Echipa de conducere a Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Covasna şi-a prezentat ieri obiectivele.
În luna mai, mediatorii autorizați din județ și-au ales, prin vot, organele de conducere ale Corpului Profesional al Mediatorilor, pentru următorii patru ani. Astfel, doamna Kovács Hajnalka, în calitate de președinte, doamna Demeter Hajnal și domnul Imreh Ludovic, în calitate de vicepreședinți, vor asigura conducerea Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Covasna, iar domnul Alin –Mădălin Porca, în calitate de reprezentant pe lângă Curtea de Apel Brașov, va asigura relația cu sistemul judiciar. Conducerea Corpului Profesional al Mediatorilor din județul Covasna a organizat ieri o conferinţă de presă în cadrul căreia prezentat aspecte privind activitatea pecare o vor derula, beneficiile organizării teritoriale şi câteva aspecte privind reglementările europene cu privire la litigiile între consumatori şi comerciant.
„ Anul 2015 a adus schimbări majore profesiei de mediator în ceea ce privește organizarea mediatorilor la nivel național și județean. Astfel, în luna martie, a.c., în urma alegerilor organizate la nivel național, mediatorii autorizați din România și-au ales reprezentanții în Consiliul de Mediere, organism autionom cu personalitate juridică, de interes public, cu atribuții naționale de reglementare și control pentru profesia de mediator din România. Una dintre prioritățile noului Consiliu de Mediere a fost organizarea teritorială, organizare impusă de nevoile mediatorilor de a avea coerență și eficiență organizatorică, de a avea vizibilitate profesională distinctă în raport cu celelalte profesii liberale, de a avea reprezentare instituțională unitară. Drept urmare, prin Hotărârea Consiliului de Mediere /O nr. 04/25.03.2015, s-a constituit la nivelul fiecărui județ și în București, Corpul Profesional al Mediatorilor Autorizați, rezultând 42 de entitățj fără personalitate juridică, entități care asigură implementarea strategiei Consiliului de Mediere”, a declarat, în cadrul conferinței de presă, președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din Județul Covasna, Kovács Hajnalka, care a precizat că în județul Covasna, organele de conducere ale Corpului Profesional al Mediatorilor, au fost alese prin vot de către mediatorii autorizați, în data de 19 mai, a.c.
. .
Președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din Județul Covasna a declarat că printre avantajele acestui sistem de organizare se numără: asigurarea unei permanențe a mediatorilor pentru fiecare instantă în cauzele identificate de acestea ca fiind oportune medierii, asigurarea calitătii actului de mediere, practică unitară, monitorizarea activitătii mediatorilor în raport cu instantele, parchetele și celelalte instituții administrativ-teritoriale, stabilirea unei strategii eficiente în relatia dintre Corpul Profesional al Mediatorilor din Județul Covasna cu sistemul judiciar și cu celelalte autorități, organisme de interes local.
Vicepreședintele Corpului Profesional al Mediatorilor din Județul Covasna, Imreh Ludovic, a amintit că în România, pe baza Legii nr. 192/2006 a fost înființat Consiliul de Mediere și s-au pus bazele pentru mediere și organizarea profesiei de mediator. „Medierea reprezintă modalitatea de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.Rolul mediatorului este de a conduce și de a controlează procesul de mediere, de a asista părțile în procesul de negociere a soluțiilor, de a ajuta părțile să ajungă la un acord pentru rezolvarea disputei”, a explicat vicepreședintele Imreh Ludovic. Acesta a precizat că printre avantajele medierii se numără faptul că este o procedură mai rapidă decât cea în instanță; costurile mai scăzute față de costurile procedurii judiciare, confidențialitatea.
Protocoale de colaborare
Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Covasna își propune să implementeze, la nivelul județului, strategia Consiliului de Mediere cu privire la organizarea profesiei, la promovarea mediatorilor și a medierii ca metodă alternativă și eficientă de soluționare a litigiilor. În acest sens, urmează a se derula o campanie intensivă de promovare la nivelul județului Covasna. Totodată, Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Covasna își propune să semneze protocoale de colaborare cu instanțele de judecată, parchetele, Inspectoratul de Poliție Județean Covasna, Prefectură, primării, instituții publice județene și locale, instituții de cult, entități publice și private, protocoale care să asigure promovarea continuă a medierii și a mediatorilor ca profesioniști în rezolvarea litigiilor.
„Unul dintre obiectivele principale ale Corpului Profesional al Mediatorilor din Județ constă în semnarea unor protocoale cu instituțiile publice și nu numai, instituții care ne pot propune ca soluție la problemele societății”, a declarat vicepreședintele CPMJ Covasna, Demeter Hajnal.
În cadrul conferinței de presă, reprezentantul mediatorilor pe lângă Curtea de Apel Brașov, Alin – Mădălin Porca, a precizat faptul că se dorește ca fiecare instituție să aibă o listă cu toți mediatorii autorizați, activi, o listă de permanență săptămânală, mediatori care, în caz de nevoie, să poată fi contactați și să poată interveni. Mai exact, se dorește ca fiecare instituție să aibă la dispoziție o listă cu toți mediatorii autorizați, activi, o listă de permanență săptămânală și în situația în care la o instituție este un incident care poate fi soluționat prin mediere, reprezentantul instituției respective să poată să ia lista, să sune un mediator care e la permanență și care să vină, să discute, să încheie amiabil litigiul care a apărut.
Vicepreședintele CPMJ Covasna, Demeter Hajnal, a prezentat și proiectele sociale ale Consiliului de Mediere. Printre acestea se numără proiectul „România mediază”, care se dorește a fi realizat în parteneriat cu instituțiile de cult din România, și care se adresează persoanelor implicate într-un litigiu și care în mod normal nu și-ar putea permite un mediator și presupune o activitate de voluntariat din partea mediatorilor care își oferă serviciile în aceste situații. Un alt proiect este cel intitulat „O societate a dialogului”, care își propune, tot prin activități de voluntariat din partea mediatorilor, să contribuie la ajutorarea celor aflați în nevoie, prin contribuția la ridicarea de locuințe sociale și ajutorarea copiilor orfani care merg la școală.
Pregătiți să soluționeze litigiile dintre cumpărători și vânzători
Echipa de conducere a CPMJ Covasna a explicat că prin noua organizare județeană, Consiliul de mediere dorește să răspundă eficient la sistemul judiciar precum și la reglementările europene, respectiv Directiva SAL (Soluționarea Alternativă a Litigiilor) și Regulamentul SOL (Soluționare Online a Litigiilor), cu privire la soluționarea extrajudiciară a litigiilor online dintre consumatori și comercianți, apărute în spațiul european, ca urmare a comerțului electronic și nu numai
„Concret, acest lucru se va realiza prin intermediul entităților SAL, profesioniști în domeniul soluționării alternative a litigiilor și a unei platforme online denumită SOL, care va putea fi accesată de orice cumpărător nemulțumit de calitatea produsului achiziționat transfrontalier. Consiliul de Mediere din România consideră medierea ca fiind principala procedură SAL din România, iar profesioniștii domeniului, mediatorii, prin formele de exercitare a profesiei, îndeplinesc deja toate criteriile pentru a fi considerați entități SAL, în acord cu prevederile Directivei 2008/52/CE. În aceste condiții, Consiliul de Mediere a realizat toate demersurile instituționale în vederea respectării cerințelor Uniunii Europene cu privire la soluționarea pe cale extrajudiciară a litigiilor în materie de consum, venind cu propuneri legislative concrete, de armonizare cu cadrul european, respectiv cu prevederile Directivei 2013/11/UE. Totodată, la nivelul Consiliului de Mediere a fost înființat un Departament SAL-SOL, al cărui coordonator este domnul Zeno Șustac, vicepreședintre Consiliul de Mediere”, a explicat președintele Corpului Profesional al Mediatorilor din Județul Covasna, Kovács Hajnalka. Aceasta a precizat că termenul limită pentru România, de transpunere a prevederilor Directivei europene în legislația proprie este 9 iulie, urmând ca din 2016, platforma online SOL să devină efectiv operațională.
În prezent, Corpul Profesional al Mediatorilor din județul Covasna este format din 23 de mediatori autorizați, care figurează pe tabloul mediatorilor activi. Aceștia pot fi găsiți pe site-ul Consiliului de Mediere, în secțiunea dedicată Corpului Profesional al Mediatorilor Covasna: http://www.cmediere.ro/corpul-profesional-al-mediatorilor/judet-16/.
Ana Alina Costache