După aproape patru ani o „veșnicie” spun iubitorii acestui gen muzical de suflet iată că romanța revine pe scena Operei din Brașov.

Artizanul manifestării este  baritonul Lorand Cristian, un veteran în materie, care a câștigat Trofeul „Crizantema de Aur”  încă din anul 1989. A fost evenimentul fericit care l-a determinat să urmeze apoi Conservatorul din București (la îndemnul compozitorului Dan Mizrahi), ajungând după absolvire un redutabil solist de operă în orașul Brașov, unde s-a și stabilit.

Mânat de dragostea sa neostoită pentru aceste creații muzicale aparte, la finele  anului 2020  a organizat pe scena Operei din Brașov un Concert Extraordinar  intitulat „Izvoare ale Romanței”, care s-a bucurat de un succes deosebit. Atunci a prezentat și a cântat o vedetă a genului, distinsa interpretă Alina Mavrodin-Vasiliu, promotoare pasionată și neobosită a romanței, directoarea artistică a Festivalului de la Târgoviște. Alături de ea au performat artiștii  Anda Pop, Maria Catrina,  Lorand Cristian, Liviu Iftene. Au acmpaniat la pian Sena Ducariu, iar la vioară Cătălin Floroiu.

Concert Extraordinar intitulat  „Romanța mea”

Ei bine, iată că „miracolul” se repetă la cererea insistentă a publicului, așa că sâmbătă, 25 mai 2024, de la ora 18.30, în Sala Operei din municipiul de la poalele Tâmpei are loc un nou Concert Extraordinar, intitulat de această dată „Romanța mea”.

Facem o mică paranteză și precizăm faptul  că romanța reprezintă un gen muzical de Patrimoniu, care se află în geneza Imnului Național al României și figurează în Repertoriul naţional al patrimoniului cultural imaterial. Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul de înscriere a romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară la Ministerul Culturii, în colaborare cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO.

Așadar, împătimiții genului din zona noastră vor avea bucuria de a se reîntâlni sâmbătă cu melodii ce transmit un parfum nostalgic și care trezesc mereu vechi amintiri. Sunt piese compuse de maeștri ai acestei categorii muzicale – cântece  deloc vetuste, cum mai afirmă eronat unii – pe versuri aparținând unor redutabili scriitori, melodii ce ne încântă de fiecare dată când le ascultăm.

Recital susținut de îndrăgita solistă Alina MavrodinVasiliu

Să punctăm doar câteva titluri, cum ar fi  vestitele romanțe „Aș vrea iar anii tinereții”, „Să-mi cânți cobzar”, „A venit aseară mama”, „Deschide, deschide fereastra”, „Of, inimioară” sau „Ciobănaș cu trei sute de oi”.  Vor cânta câțiva dintre soliștii cunoscuți ai Operei brașovene, ca de pildă Maria Catrina, Cristina Radu, Lăcrămioara Schuller, Florentina Soare, Alexandru Chiriac, Lorand Cristian, Adrian Mărcan.

Va susține un recital de excepție îndrăgita solistă Alina Mavrodin-Vasiliu,  promotoare neobosită de ani buni ai romanței,  directoarea artistică a celebrului Festival Național  „Crizantema de Aur” de la Târgoviște. „Sunt onorată să fac parte din distribuția acestui concert, alături de voci frumoase, sensibile și pline de emoție ale Operei Brașov. Sunt încântată să aducem frumosul, emoția și bucuria în sufletele dumneavoastră. Romanța ne unește!”, afirmă Alina Mavrodin-Vasiliu.

În Recitalul din acest weekend va cânta un alt câștigător al Marelui Trofeu „Crizantema de Aur” din anul 2013 –  tânărul și talentatul bariton Alexandru Chiriac,  supranumit „Un nou Nicolae Herlea”.

Ca în fiecare spectacol de romanțe susținut la Opera Brașov, la pian se va afla maestra Sena Ducariu, iar acompaniamentul de vioară va fi asigurat de Cătălin Floroiu, membru al  prestigioasei Orchestre.

Participă Baletul Operei, anume Melania Condoiu, Diana Drăgan, Ariana Marcu, Miruna Mândruță, Valentina Mirică, Luna Muramatsu, Daria Nicoară, Hana Okudaira, Aghata Olah, Mihaela Pop, Andreea Rusu, Alexandra Scriminț, Claudiu Dane, Dorin Mirea, Matei Rada, Adrian Scriminț. Coregrafia: Alexandru Fotescu.

Coordonarea spectacolui și regia de scenă aparțin Silviei Papadopoulos.

…Cu siguranță va fi o seară de vis, pe care mulți melomani (mai ales din rândul celor cu…„ghiocei la tâmple”) o așteaptă cu nerăbdare, romanța fiind dragă sufletului nostru.

       Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail