…)”, a spus Fazakas Misi.

Turneu în țară, dar și în străinătate

Acesta a precizat că în luna martie, trupa va avea un turneu de patru săptămâni, cu spectacolul „Chipul din oglinda apei”, în țară, dar și în Ungaria, în Ucraina și în Austria, iar în aprilie, spectacolul ”Cercul prietenilor neștiuți sau picnic pe un covor japonez” va fi prezentat în cadrul unui turneu de trei săptămâni, în localități din țară.

„În luna martie vom avea un turneu de patru săptămâni, cu <<Chipul din oglinda apei>>. Turneul respectiv va fi în anumite orașe din Ardeal, apoi vom merge în Ungaria. Suntem invitați din nou și în Ucraina, unde am mai jucat și vom juca acolo în mai multe orașe, pe parcursul a zece zile,dar vom merge și în Austria, unde suntem din nou invitați (…). În Austria, vom avea un proiect în școli, pentru elevi și vom ține și workshopuri (n.r. – ateliere) (…) Am avut acolo o singură activitate de acest gen, până acum, iar profesorilor și elevilor le-a plăcut și ne-au invitat și acum (…). În aprilie vom avea un turneu cu spectacolul <<Cercul prietenilor neștiuți>>, în România. Am dori să organizăm un turneu mare. Cred că vom juca în mai multe zile la București și am dori să mergem în zonele în care  trupa noastră nu a fost niciodată – deci, la Galați, Tulcea – la asta lucrăm acum, planificăm acest turneu”, a declarat managerul trupei, Fazakas Misi, care a menționat că în luna mai trupa ar dori să efectueze un turneu european:

„În luna mai vom juca tot acasă și în vară am dori să organizăm un turneu mare european (…). Avem foarte multe invitații și chiar am vrea să organizăm încă un turneu mare european, dar deocamdată vom aștepta puțin (…). În mare, acestea sunt planurile”, a spus Fazakas Misi.

Bilanțul anului 2015: spectacole și activități în 15 țări, din două continente . .

Acesta a menționat că în anul 2015, Teatrul Independent „Osonó” a avut 133 reprezentații și 120 acţiuni sociale, educaționale și culturale.

„În 2015, am jucat 133 de spectacole, am fost în 15 țări. Anul 2015 a fost un an foarte bun, în care am muncit foarte mult. Timp de 7 luni din 12 am fost în turneu în străinătate. Am avut 133 de spectacole, pe două continente, în 15 țări, 52 de orașe. Am primit patru premii; am ținut aproape 80 de ateliere, în Europa, în lume; am ținut trei tabere și am avut în jur de 6.500 de spectatori la spectacolele noastre. Am avut foarte multe proiecte, în afară de spectacole. Am organizat 120 de evenimente educaționale, culturale și ținând cont de toate acestea, trebuie să fiu satisfăcut, pentru că în majoritatea acestor activități și noi suntem voluntari. Deci, dacă luăm în considerare că și noi  facem asta în timpul nostru liber, fără buget și fără buget de stat, cred că sunt realizări foarte, foarte importante”, a declarat Fazakas Misi.

Fără sediu…

„Osonó” şi-a început activitatea în urmă cu peste două decenii, ca trupă şcolară de teatru, iar de câțiva ani funcţionează ca trupă independentă. În momentul de față, „Osonó” nu are sediu şi, deci, nici spaţiu de depozitare a recuzitei, întrucât spațiul în care își desfășura activitatea  – din anul 2013- nu era al său, Trupa repetă, în prezent, la Miercurea Ciuc, unde a primit o sală. Managerul Fazakas Misi a declarat că și-ar dori ca trupa să fie susținută mai mult, în Sfântu Gheorghe.

„În ceea ce privește veniturile noastre pe anul 2015, municipiul ne-a susținut cu 3% din bugetul nostru total și consider că este foarte puțin. Activitatea noastră se petrece și în oraș și promovează orașul și județul. Am dori un pic mai multă susținere, pentru că pe unde mergem, ducem numele orașului și când văd că doar 3% din bugetul nostru e de la Consiliul Local, atunci chiar mă întreb dacă orașul are nevoie de noi sau nu are nevoie de noi (…). În decembrie și în ianuarie am avut repetiții și proiectul <<Cercul prietenilor neștiuți>> l-am mutat la Miercurea Ciuc și repetăm la Miercurea Ciuc, unde am primit o sală unde putem să repetăm, în care putem să prezentăm spectacolele. Dacă cineva ne caută și spune că are nevoie de noi, de munca noastră, de evenimenele, de spectacolele noastre și ne ajută cu un spațiu și un suport financiar, noi ne mutăm acolo proiectele – fie că este este vorba despre Miercurea Ciuc, fie că este vorba de Londra (…). Din fericire, și  de aceea avem atât de multe turnee – foarte multe comunități ne solicită, ne sprijină, ne invită și ne pun la dispoziție cele necesare. Atunci, de aceea avem colaborări în Austria, în Maroc, avem turnee în Marea Britanie, pentru că reprezentanții, conducătorii comunității consideră că activitatea noastră este importantă pentru comunitatea lor și ne invită”, a declarat managerul trupei „Osonó”, Fazakas Misi.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail