. . John Daniszewski, vicepreședinte al agenției americane de presă Associated Press (AP), a venit prima dată în România ca ziarist în decembrie 1989 pentru a transmite din Timișoara știri despre revoluție. A fost împușcat în cap și în braț, dar, îngrijit de medicii români, a supraviețuit, iar în 2016 a revenit pentru prima dată în România. Aceasta nu va fi însă și ultima sa vizită, întrucât are în plan să se întoarcă la Timișoara și să scrie o carte despre Revoluția română.

Într-un amplu interviu acordat pentru AGERPRES, el a rememorat cu emoție, după 27 de ani, momente în care a fost martor la scrierea unei pagini din istoria României, dar în care s-a aflat la un pas de moarte încercând să-și facă meseria de jurnalist.

În decembrie 1989, Daniszewski lucra în biroul AP din Varșovia. „Am văzut pe telex că erau mișcări de stradă în România, în Timișoara. Eram ziaristul AP aflat cel mai aproape de România, așa că am luat repede un avion către Belgrad, apoi am închiriat o mașină. Era seara când am trecut granița. Bineînțeles că eram foarte entuziasmat, întotdeauna îmi dorisem să ajung în România și nu avusesem până atunci norocul să obțin viză din partea guvernului român”, a declarat el.

În drumul spre hotel, a văzut oameni care fluturau tricolorul României din care fusese decupată partea din mijloc, în care se afla stema. „Puteam să aud bucuria oamenilor, dar, în același timp, le-am simțit frica. Se temeau că Securitatea ar putea să tragă în ei, se temeau că ar putea fi raiduri aeriene”, povestește John Daniszewski.

El spune că a fost martor al violențelor imediat ce a ajuns la hotel, unde a întâlnit un fotograf francez care tocmai fusese rănit la picior. L-a dus cu mașina la spitalul din oraș și acolo a stat de vorbă cu diverși oameni, strângând astfel date pentru materialele lui de presă. Era în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989. A dormit la spital, pe o targă, întrucât îi era teamă să mai iasă pe stradă pentru a se reîntoarce în camera lui de hotel.

A doua zi, s-a dus la consulatul iugoslav, unde a așteptat câteva ore, alături de jurnaliștii iugoslavi, la singura linie telefonică existentă, pentru a-și putea transmite articolul. A plecat ultimul, împreună cu un angajat al consulatului.

„Mă duceam spre mașină și chiar atunci pe stradă s-au tras focuri de armă. (…) Am ajuns la o intersecție, unde era un semn STOP, pe care l-am văzut în ultimul moment, iar pe cealaltă parte a străzii erau oameni, probabil cu lanterne. Apoi, am văzut — cu încetinitorul, parcă — cum trăgeau în mine. Am văzut scânteia din vârful armei”, povestește ziaristul.

„Am ieșit din mașină și am spus: „Nu trageți, suntem jurnaliști!”. Dar s-a întâmplat totul atât de rapid…Geamurile mașinii erau țăndări. Apoi am avut senzația că mi s-ar fi turnat pe cap o găleată cu lichid cald. Am simțit că era sângele meu. Am fost târâți din mașină, foarte violent. Trăgeau asupra noastră, ne loveau, ne-au pus să stăm cu mâinile ridicate. Ne percheziționau mașina”, își continuă John Daniszewski șirul amintirilor. „Chiar am crezut că voi muri, am crezut că mă vor ucide acolo, pe stradă, în ideea de a termina ce au început. Mai era o mașină în spatele nostru. Și ei au fost împușcați. Un fotograf a fost împușcat în piept, l-au scos din mașină și l-au întins pe asfalt. Se zvârcolea, cu o rană mare, pentru că glonțul i-a pătruns prin piept și i-a ieșit prin spate. Pentru că era în stare gravă, a venit o ambulanță, care m-a luat și pe mine”, povestește el.

La spital, doctorii vorbeau engleză și i-au spus că a fost foarte norocos. Ziua în care a plecat din România a fost cea mai frumoasă din viața lui întrucât știa că scăpase cu viață. „Mă simțeam vulnerabil pentru că eram rănit și nu mă puteam mișca, de aceea am fost atât de ușurat că am putut să plec. Dar sunt recunoscător personalului medical care m-a salvat”, își explică el atitudinea, menționând, totodată, că nu are resentimente față de cei care l-au împușcat, fiind convins că nici ei nu știau atunci ce fac. „Era nebunia Revoluției”.

„Acum am revenit pentru prima dată în România. Întotdeauna m-am simțit legat de România pentru că viața mea s-a intersectat cu istoria acestei țări, chiar dacă am stat aici atât de puțin timp”, a mărturisit ziaristul american. În loc de concluzie, el și-a exprimat convingerea că tinerii din România de astăzi au o viață mai bună decât au avut părinții lor.

John Daniszewski este un ziarist cu o vastă experiență, iar din 2009 este vicepreședinte al Associated Press.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail