112 – Covăsnenii, în continuare fruntaşi la apeluri false
În ciuda campaniilor de educare a românilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), numărul apelurilor false la 112 continuă să fie alarmant de mare, şi pe trimestrul al treilea din 2011.
Apelurile false la 112 pun în pericol viaţa a mii de oameni. Cu toate acestea, din inconştienţă, românii se ţin în continuare de farse, sunând inutil la numărul unic de urgenţă.
Statistica de pe trimestrul III a acestui an, realizată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, arată că în judeţul Covasna din cele peste 64.705 de apelurile înregistrate la 112, mai mult de 54 de mii au fost false, adică 83,54 %. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanţă – 58,80 %, Poliţie – 35,51 %, Pompieri – SMURD – 4,27 % şi Jandarmerie – 1,42 %.
Nici vecinii noştri din judeţele Harghita şi Mureş nu pot fi lăudaţi, la acest capitol. Astfel, în Harghita, din cele 62.475 de apeluri la 112, în trimestrul al III-lea din acest an, mai mult de 53 de mii au fost false, adică 84,96%. În judeţul Mureş, 80,76% dintre apelurile preluate de către operatorii STS au fost, de asemenea, false. Cu toate acestea, în nici unul dintre aceste trei judeţe nu s-a aplicat nicio sancţiune contravenţională, în acest trimestru.
Potrivit purtătorului de cuvânt al STS, colonel Adrian Fulea, majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice, şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay. De asemenea, multe persoane sună fără a avea o urgenţă şi adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Acestea solicită informaţii despre numere de telefon, cer legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori solicită sfaturi medicale.
Autorităţile fac apel la cei care sună abuziv, să nu încarce inutil liniile de urgenţă 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieţi.
Ana Alina Costache