Cultivatorii de usturoi ar putea primi din acest an un sprijin financiar de 4.650 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, dacă Hotărârea pentru schema ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi” va fi aprobată.
„Cultura de usturoi are un potențial nevalorificat pe deplin în sensul existenței unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcționării în condiții de piață echitabile în context concurențial. În România, suprafața cultivata cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie. În perioada 2010-2017, trendul general al producției a fost descrescător. În anii 2016 și 2017 producția de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producția de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt: Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinți, Suceava, Teleorman, Timiș”- se arată în nota de fundamentare a Hotărârii.
Producția de usturoi la nivelul județului Covasna
Datele Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna arată că producția de usturoi se realizează pe suprafețe foarte mici din grădinile gospodarilor. Aprobarea Hotărârii privind schema ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi” ar putea duce la schimbarea acestei situații, fermierii din județ manifestându-și deja interesul pentru programul de sprijin.
„În județul Covasna nu avem producție de usturoi pe suprafețe compacte in câmp. Din păcate, avem numai pe suprafețe foarte mici în grădinile gospodarilor, care totalizează anual circa 25-30 ha. Dar auzind de posibilitatea de a primi sprijin cuplat pe producția de usturoi, am avut fermieri din județ care s-au interesat (de program și de condiții – n.r.) și s-ar apuca de producția acestei plante.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, ing. Könczei Csaba.
Acesta a menționat că în județul Covasna, condițiile sunt prielnice pentru producerea usturoiului și că până acum „nu s-a produs masiv, din cauza lipsei pieței.”
Conform proiectului de act normativ postat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Schema de ajutor de minimis se va acorda întreprinderilor/ întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susținerea producției de usturoi.
Potrivit aceleiași surse, „Programul de susținere a producției de usturoi” ar urma să se desfășoare pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019 – 2021.
Cine și cum ar putea să aplice?
Sprijinul ar urma să se acorde producătorilor agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil în anul de comercializare a producției de usturoi; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016; și producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de usturoi, solicitanții vor trebui să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția ,,Program susținere usturoi, anul…….., beneficiar numărul ……………., Direcția pentru agricultură a județului……………./Municipiului București”; b) să valorifice o cantitate de usturoi de minim 5.000 kg/ha, dovedită cu documente justificative, de pe suprafața amintită; c) să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere. d) să facă dovada producţiei realizate, prin documente justificative privind comercializarea producţiei. Valorificarea producţiei ar urma să se facă în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv, a anului de cerere. De asemenea, prin proiectul de act normativ se prevede interdicția acordării ajutorului de minims solicitanților a căror suprafață de culturi de usturoi este obținută prin divizarea unei exploatații existente la data de 1 ianuarie a anului de cerere, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare cumpărare.
„Sprijinul se va acorda începând cu anul 2019 în cuantum de 1000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafața minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporțional cu suprafața de pe care s-a valorificat o cantitate minimă de 5000 kg/ha.”- se arată în nota de fundamentare.
Conform actului normativ, valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se va exprima sub forma unei subvenţii.
Valoarea sprijinului financiar care s-ar acorda beneficiarilor ar fi de 4.650 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 1.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, iar plata s-ar acorda proporțional cu suprafața efectiv cultivată.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de Hotărâre, pentru anul 2019 sunt în sumă de 9.300 mii lei.
„Prin acordarea acestui sprijin financiar se urmărește eficientizarea activităţii acestor sectoare, asigurarea necesarului de consum intern din producția autohtonă de produse agricole, respectiv usturoi, precum și acoperirea pierderilor de venit înregistrate de producătorii agricoli. De asemenea, se urmărește menținerea în cultură a suprafețelor din zonele cu tradiție, în cultura usturoiului obținerea unor produse de calitate, realizarea lanțurilor de valorificare, echilibrarea balanței comerciale la acest produs deficitar. De asemenea, se urmărește menținerea în cultură a suprafețelor din zonele cu tradiție, în cultura usturoiului obținerea unor produse de calitate, realizarea lanțurilor de valorificare, echilibrarea balanței comerciale la acest produs deficitar”- se mai arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Potrivit aceluiași document, acordarea acestui sprijin financiar ar duce la îmbunătățirea balanței comerciale prin reducerea importului pentru produsele deficitare din domeniul agriculturii, asigurându-se astfel produse din producția internă și în același timp sporind interesul producătorilor agricoli în dezvoltarea exploatațiilor agricole.
Proiectul de act normativ poate fi consultat accesând: file:///C:/Users/Rodica/Downloads/HG_NF_sprijin_usturoi%20(1).pdf.
Programul de susținere a producției de roșii în spații protejate, un succes, în județ
Un program similar, care a dat roade și în județul Covasna este cel de susținere a agricultorilor care cultivă roșii în spații protejate. Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate a fost lansat în anul 2017, elaborat în baza Programului de Guvernare, iar sprijinul acordat în cadrul acestuia constă în acordarea a 3000 de euro / beneficiar/an. Încă din primul an de implementare, programul a avut căutare în județul Covasna, trei persoane înscriindu-se, iar în cel de-al doilea, numărul fermierilor covăsneni interesați de schema de sprijin a fost de patru ori mai mare, astfel că în 2018, prin program au fost cultivate peste 21.000 de kilograme de roșii în spații protejate. Schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a produsului tomate în spaţii protejat ar urma să se aplice și în 2019 pe întreg teritoriul României, dacă hotărârea în acest sens va fi aprobată.
Vom reveni cu informații despre cele două scheme de sprijin.
Sursa foto: www.agrointel.ro.
Ana CIORICI COSTACHE
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail