Săptămâna aceasta, la grădinița cu Program Prelungit „Napsugár” (Rază de soare) sunt în desfășurare zilele porților deschise, prilej cu care părinții sunt invitați să viziteze grupele din cadrul instituției și chiar să participe la ore.
. .
Grădiniţa cu Program Prelungit „Napsugár”, din Sfântu Gheorghe îi așteaptă săptămâna aceasta pe părinți și pe toți cei interesați să cunoască activitatea și colectivul instituției, la zilele porților deschise, care se vor derula până vineri inclusiv. În acest sens, reprezentanții instituției au pregătit și o expoziție cu lucrările copiilor, pentru ca cei interesați să își poată face o idee legată de activitățile care se derulează în grădiniță.
„În primul rând am organizat o expoziție cu lucrările copiilor, în holul grădiniței, pentru că părinții, de fapt, sunt interesați de ceea ce pot face copiii în grădiniță și care sunt rezultatele pe care le obțin copiii odată intrați aici. Și pentru că avem un colectiv extraordinar de educatoare, chiar se realizează lucruri extraordinare, inclusiv la grupa mică unde copiii, fiind micuți, te-ai aștepta să nu poți face foarte multe lucruri cu ei. Apoi, i-am invitat pe părinți să participe direct la activitățile din grupă, indiferent la ce grupă doresc să intre, pot intra, pot să asiste și să participe dacă doresc, ori în calitate de educatori, ori în calitate de copil, se pot așeza la măsuțe și pot face activitățile pe care le fac și copiii sau, de ce nu, dacă vor să se implice îi pot învăța o poezie sau un cântecel, un dans, ceea ce cred dânșii că pot să facă. (…) Abia ieri am început cu zilele porților deschise și au fost cam 6 părinți de la grupele de antepreșcolari care au intrat la grupele unde sunt educatoarele, cele care vor prelua copilașii la grupa mică în toamnă.” – a explicat reprezentanta grădiniței, educatoarea Rodica Secelean.
Grupe de învățământ antepreșcolar – o noutate în rândul grădinițelor
Din luna septembrie a anului trecut, la Grădinița cu Program Prelungit „Napsugár” funcționează o nouă formă de învățământ preșcolar. Reprezentanta instituției a explicat că în cadrul Grădiniței au fost inființate două grupe pentru copii antepreșcolari, cu vârste curpinse între 1 și 3 ani, însă care nu au caracter de creșă.
„Suntem o unitate fericită pentru că avem și două grupe de învățământ antepreșcolar înființate din toamna anului trecut, care nu au caracter de creșă ci sunt învățământ preșcolar, au educatoare, au activități instructiv – educative la grădiniță ceea ce este un lucru extraordinar. În oraș, s-a mai înființat după noi, o grupă la Grădinița <<Arvacska>>, din cartierul Ciucului, însă noi am fost pionierii care am deschis drumul acestei forme de învățământ. Este extraordinar și vă dați seama ce continuitate se realizează în acest consorțiu, pentru că este vorba de învățământ antepreșcolar – noi avem copii de la 1 an la 3 ani; învățământ preșcolar de la 3 – 6 ani, primar de la 6 – 10 ani, tot aici, la școală, și învățământ gimnazial în continuare, deci noi am putea realiza niște lucruri extraordinare păstrând această continuitate, deoarece și relația cu Școala Gimnazială <<Ady Endre>>, care se află lângă noi, este extraordinară. (…) Avem secții mixte, la antepreșcolar copiii lucrează în ambele limbi, atât în limba română cât și în limba maghiară, la învățământul preșcolar avem trei grupe la secția maghiară, două grupe la secția română, cu un număr foarte mare de copii în toate grupele, peste 25 de copii peste tot.” – a mai spus ed. Rodica Secelean.
Grădinița dispune de mobilier nou, cantină proprie, săli de grupă spațioase și luminoase, dotate cu materialele necesare pentru desfășurarea diferitelor tipuri de activități, iar cele 10 cadre didactice de la grupele preșcolare și cele 4 cadre de la grupele atepreșcolare sunt calificate, două dintre ele cu definitivat, restul deținând cel puțin un grad didactic II.
„Avem săli de grupă foarte mari și luminoase, avem căldură, avem cantina noastră, o bucătăreasă extraordinară, mâncarea este foarte bună; primim și copii de la învățământul primar la masa de prânz. Dacă elevii Școlii Gimnaziale <<Ady Endre>> sunt la programul after-school (după ore) iar părinții optează pentru o masă caldă, noi le acordăm și acestora. (…) Am vrea să se știe că, deși există prejudecata care s-a format, aceea că grădinițele și școlile din cartier nu sunt performante, de fapt acestea sunt foarte performante și acest lucru îl pot confirma toate școlile din oraș, pentru că de la noi pleacă, în general, copii în toate școlile din oraș și niciodată nu s-a întâmplat ca cei care au plecat de la grădinița noastră să nu poată ține pasul cu cei care sunt din grădinițele din centrul orașului. Există această prejutecată, din păcate, legată și de școală (n.red. Școala Gimnazială „Ady Endre”) și de grădiniță, că sunt în zona gării, este foarte important să se știe că și la noi se fac lucruri extraordinare. Avem participări la concursuri internaționale, cu premii foarte bune, avem participare la un concurs, denumit <<Cu poluarea nu-i de joacă!>> și <<Bradul altfel>>, unde anul trecut chiar am abținut premii I cu lucrări făcute din materiale reciclabile, lucrări foarte reușite. Din 12 copii am obținut 7 premii I, poate că nu este mult, dar pentru noi este ceva. Participăm la concursuri fără plată, la noi nu se strâng bani pentru concursuri, ci sunt concursuri finanțate de ONG-uri. Avem noi un concurs de recitări, se numește <<Nina Cassian – Natura prin ochi de copil>>, care se desfășoară în fiecare an, în luna iunie, de obicei de Ziua Copilului, în curtea grădiniței, unde participă toți copiii din grădiniță, ca spectatori, iar cei care doresc, participă cu lucrări plastice sau cu recitări; este o sărbătoare, o adevărată veselie. Colegele noastre participă la toate festivalurile și au rezultate foarte bune, ca să nu mai vorbesc de cadrele didactice care sunt printre cele mai bune din județ, și asta chiar poate confirma oricine. Am participat la toate concursurile de creativitate pedagocică, în fiecare an, nu multe grădinițe se pot lăuda cu acest lucru. Mergem la cursuri de perfecționare, avem educatoare formatoare, avem educatoare metodiste, este o grădiniță despre care se știu puține dar care are potențial foarte mare.” – a explicat educatoarea.
„Am reușit să formăm o familie, toată lumea lucrează cu și pentru toată lumea”
Rodica Secelean a mai spus că printre activitățile libere pe care educatoarele le desfășoară împreună cu ei, copiii învață și câteva cuvinte în limba engleză, franceză sau germană, ca o formă de joacă, iar copiii sunt ca într-o mare familie, învață să protejeze mediul înconjurător și sunt implicați în activități de voluntariat.
„Am reușit să formăm o familie, toată lumea lucrează cu toată lumea și pentru toată lumea. (…) E un spirit de echipă care este foarte rar întâlnit din păcate în ultimul timp, iar aici la noi chiar se simte. Oamenii vin să muncească cu plăcere și cu drag, educatoarele de la schimbul I nu pleacă niciodată la ora 12:30, iar cele care sunt la schimbul II deja de la ora 10 sunt în grădiniță. (…) Părinții au devenit într-adevăr un partener, noi avem o asociație, pe lângă grădiniță, și părinții ne sprijină donându-ne acei 2% din impozitul pe venit, bani din care am reușit să reînnoim linoleumul, să cumpărăm materiale didactice, materiale pentru pavazare, iar în Săptămâna Altfel organizăm o săptămână a voluntariatului pentru modernizarea curții grădiniței, exclusiv din materiale refolosibile: cauciucuri, paleți, PET-uri, ligheane sparte, și vrem să înfrumusețăm și să îmbogățim curtea grădiniței. Am organizat o ședință și am cerut sprijinul părinților, iar aceștia chiar au fost foarte entuziasmați, deja au început să aducă materiale și ne-au promis că în săptămâna aceea (n.red. Săptămâna Altfel) vor veni dimineață cei care vor putea, sau după-amiază și vom face Săptămâna Voluntariatului pentru înfrumusețarea curții.” – a mai spus educatoarea Rodica Secelean.
Proiecte interesante și activități săptămânale menite să stimuleze creativitatea copiilor
Rodica Secelean a mai povestit că săptămâna aceasta, copiii de la grupa mijlocie – secția maghiară participă la proiectul ”Culorile”, prin care zilnic, aceștia împreună cu educatoarele sunt încurajați să vină îmbrăcați într-o anumită culoare, iar activitățile sunt legate de culoarea pe care aceștia o poartă.
„În cadrul proiectului <<culorile>>, în fiecare zi a săptămânii copiii, educatoarele și dădacele vin îmbrăcați într-o anumită culoare și se discută despre lucrurile legate de acea culoare. De exemplu, în ziua în care se poartă portocaliu se discută despre foc, la galben despre soare iar la roșu despre flori sau inimă, în funcție și de interesul copiilor. Există o zi a curcubeului, pentru că el include toate culorile principale, iar pe parcurs se realizează foarte multe experimente. De asemenea, în fiecare săptămână, grupele mari fac o plimbare în aer liber, indiferent de anotimp. Cât a fost iarnă au ieșit afară, însă cu grupele mici ieșim mai greu pentru că este vorba de îmbrăcat, dezbrăcat iar 28 de copii să îi îmbraci și să îi dezbraci e puțin mai greu, dar îi scoatem. În fiecare an organizăm excursii, organizăm zile ale voluntariatului, în care adunăm gunoaiele din jurul grădiniței, avem un loc unde facem compost din frunze și rămășițe de iarbă, le avem adunate într-un loc, facem compost și îl punem la flori. Acum, primăvara, primim flori de la Primărie, de la sere, și le plantăm împreună cu copiii, înfrumusețăm grădinița împreună, facem activități practice, avem copăcei plantați în curtea grădiniței, pe care copiii îi udă, îi sapă, îi văruiesc, îi învățăm de mici să lucreze. Anul acesta, în Săptămâna Altfel dorim să plantăm niște pomi fructiferi, ne-au promis câțiva părinți că vor aduce un cireș, un măr, un păr.” – mai spune educatoarea Rodica Secelean.
Aceasta a ținut să înainteze o invitație tuturor părinților interesați și celor care doresc să viziteze grădinița până la sfârșitul săptămânii: „Așteptăm pe toată lumea cu mare drag, avem emoții pentru că vrem într-adevăr să realizăm lucruri extraordinare și dacă părinții sunt alături de noi și formăm o echipă împreună cu părinții, imposibil să nu iasă din mâinile noastre ceea ce ne dorim atât noi cât și părinții. Până acum ne-a ieșit și sperăm să ne iasă și de acum înainte.”
Ioana Ardeleanu