„A investi în educaţie înseamnă a investi în viitor ” – Keresztély Irma, Inspector Şcolar General
Liceul teoretic „Mircea Eliade” din oraşul Întorsura Buzăului a fost inaugurat sâmbătă, 8 februarie a.c. La eveniment au fost prezenţi, pe lângă profesori, părinţi şi elevi, Ministrul Educaţiei Remus Pricopie, consilierul său, Stelian Fedorca, deputatul Horia Grama, senatorul Marius Obreja, Inspectorul Şcolar General al judeţului Covasna, Keresztély Irma, Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, Subprefectul Georgeta Gheorghiu şi nu în ultimul rând, Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.
Pentru oraşul Întorsura Buzăului, pentru zona buzaielor, pentru judeţul Covasna, şi chiar pentru România, sâmbătă a fost o zi importantă. Autorităţile locale şi naţionale au dat în folosinţă noua clădire a Liceului teoretic „Mircea Eliade”. Investiţiile de peste 2,4 milioane de euro vor fi valorificate de elevii acestui liceu începând de astăzi, 10 februarie.
Evenimentul de inaugurare a început cu tradiţionala tăiere a panglicii, s-a sfinţit noua clădire a liceului, s-a cântat Imnul de stat al României, personalităţile au ţinut discursuri, iar la final s-a organizat un bufet la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi la festivitate.
Maria Badiu, Directorul Liceului teoretic „Mircea Eliade”, amfitrion al festivităţii, a declarat în discursul său: „Astăzi găsesc şcoala mai bogată decât oricând şi gata de a deschide porţile cunoaşterii, atât de primitoare şi ademenitoare, pentru toţi tinerii de aici, mai tulburaţi de vremuri decât păream noi de revoluţii sau de incertitudinile epocii. Astăzi, când au atâtea opţiuni, noi am ales pentru ei, iată, prin intermediul atâtor oameni minunaţi, generoşi şi plini de pasiune să le oferim o bază de plecare în lumea largă.”
Pentru Mesagerul de Covasna, Maria Badiu a declarat: „Toată lumea a aşteptat, în primul rând din cauza programului greu. Toată lumea a aşteptat şi desigur, toată lumea îşi doreşte să îşi uşureze munca. Nu mai avem table cu cretă, mobilierul nu este nou, însă nu are decât câţiva ani, iar pe parcurs vom mai îmbunătăţi şi dotarea din acest punct de vedere, avem calculatoare noi, avem cabinet fonetic, Centru de Documentare şi Informare cu spaţiu suficient şi cu dotare tehnologică, cum prevăd astăzi standardele.”
2014 – 2020: peste 700 de milioane de euro pentru infrastructura educaţională –
Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei
Remus Pricopie, Ministrul Educaţiei, a descris acest eveniment ca fiind „ o filă de istorie a educaţiei româneşti, a acestei comunităţi, istorie pe care elevii acestui liceu o trăiesc.” Ministrul Educaţiei a dăruit Bibliotecii Liceului teoretic cele 12 volume din „Spiru Haret – opere complete”.
În discursul său, Remus Pricopie a menţionat, pe lângă o scurtă istorie a educaţiei româneşti, şi următoarele: „De ani de zile ne chinuim să oferim copiilor noştri cele mai bune condiţii. Am avut momente bune şi momente mai puţin bune, am avut momente în care am visat, poate prea mult. Vezi anii 2007 – 2008 când am deschis sute de şantiere şi le-am lăsat deschise. Acum, cu ajutorul fondurilor structurale şi prin intermediul autorităţilor locale se pot finaliza aceste obiective, aşa cum acest liceu arată astăzi. Este incredibil să ai un liceu la asemenea standarde.” Mai mult decât atât, acesta a adăugat: „Din fericire, în următorii ani se vor mai repeta astfel de exemple. Acum, în 2014, când banii aproape că nu au fost pentru infrastructură educaţională, avem 240 de milioane de euro cu care putem să finalizăm mai multe din proiectele începute în anii anteriori şi neterminate. Prin urmare, vorbim de 1400 de obiective, începute şi neterminate, inclusiv Grădiniţa de pe deal (n.r. de pe strada Aviatorului). Pentru 2014 – 2020 există alte 500 de milioane pentru infrastructura educaţională.”
La finalul discursului său, ministrul Educaţiei a precizat: „Cu o şcoală care arată aşa, şi cu un colectiv inimos, sunt convins că vom avea copii care vor da rezultate.”
Judeţul Covasna – locul 4 la nivel naţional din punct de vedere al rezultatelor la Olimpiadele Naţionale
Inspectorul Şcolar General al judeţului Covasna, Keresztély Irma, a fost prezent la eveniment şi a precizat în discursul său: „ Inaugurăm astăzi o clădire finalizată la standarde deosebite de calitate, cu dotări excepţionale, care vor oferi toate condiţiile pentru derularea unui proces educativ de calitate.”
Aceasta a mai precizat că „ a investi în educaţie înseamnă a investi în viitor, iar profiturile pot fi realizările profesionale ale tinerilor absolvenţi. Asta înseamnă a crea calitate în educaţie: a crea toate condiţiile pentru tinerii noştri, răspunzând provocărilor vremii. (…) Clădirea, luată azi în primire, trebuie susţinută cu viaţă, cu ambiţii şi provocări individuale şi colective, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi.”
Keresztély Irma a menţionat şi faptul că „de trei ani de zile, judeţul Covasna, din punct de vedere al rezultatelor la Olimpiadele Internaţionale, raportat la mia de populaţie şcolară, se află pe locul 4 la nivel naţional. După Bucureşti, Iaşi, Constanţa, urmează Covasna. Este meritul acestor elevi excelenţi şi a profesorilor care lucrează cu ei, şi cred că am argumente solide pentru înfiinţarea unui Centru de Excelenţă şi în judeţul Covasna.”
Noua clădire a Liceului Teoretic „Mircea Eliade” – cel mai mare proiect din regiunea centru
Primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, iniţiator al acestui proiect, a precizat în debutul discursului său din cadrul festivităţii de inaugurare: „Am crezut toată viaţa mea în ideea de şcoală. Am crezut întotdeauna că este un spaţiu sacru, un spaţiu de unde începe bătălia pentru viitor. O activitate făcută cu minte, dar cu mult suflet aici, garantează succesul, pentru astăzi sau pentru mâine. (…) Această comunitate de 25.000 de locuitori, comunitatea buzaielor, avea în 1989, 12.000 de locuri de muncă, astăzi mai are 2.500. În ciuda faptului că sunt oameni cum n-am văzut de gospodari, zona nu are viitor. Şi atunci, alternativa pe care am găsit-o eu, ajuns aici, era de a privi la şcoală.”
Leca Băncilă, atât în calitate de Primar, cât şi de cadru didactic, s-a adresat părinţilor prezenţi în sală: „Aş putea spune că învăţământul din zona buzaielor, cu această realizare, are condiţii suficiente. Şi, domnilor părinţi, trebuie să cereţi mai mult, să vă implicaţi mai mult. Ce facem aici, facem pentru copii dumneavoastră. Nu trebuie să staţi să vă uitaţi la noi, trebuie să veniţi să ne ajutaţi şi respectiv să ne cereţi.”
Despre tot ceea ce au însemnat lucrările de reabilitare şi de modernizare ale Liceului teoretic, lucrări în valoare de peste 2,4 milioane de euro, primarul oraşului, Leca Băncilă a precizat: „Este un proiect mare. Chiar nu am ştiinţă să mai fie vreunul în regiunea centru de asemenea valoare. (…) A fost un proiect greu. De ce? S-a făcut în două faze proiectarea, s-a găsit că este necesară o reconsolidare, s-a mărit bugetul, dar greutatea cea mai mare a fost să angajăm achiziţia lucrărilor. (…) Am făcut împreună un lucru util şi îl găsesc cu rost şi loc în viitorul comunităţii. Dar am făcut şi un lucru frumos. Numai în vecinătatea lucrurilor frumoase se poate construi viitorul.”
Primarul din Întorsura Buzăului a mai adăugat: „Credeţi-mă, nu regret nimic. Avem proiecte europene de 34 de milioane de euro, iar acesta este unul relativ micuţ pe care l-am dus la sfârşit, l-am dus cu bine.”
Profesorii – „arhitecţi de caractere”
Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, a precizat că „reabilitarea a deschis tinerilor copii noi porţi spre învăţătură.” Mai mult, în discursul său, Prefectul Covasnei îi caracterizează pe profesori ca fiind „arhitecţi de caractere”: „caracterele se modifică datorită profesorilor. Ei sunt cei care, zi de zi, modelează aceste caractere.”
Senatorul Marius Obreja a declarat faptul că „una dintre cele mai importante zidiri pe care le face un om în viaţă este zidirea şi lucrul la temelia educaţiei copiilor noştri.” Acesta a mai adăugat: „De acum greul pică pe sarcina dascălilor care vor trebui să ştie să utilizeze ce primesc în folosinţă.”
Deputatul Horia Grama a menţionat: „Mă bucur foarte mult că, în momentul de faţă, prin inaugurarea acestei investiţii există un cadru foarte bun pentru ca, prin educaţie, comunitatea aceasta din zona Întorsurii Buzăului să aibă un viitor. De acum, cadrul fiind asigurat, este menirea profesorilor, a noastră, a domnului Ministru, să sprijinim şi să muncim ca dezideratul principal, acela al realizării unei educaţii pentru copii noştri să se realizeze.”
„Nu uitaţi: numai acel popor va urca pe treptele civilizaţiei care va ştii să preţuiască întotdeauna învăţământul” – Directorul fondator al liceului, Mariana Bobeş
Fosta clădire a liceului a fost construită în anul 1968. La inaugurarea din 2014 a noii clădiri reabilitate şi modernizate, au fost prezenţi toţi directorii care au ocupat vreodată această funcţie de conducere a instituţiei. Primul director, profesoara Mariana Bobeş a menţionat: „Se spune că în oraşele mici viaţa curge lin şi nu sunt evenimente deosebite. Dar ce eveniment trăim astăzi! Participăm la inaugurarea celei mai importante instituţii din învăţământul din zonă, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. Pentru mine este o sărbătoare la care am visat toţi cei 40 de ani de muncă pe care am desfăşurat-o la catedră. Am fost prezentă în şedinţa care s-a hotărât înfiinţarea unui liceu în Întorsura Buzăului, în anul 1968. (…) Chiar eu am pus temelia acestei minunăţii pe care o admirăm astăzi. (…) Nu uitaţi: numai acel popor va urca pe treptele civilizaţiei care va ştii să preţuiască întotdeauna învăţământul, care va şti să aşeze învăţământul pe cel mai înalt loc în societate, pentru că învăţământul se regăseşte în toate: în familie, în sănătate, în cultură, în industrie, în agricultură, în comerţ, în multiplele relaţii dintre oameni şi chiar dintre ţări. Învăţământul nu este o meserie ca oricare alta. E ceva deosebit. Trebuie să pui ceva în sufletul copilului pentru toată viaţa. Sămânţa ta să încolţească şi să dea roade, chiar dacă aceasta se va întâmpla peste ani. Rezultatele absolvenţilor noştri ne-au adus bucurii şi au demonstrat că priceperea şi dăruirea dascălilor lor i-au făcut să devină ceea ce sunt astăzi: oameni împliniţi, care ştiu să muncească şi ştiu să facă lucruri bine. (…) Copilul este ca floarea – soarelui: se îndreaptă mereu spre acela de la care primeşte căldură, iubire, dragoste. Iar voi, dragi elevi, pentru a intra pe porţile din faţă ale vieţii, folosiţi din plin aceşti ani minunaţi de acumulare de noi cunoştinţe. Ele sunt temelia pe care veţi zidi fiecare, un palat sau o colibă.”
„Ţine numai de noi elevii să-i aducem acestei instituţii o strălucire în plus.” – Cristina Borviz, Preşedinte al Consiliului Elevilor
Într-un sistem modern şi democratic fiecare parte direct implicată în proces are dreptul la replică. Cristina Borviz, Preşedinte al Consiliului Elevilor de la Liceul teoretic „Mircea Eliade” s-a adresat tuturor celor prezenţi în numele elevilor. Aceasta a menţionat: „Fiecare lucru măreţ din viaţa noastră vine cu o responsabilitate şi mai mare. Ţine numai de noi elevii să-i aducem acestei instituţii o strălucire în plus. Avem în faţă nu doar o clădire nouă şi frumoasă, ci un viitor educaţional, al nostru şi mai ales al generaţiilor următoare.”
Îndemn de final
Discursul de final al Directorului Liceului teoretic „Mircea Eliade” a fost un îndemn adresat tuturor părinţilor: „Învaţă-l pe copil să-şi preţuiască unicitatea, să-şi descopere propria valoare şi să fie ceea ce este; să-şi înfrunte temerile cu încredere şi curaj, să-şi exprime individualitatea, să atingă echilibrul şi să-i inspire pe ceilalţi; să-şi asculte vocea interioară, să trăiască viaţa cu bucurie, să strălucească şi să-şi reverse lumina asupra celor pe care îi întâlneşte în cale; să descopere în toate frumuseţea şi măreţia lui Dumnezeu.”
Invitaţii speciali de la inaugurarea Liceului teoretic „Mircea Eliade” au primit din partea instituţiei o cravată roşie cu sigla liceului, parte din uniforma elevilor.
Iulia Taraş