Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, că prioritatea numărul unu în materie de sănătate a Guvernului Cioloş trebuie să fie construirea unor spitale noi şi, implicit, accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene pentru construcţia celor trei spitale regionale, de la Iaşi, Cluj-Napoca şi Craiova.
Buşoi, preşedinte al Comisiei de sănătate din Partidul Naţional Liberal, a participat sâmbătă la reuniunii Comisiei Regionale de Sănătate a PNL.
„Poate cel mai important lucru care s-a discutat astăzi, şi în contextul ultimelor evenimente tragice din România şi mai ales ale urmărilor acestora, în contextul dezbaterilor legate de infecţiile intraspitaliceşti şi de felul în care este pregătit sistemul de sănătate să facă faţă unor situaţii de criză, unor traume colective, unor accidente cu multiple victime, este nevoia de a avea un program susţinut de construcţie a unor spitale noi. Este mesajul principal pe care îl avem în urma reuniunii de astăzi. Credem că trebuie să fie prioritatea numărul unu în materie de sănătate a Guvernului Cioloş, guvern pe care îl susţinem fără doar şi poate. Susţinem, de asemenea, efortul ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, de a porni construcţia celor trei spitale regionale, pe fonduri europene. Trebuie ca aceste proiecte să pornească repede pentru a nu exista niciun risc să nu absorbim cele 450 milioane de euro în anii care au rămas”, a afirmat Buşoi, la finalul reuniunii.
El a precizat că, din actualul exerciţiu financiar, au trecut doi ani şi că, ţinând cont de lentoarea cu care se mişcă de foarte multe ori birocraţia românească, de legea „total neprietenoasă” a achiziţiilor publice, de complexitatea unor asemenea proiecte, cel târziu la începutul anului 2016 trebuie demarată reactualizarea studiilor de fezabilitate, întocmite în 2008, pentru cele trei spitale regionale.
„Pentru că vorbim de proiecte pe bani europeni, care nu costă nimic bugetul naţional. De asemenea, sunt două proiecte pe Fondul de Mediu, pentru Institutul Oncologic din Timişoara, care ar fi un spital nou-nouţ, dar şi pentru refacerea spitalului „C. C. Iliescu””, a subliniat Buşoi.
Potrivit acestuia, în cadrul discuţiilor de la Târgu Mureş au mai fost abordate probleme ale funcţionării sistemului informatic, supraaglomerarea spitalelor, stimularea medicilor de familie şi proiectul de lege referitor la prevenţia în sănătate.
„A doua direcţie a discuţiilor este cea a proiectului de lege privind prevenţia în sănătate. Este proiectul la care lucrează şi pe care îl promovează Organizaţia de femei a PNL (…) şi colegi din Parlament. Am discutat cum am putea înfiinţa acea autoritate de prevenţie în sănătate şi, mai ales, cât de fezabil este ca 10% din bugetul sănătăţii, aşa cum se propune în proiectul de lege, să fie acordat activităţilor de prevenţie. Evident că sunt numeroase activităţi de prevenţie care pot fi făcute de nenumăraţi actori (…), dar până să ajungem la un program ambiţios de prevenţie în sănătate avem nevoie de o autoritate care să facă acest lucru şi de un buget consistent”, a susţinut Buşoi.
Europarlamentarul liberal a subliniat că în scopul prevenţiei trebuie valorizaţi mai mult medicii de familie, care nu sunt stimulaţi şi nu sunt suficiente pârghii din partea statului român pentru ca la nivelul acestora să se rezolve toate acele cazuri care nu necesită tratamente sau intervenţii speciale.
La întâlnirea Comisiei Regionale de Sănătate a PNL, organizată la Târgu Mureş, alături de Cristian Buşoi a participat şi dr. Adrian Neacşu, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Sănătate a PNL.
AGERPRES . .