Organizatorii festivalului de Arte Contemporane PulzArt” s-au arătat mulțumiți de modul de desfășurare a evenimentului.

Festivalul de Arte Contemporane „PulzArt” a fost organizat în perioada 5-8 septembrie (a.c.), de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe şi Consiliul Tinerilor din Sfântu Gheorghe (SZIT), parteneri ai evenimentului fiind mai multe instituţii locale şi centrale.

Prin acest festival, organizatorii au încercat să „ia pulsul vieții artistice” și să aducă la Sfântu Gheorghe artiști importanți din județ, din țară, dar și din străinătate.

Deoarece acest an a fost declarat „Anul sunetului și al cuvântului”,  festivalul s-a axat mai mult pe muzică și literatură. Printre invitați s-au numărat și violonistul Alexandru Tomescu, care a încântat publicul cu un concert cu vioara Stradivarius și violonistul Lajka Felix, din Serbia. La festival au participat și fraţii Filip şi Matei Florian, scriitori contemporani apreciați. Programul a cuprins şi spectacole de teatru și dans, expoziţii de artă vizuală și workshopuri.

„Festivalul trebuie să aibă continuitate”

În cadrul  unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, organizatorii festivalului s-au declarat mulțumiți de modul în care a decurs prima ediție a evenimentului: „În general, suntem satisfăcuți de  prima ediție a festivalului, luând în considerare și reacțiile publicului, dar și pe cele ale invitaților care au participat la festival. Am reușit să prezentăm programe culturale reprezentative, dar publicul a reacționat bine și la programele de tip experimental (…) La programe am mers în primul rând pe calitate şi nu pe cantitate. Putem spune că nu numai publicul din Sfântu Gheorghe a fost mobilizat, ci oarecum am reuşit să atragem spectatori din tot Ţinutul Secuiesc, dar este evident că, pe viitor, trebuie să punem un accent mai mare pe promovarea programului în toată regiunea. În marea lor majoritate, programele noastre s-au bucurat de sală plină, publicul participând la festival într-un mod foarte activ, iar bis-urile au fost foarte sincere. Considerăm că e nevoie de acest festival şi că trebuie să aibă continuitate”, a declarat organizatorul principal al evenimentului, șefa Biroului de Imagine al Primăriei, Barta Mónika.

Potrivit acesteia, un aspect important al festivalului este atmosfera intimă în care acesta s-a desfășurat: „Cel mai pozitiv aspect al festivalului, după părerea noastră, este faptul că acesta s-a desfăşurat într-o atmosferă intimă, nu numai din punctul de vedere al publicului, dar şi al creatorilor şi artiştilor. Din cele spuse de invitaţii noştri, putem afirma că s-au simţit foarte bine la Sfântu Gheorghe. Cei care au avut posibilitatea, au rămas mai mult timp, au urmărit spectacolele altora, de exemplu Alexandru Tomescu a fost prezent la concertul lui Lajkó, şi la spectacolul Haute Cuisine” , a spus Barta Mónika.

Așa cum am amintit, deoarece la Sfântu Gheorghe anul acesta este Anul sunetului şi al cuvântului,  literatura a jucat un rol important în cadrul programelor Festivalului PulzArt. Artiști, scriitori contemporani apreciați au răspuns invitației de a participa la eveniment.

Potrivit organizatorilor, o parte a participanţilor blocului literar a mai fost la Sfântu Gheorghe şi cu alte ocazii, aceştia venind cu plăcere la noi în oraş,  în timp ce unii autori au fost invitaţi special cu ocazia acestui festival: „În cadrul selecţiei a fost foarte important, şi am luat în calcul să putem oferi o introspecţie sensibilă în literatura contemporană, în artă, în producţiile reprezentative, şi în lumile interesante ale autorilor. Acele programe care au legat muzica cu literatura au rezultat combinaţii culturale care s-au potrivit perfect  atmosferei şi particularităţilor festivalului de arte contemporane. Dacă ar trebui să caracterizăm într-un singur cuvânt programele literare şi pe cele literar-muzicale, atunci acela ar fi apropierea, legătura directă, nemijlocită, lucru valabil atât pentru artişti, cât şi pentru public, în aceeaşi măsură. Am putut fi şi martorii unor întâlniri directe, pline de experienţă, atât pe scenă, cât şi la bibliotecă, în cafenele, dar şi la jam session-uri şi la petrecerile din timpul nopţii” – a conchis directorul Bibliotecii Judeţene, Szonda Szabolcs, coordonatorul programelor literare.

 Spectacole de succes

Potrivit organizatorilor, aproximativ 1000 de bilete au fost vândute în cadrul acestui festival. Unul dintre spectacolele care a avut mare succes a fost concertul artistului violonist Lajkó Félix.

De asemenea, mare succes la public a avut și concertul Irie Maffia, una din formaţiile de concert cele mai iubite din Ungaria. Potrivit organizatorilor, la acest concert au participat aproximativ 500 de oameni. Spectacolul Companiei Frenák Pál a fost, de asemenea, foarte apreciat, De asemenea, a avut mare succes și concertul extraordinar al violonistului Alexandru Tomescu.

 Multă implicare

În organizarea acestui festival au fost implicați și voluntari. Potrivit organizatorilor, dintre cei 40 de voluntari înscriși au fost selectați 15.

Șefa Biroului de Imagine, Barta Mónika le-a mulțumit voluntarilor şi partenerilor pentru munca depusă.

Potrivit organizatorilor, bugetul aproximativ al festivalului a fost de 165.000 de lei, din care 46.000 de lei au fost obţinuţi din proiecte câştigate, iar diferenţa a fost suportată din bugetul local. Suma de aproximativ 20.000 de lei obţinută în urma vânzării biletelor, municipalitatea o va aloca organizării altor evenimente culturale, în cadrul programului „Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc”. Conform estimărilor organizatorilor, evenimentul a mobilizat în jur de 3.000 de persoane.

 Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail