Un număr de 15 echipe din diverse zone ale țării, dar și din străinătate sunt așteptate la festivalul gastronomic „Pomana Porcului”, care va avea loc la finele acestei luni, la Băile Balvanyos. Ediția din acest an va aduce la start și echipe aflate la prima participare, din localități precum Craiova și Alba Iulia, au transmis organizatorii.
Ajuns la ediția a XII-a, Festivalul Internaţional de Pomana Porcului® se va desfășura în ultimul sfârșit de săptămână din această lună – între 23-25 februarie (a.c), la Băile Balvanyos, la eveniment anunțând participarea 15 echipe, conform informațiilor oferite ieri de vicepreședintele Asociaţiei pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC), Daragus Attila, care este şi primar al comunei Turia și principalul organizator.
„Avem deja 15 echipe care au anunțat participarea, din zone interesante. Vom avea participanți din Transilvania, Muntenia, Oltenia – de exemplu, s-au anunțat participanți din Craiova, care nu au mai fost până acum la eveniment. În plus, fiind Anul Centenar, am invitat la festival și concurenți din Alba Iulia și au și confirmat participarea. Vor veni și echipe din Ungaria și s-ar putea să vină și o echipă din Germania (și-a arătat intenția de participare, dar așteptăm confirmarea concretă din partea acesteia. Așadar, ediția din acest an va aduce echipe din zone variate și chiar și echipe aflate la prima participare! Înscrierile se apropie de final. Acceptăm cam 16 echipe!” – a declarat, ieri, Daragus Attila.
Acesta a precizat că regulamentul evenimentului a rămas neschimbat, astfel că se va derula sub forma unui concurs gastronomic dedicat, în special, bucătarilor amatori.
„Concursul este adresat amatorilor, iar accentul este pus pe promovarea tradițiilor gastronomice locale. Dacă aduci aici un profesionist, evenimentul își pierde farmecul și ceilalți concurenți, amatori, nu vor mai veni. Aici vin amatori – persoane cu profesii printre care cea de polițist, de pompier sau cu totul alte meserii – deci nu din domeniul gastronomiei – vin din pasiune, din dragoste de port, de tradiții. Aceasta este și esența festivalului: promovarea gastronomiei, tradițiilor! Nu schimbăm nimic din structura și din ideea edițiilor anterioare. Vrem să fie un festival reușit, și o atmosferă frumoasă, prietenească, așa cum a fost și până acum!”- a declarat Daragus Attila.
Conform regulamentului, evenimentul se va derula sub forma unui festival-concurs. Echipele, compuse din maxim patru membri, vor trebui să pregătească diverse preparate de porc, după obiceiurile zonei din care provin, după care se vor prezenta în faţa juriului.
Carnea, masa de lucru, paie pentru pârlit și ceaune de 40 de litri, vase, apă caldă şi un aragaz, vor fi puse la dispoziţia participanţilor de către organizatori. Concurenții vor trebui să aducă ustensilele de lucru – mașină de tocat, mașină de umplut cârnați, mirodenii, maţe de porc, mirodenii, cuţite, un drapel sau o stemă a localităţii pe care o reprezintă, o gustare cu pălincă sau ţuică, o faţă de masă tradiţională şi elemente de decorare a mesei.
Daragus Attila a precizat că noutatea ediției din acest an o dă faptul că deschiderea festivalului va fi anunțată de un armurier:
„Ce va fi mai deosebit anul acesta este că deschiderea oficială va fi dată de un armurier, cu un tun mare. Practic, cu tunul se va marca deschiderea festivalului și debutul premierei.”- a precizat Daragus Attila.
Vineri, 23 februarie, în deschiderea festivalului, concurenții se vor îmbrăca în port popular și își vor prezenta zona, țara, oferind, spre gustare, produse, preparate specifice zonei din care provin, celor prezenți.
Sâmbătă dimineața, în 24 februarie, concurenții vor defila pe platoul în care se va organiza concursul, cu steagurile și stemele localităților pe care le reprezintă. În aceeași zi, după ce vor prelua porcii vii, echipele îi vor sacrifica și vor trebui să pregătească din aceștia, minim trei preparate tradiționale, specific zonei pe care o reprezintă. Juriul, care va fi compus din maiștri bucătari și profesioniști în gastronomie, vor puncta stilul de sacrificare, asomare, asomare, pârlire, curățare, tranșare, preparare, servire, gustul preparatelor, igiena și uniforma concurenților. În cadrul festivității de premiere, echipele vor primi medalii, diplome și cupe.
Festivalul „Pomana Porcului” aduce an de an, la Băile Balvanyos, numeroase echipe, din țară, dar și din străinătate. În cadrul evenimentului, nu doar că se promovează gastronomia și tradițiile, ci se creează și prietenii.
Ana Ciorici Costache
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail