Ca în preajma marilor Sărbători creştine de peste an, şi de data aceasta Filarmonica braşoveană s-a gândit să le ofere numeroşilor melomani din zonă,  nu doar braşoveni, ci incluzându-i aici şi pe iubitorii muzicii clasice din judeţele Covasna şi Harhita, un moment  muzical special, după cum ne-a precizat directorul instituţiei, violonistul Liviu Mircea Mateş.  

   Aşadar, astăseară,  de la ora 19.00, la Sala Mare de la Complexul „Patria” din Braşov  va avea loc un Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat Sărbătorilor Pascale.

Program atractiv, solişti consacraţi

    Pe scena de concert vor evolua alături de  Orchestra dirijată de  mai vechea noastră cunoştinţă, dr.Iulian Rusu, doi muzicieni braşoveni  cunoscuţi, reputate cadre didactice universitare, anume violonistul Florin IonescuGalați şi pianista Corina   Daniela  Ibănescu. Ei vor interpreta  „Concertul pentru vioară, pian şi orchestră în Fa major” de Joseph  Haydn.

    În cadrul Concertului extraordinar vor lua parte şi câţiva reputaţi  invitaţi. Ne referim la soprana  Irina Iordăchescu, mezzosoprana Sidonia Nica, tenorul Ionuț Popescu şi basul Iustinian Zetea. De asemenea, vor încânta asistenţa membrii Corului Mixt al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, condus de  dirijorul  Vasile Cazan, care vor oferi publicului “Misa în La bemol major nr.5 op.78” de Franz Schubert.

Dirijorul Iulian Rusu

   Iulian Rusu şi-a început studiile muzicale de timpuriu, îndrăgind  clarinetul! A luat primele lec­ţii cu Petre Horvath, continuându-şi pregătirea la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, la clasa profesoru­lui Ioan Mica. Mai târziu a studiat la Facultatea de Muzică din Braşov la clasele profesorilor Dumitru Sâpcu şi Daniel Theodoru.

Artistul se simte pe par­curs atras şi de arta dirijorală, astfel că ia primele lecţii în materie în anul 1994 de la cunoscutul maestru al ba­ghetei, japonezul Daisuke Soga.

Remarcându-i realele ca­lităţi în arta dirijatului, îi oferă tână­rului I. Rusu o bursă la un curs inter­naţional. În anul 1999 Iulian Rusu începe o a doua facultate în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, specializându-se în Stilistică dirijorală / Dirijat orchestră, la clasa prof. Cristian Brâncuşi. Cu maestrul Dumitru Goia îşi perfecţio­nează tehnica, iar în 2003 participă la Cursul Internaţional de Dirijat, con­dus de profesorul şi compozitorul Jorma Panula, din Finlanda.

În anul 2006, maestrul Octav Calleya, profesor de dirijat la Universitatea de Muzică din Málaga, Spania, îl invită la Cursul Internaţi­onal de Dirijat în compania Orches­trei Naţionale de Tineret a Moldovei, acordându-i o bursă de participare. Din acel moment începe o frumoa­să relaţie profesională cu maestrul Calleya, concretizată în organizarea unor evenimente muzicale.

Iulian Rusu a avut privi­legiul să studieze – singurul din Ro­mânia – cu unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, maestrul Sergiu Co­missiona, stabilit în Statele Unite, care i-a împărtăşit cunoştinţe din vasta şi îndelungata-i experienţă.

În anul 2011 obţine titlul de doctor în muzică (dirijat de or­chestră), fiind actualmente profesor de orchestră şi practică dirijorală la Facultatea de Muzică din Braşov. A apărut în calitate de dirijor la pupi­trul orchestrelor din Târgovişte, Cra­iova, Piteşti, Chişinău, Sibiu şi a unor ansambluri orchestrale şi camerale formate din artişti români, la iniţiati­va sa.

A efectuat turnee în cali­tate de solist (clarinet) sau dirijor în Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Spania, Suedia şi Kuwait.

Violonistul Florin Ionescu-Galaţi . .

    Violonist virtuoz, Florin Ionescu-Galaţi s-a impus în viaţa muzicală românească ca unul dintre vârfurile generaţiei sale.  Născut la Bucureşti  în anul 1970, a început studiul viorii la vârsta de patru ani sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul violonist şi dirijor Ilarion  Ionescu-Galaţi. Apariţia în public alături de Orchestra Naţională Radio la vârsta de 10 ani cu Concertul de vioară de Kabalevski, prevestea un talent neobişnuit ce avea să devină curând cunoscut.

    Cariera sa internaţională începută în 1982, s-a derulat spectaculos în recitaluri şi concerte alături de ansambluri cunoscute în săli de renume din Europa, SUA şi Japonia. A realizat înregistrări de referinţă pentru posturi de radio sau TV din Germania, Turcia, Franţa, Japonia, SUA. Florin Ionescu-Galaţi a cucerit publicul pretutindeni, obţinând comentarii pe măsură ale presei de specialitate.

Pianista Corina Daniela Ibănescu

    Pianista Corina Daniela Ibănescu s-a născut la Braşov în anul 1964. A studiat la  Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Capitală, la Facultatea  de Instrumente şi Canto (specializarea muzică instrumentală – pian), absolvind cu nota 10.  Actualmente este doctor în muzică şi prof. univ. la Facultatea de muzică a Universităaţii „Transilvania” din Braşov.

    Dintre  specializări urmate de-a lungul timpului amintim doar  cursul de perfecţionare pianistică la Academia de Muzică „Mozarteum” din Salzburg, Austria ( în anii1981, 1982, 1983, 1984; 1985 – sub îndrumarea maeştrilor Carlo Zecchi şi Fausto Zadra); gradul didactic Definitiv în Învăţământ (în 1989 cu media 10); gradul didactic II (1993, media 10). Este  membru în asociaţii profesionale şi ştiinţifice de renume din ţară şi străinătate, susţinând numeroase concerte în România şi peste hotare.

    Poate cu un alt prilej îi vom face distinsei muziciene un portret mai complet.

Eveniment cultural programat în Săptămâna Mare

    …Iată, stimaţi maleomani, un atractiv eveniment cultural programat în Săptămâna Mare de către Filarmonica braşoveană. Astă-seară aveţi prilejul de a petrece cca două ore de aleasă ţinută artistică în compania efluviilor sonore, pregătindu-vă spiritual şi pe această cale pentru Sfintele Sărbători Pascale care bat la uşa.

                                                                                           Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail