O  seră didactică urmează să fie amenajată în localitate . .

Proiectul „Sera didactică” realizat de Primăria Întorsura Buzăului în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din localitate a fost desemnat câștigător în cadrul competiției  naționale „Idei în Țara lui Andrei”.

Competiția, aflată la cea de-a patra ediție, a fost lansată de „OMV Petrom” și Fundația „PACT” și s-a desfășurat pe trei categorii:  1. dezvoltare comunitară – inițiative care rezolvă o problemă socială în comunitatea locală, valorificând în mod eficient resursele, nevoile și oportunitățile existente; 2. educație pentru angajabilitate – proiecte care contribuie la formarea și pregătirea pentru piața muncii atât a tinerilor, cât și a adulților; 3. mediu: eco-eficiență sau eco-inovație – promovarea unui comportament cumpătat, prin folosirea în mod responsabil a resurselor naturale și a inovației pentru protecția și valorizarea mediului înconjurător.

Competiția a fost organizată în scopul de a sprijini dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din întreaga țară și încurajarea celor cu spirit de inițiativă care vor să susțină comunitățile din România să producă schimbări în bine, din interior, prin proiectele încadrate în categoriile menționate.

Proiectele înscrise în ediția din 2015 a competiției au trecut prin două etape de evaluare, cea dintâi fiind votul public, desfășurat în perioada 7 – 18 decembrie 2015, iar cea de-a doua etapă a avut loc între 7 decembrie 2015 și 13 ianuarie 2016, când juriul „Idei din Țara lui Andrei” a analizat ideile primite.

Pe 20 ianuarie 2016 au fost anunțați câștigătorii concursului, cei care au obținut punctajul cel mai mare în urma votului public și al evaluării juriului.

Printre proiectele desemnate câștigătoare s-a numărat și proiectul intitulat ”Sera didactică”, realizat de Primăria Întorsura Buzăului, în parteneriat cu Liceul ”Nicolae Bălcescu”- și urmează să primească finanțare de până la 15.000 de euro.

„Este vorba despre un proiect care în competiție a fost înscris pe domeniul <<educație pentru angajabilitate>> și care își propune să ofere o bază adecvată de pregătire elevilor și absolvenților de învățământ tehnologic și profesional, respectiv Liceul Nicolae Bălcescu, de la noi din oraș. Proiectul este inițiat de Primăria orașului Întorsura Buzăului, dar se va desfășura în parteneriat cu Liceul Tehnologic <<Nicolae Bălcescu>>, cu care are deja încheiat un protocol în acest sens.” – a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, inițiatorul proiectului, Lavinia Boian, Șef Birou Programe Proiecte, Strategii, Investiții al Primăriei Orașului Întorsura Buzăului.

Mai exact, prin acest proiect se dorește „înființarea unei sere didactice prin care să se asigure baza materială necesară pregătirii de specialitate, a elevilor și a adulților interesați, în domeniul agricol, care să-i familiarizeze cu tehnologiile actuale folosite la nivel european pentru cultivarea plantelor și producția de hrană în mediu controlat”, se arată în descrierea proiectului, postată pe site-ul competiției – www.itla.ro.

„Ne dorim ca sera să fie din policarbonat; suprafața va fi de aproximativ 300 de metri pătrați. Terenul și utilitățile necesare desfășurării proiectului vor fi puse la dispoziție de Liceul Tehnologic << Nicolae Bălcescu>>; de altfel, elevii și angajații din Primărie vor asigura suportul proiectului, atât prin implicarea ca și mână de lucru, cât și prin asigurarea tuturor resurselor necesare realizării proiectului. Primăria va veni cu o parte de cofinanțare în acest proiect”, a spus inițiatorul proiectului, Lavinia Boian, Șef Birou Programe Proiecte, Strategii, Investiții al Primăriei Orașului Întorsura Buzăului.

Aceasta a adăugat că proiectul are ca obiective facilitarea accesului la noile tehnologii și la o pregătire adecvată care să asigure tranziția mai ușoară de la școală în mediul economic pentru absolvenții de învățământ agricol; crearea unei baze de transfer de tehnologie pentru adulții care doresc înființarea unei afaceri de profil – în proiect fiind cuprins și un curs de pregătire pentru adulții care doresc înființarea unei afaceri de profil, iar un alt obiectiv constă în asumarea la nivel de comunitate a progresului și a tehnologiilor înalte din diverse domenii ca bază a dezvoltări ulterioare și creștere a competitivități economice.

Bugetul total al proiectului se ridică la suma de aproximativ 30.000 de euro, a menționat Lavinia Boian.

Potrivit acesteia, în concurs au fost înscrise peste 200 de proiecte, iar pe domeniul ”educație pentru angajabilitate” au fost depuse cele mai multe dintre acestea.

„Am beneficiat de sprijinul comunității, am făcut promovare, inclusiv  în rândul elevilor de la cele două licee, respectiv Liceul Tehnologic <<Nicolae Bălcescu>> și Liceul Teoretic <<Mircea Eliade>>; am avut susținerea consilierilor locali, deci, toată lumea s-a implicat”, a spus Lavinia Boian, Șef Birou Programe Proiecte, Strategii, Investiții al Primăriei Orașului Întorsura Buzăului.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail