Consiliul Judeţean Mureş a respins, ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, proiectul de organizare a unui referendum pentru înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita, cu capitala la Târgu Mureş, iniţiat de consilierii judeţeni UDMR.

La finalul unei şedinţe tensionate, care a durat circa două ore, plenul CJ Mureş a respins proiectul, cu 19 voturi împotrivă, 14 voturi pentru şi o abţinere.

În cadrul şedinţei au luat cuvântul consilierii judeţeni UDMR Kelemen Marton – liderul de grup, Szasz Isolda şi vicepreşedintele Lokodi Edita Emoke, preşedintele UDMR Târgu Mureş, viceprimarul Peti Andras şi primarii din Sovata, Peter Ferenc, şi din Sângeorgiu de Pădure, Sofalvi Szabolcs, care au subliniat că doresc consultarea cetăţenilor în privinţa unei regiuni de dezvoltare şi nu de autonomie. Vorbitorii au arătat că o regiune de dezvoltare formată din cele trei judeţe ar duce la o mai bună absorbţie a fondurilor europene în judeţ, în exerciţiul financiar european 2014-2020.

Secretarul CJ Mureş, Paul Cosma, a precizat că un referendum nu e un sondaj de opinie şi presupune alocarea de resurse bugetare.

În 14 octombrie, reprezentanţii UDMR au depus la registratura CJ Mureş liste cu aproape 40.000 de semnături de susţinere a organizării referendumului pentru regiunea formată din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita şi o iniţiativă de organizare a unei şedinţe extraordinare pentru dezbaterea subiectului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a declarat în urmă cu o zi că organizarea unui referendum pentru ca judeţele Mureş, Harghita şi Covasna să formeze o regiune de dezvoltare cu capitala la Târgu Mureş, aşa cum doreşte UDMR, este inutil întrucât Legea nr. 3/2000 prevede că organizarea administraţiei publice locale, a teritoriului şi regimul general privind autonomia locală sunt de interes naţional.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail