Specialiștii Societății de Micologie „Kálmán László” din Sfântu Gheorghe verifică, gratuit, ciupercile culese de amatori, localnici și nu numai, oferind persoanelor interesate, consiliere cu privire la acestea.
Verificările se realizează în piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe, în cadrul unui contract încheiat de TEGA S.A (care administrează piața agroalimentară) și Societatea de Micologie „Kálmán László”. Verificarea ciupercilor aduse de culegători în piață se realizează gratuit, de trei ori pe săptămână: în zilele de luni, miercuri și vineri, în intervalul orar 8.00-10.00.
„Încă de la 1 mai am început verificările în acest an. Ca și până acum, suntem prezenți în piață luni, miercuri și vineri, de la ora 8.00, până la ora 10.00. În fiecare zi în care am fost prezenți acolo, oamenii au venit, ne-au căutat. Chiar și după program putem fi căutați pentru a realiza verificări, la numerele de telefon pe care le putem pune la dispoziție.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Zsigmond Győző, președintele Societății de Micologie „Kálmán László”. Acesta a declarat că atât consilierea celor interesați, cât și verificarea ciupercilor se realizează în mod gratuit. Zsigmond Győző a precizat că deși nu s-au înregistrat, momentan, probleme, oamenii trebuie să aibă mare grijă ce culeg și să nu consume ciuperci pe care nu le cunosc foarte bine și care nu au fost verificate de specialiști. Ciupercile otrăvitoare pot fi cu ușurință confundare cu cele comestibile, de către un necunoscător.
„Deocamdată nu sunt încă probleme cu intoxicațiile, dar e bine ca oamenii să aibă grijă ce culeg și să nu mănânce ciuperci care cresc acum, asemănătoare cu cele comestibile. E vreme bună și avem din plin ciuperci. Timpul este prielnic pentru ele. Cele care cresc acum și sunt otrăvitoare se pot confunda cu anumite ciuperci care sunt pe placul tuturor (…). Este important ca oamenii să culeagă NUMAI CEEA CE CUNOSC FOARTE BINE sau dacă se ivește orice problemă, orice bănuială, să meargă la specialiștii care verifică ciuperci. Astfel, sperăm că nu vor fi probleme!”- a mai spus Zsigmond Győző.
Potrivit acestuia, anul trecut, pe perioada acțiunilor de verificare, au fost cazuri în care oamenii au adus la control ciuperci care nu erau comestibile, însă sunt persoane care nu vin să verifice ciupercile culese, ci pentru a afla de la specialiștii Societății de Micologie cât mai multe informații despre acest domeniu.
„De câțiva ani, oamenii nu vin la noi doar cu ciuperci pe care le consideră comestibile, ci vin să ceară un sfat, vor să cunoască ciuperci, să afle cât mai multe despre acestea și îi ajutăm și în acest sens.”- a spus Zsigmond Győző.
În anul 2006 a fost adoptată Legea nr. 30/2006 privind regulile de sănătate publică la folosirea ciupercilor din flora spontană. Aceasta stabilește reguli privind recoltarea, transportul, comercializarea, prelucrarea și folosirea ciupercilor din flora spontană în alimentație, precum și achiziționarea acestora, însă, spun specialiștiiSocietății de Micologie, ar trebui făcuți anumiți pași pentru ca legea să și funcționeze.
În piețele din toată țara ar trebui să existe un punct de verificare a ciupercilor.
„Cu legea sunt probleme și acum, pentru că, deși există, nu funcționează, pentru că ar trebui să fie ciuperci de vânzare în toată țara în piețe, însă nu se asigură condițiile de a oferi cursuri pentru cei care vor să fie, eventual, controlori în piețe (…).”- a mai spusZsigmond Győző.
Ana Ciorici COSTACHE
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail