
Demersurile privind constituirea asociațiilor de proprietari în orașul Întorsura Buzăului, inițiate de autoritatea locală, continuă duminică 06 martie a.c., ora 14.00, la amfiteatrul Liceului „Mircea Eliade” din localitate.
În cadrul primei întâlnirii organizare duminica trecută, pe această teamă, persoanelor care locuiesc în blocurile din Întorsura Buzăului li s-a adus la cunoștință faptul că în vederea accesării de fonduri europene necesare anvelopării blocurilor, este obligatorie constituirea asociațiilor de proprietari.
Sumele alocate prin programul de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt consistente și vor fi repartizate pe județe, în ordinea depunerii proiectelor. Banii obținuți prin SCHEMA DE GRANTURI PENTRU EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ȘI REZILIENȚĂ ÎN CLĂDIRI REZIDENȚIALE reprezintă unica șansă pentru salvarea de la distrugere a blocurilor din Întorsura Buzăului, și, totodată, economisirea banilor din bugetul local ce sunt alocați „ca într-un sac fără fund” pentru furnizarea agentului termic și a apei calde.
Despre întâlnirea din data pe 27 februarie, primarul Raul Urdă ne-a spus: ,,Am avut ca invitat pe domnul Mocanu Vasile de la Brașov care este președinte de asociație de proprietari din 1968. Asociația dânsului a realizat multe anvelopări de clădiri rezidențale împreună cu Primăria Brașov. Este o șansă unică pentru centățenii noștri de a beneficia de acest program, cu contribuții zero din partea cetățenilor și a primăriei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum.’’
Locuitorii de la blocurile din Întorsura Buzăului au hotărât să se constituie în mai multe asociații de proprietari, care vor fi mai ușor de gestionat.
Reprezentanții primăriei încearcă să îi sprijine pe orice cale, le sunt alături, dar cei ce stau la blocuri sunt singurii care trebuie să se organizeze, să se pună de acord pentru a forma asociațiile de proprietari.
„Pentru înființarea asociațiilor de proprietari, aveți nevoie de următoarele documente:
CONVOCARE LA ADUNAREA GENERALĂ DE CONSTITUIRE A ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI;
PROCESUL-VERBAL AL ADUNĂRII GENERALE DE CONSTITUIRE ȘI ANEXA PROCESULUI-VERBAL PRIN CARE SE ALEG MEMBRII COMITETULUI EXECUTIV;
STATUTUL ASOCIAŢIEI DE PROPRIETARI ;
ACORD DE ASOCIERE AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI.
Documentele pot fi descărcate în format editabil accesând link-ul http://www.intorsura.info/informatii…/formulare-necesare/
Vă rugăm să aveți documentele completate până duminică pentru a le putea verifica împreună, înainte de depunerea la judecătorie.”- se arată pe pagina de socializare a Primăriei Întorsura Buzăului.
Primarul Raul Urdă reamintește că oportunitatea accesării fondurilor europene în vederea executării lucrărilor de eficientizare energetică a clădirilor rezidențiale, aduce mari beneficii comunității, doar prin anveloparea exterioară a blocurilor economisindu-se 50% din consumul de energie termică.
Prin acest program sunt eligibile lucrări de schimbare a geamurilor termopan, schimbare acoperiș, izolare termică plafoane și pardoseli, anvelopare exterioară, înlocuire tâmplărie balcoane, uși de intrare în apartament, dotare imobile cu instalații pentru obținerea energiei electrice și a apei calde menajere din surse alternative solare, se pot schimba toate țevile, instalațiile din subsolul blocului.
În cursul lunii februarie a.c. primarul orașului Întorsura Buzăului, Raul Urdă, împreună cu viceprimarul Silviu-Ciprian Popica au participat la o întâlnire cu ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, ce a avut ca temă „Accesul orașelor mici și mijlocii la fondurile din PNRR” din România, care stau la blocuri.
În prezent, ghidul programului de anvelopare a blocurilor de locuințe se află în consultare publică și poate fi vizualizat accesând link-ul https://mfe.gov.ro/pnrr/, urmând ca în jurul datei de 1 aprilie a.c. să se lanseze programul de finanțare, prin PNRR, pentru anveloparea blocurilor de locuințe.
Alexandra Chirilaș
Maria Crețu-Graur
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail