Asistenţii comunitari îşi vor începe activitatea în câteva zile, în localităţile-pilot Comandău şi Surcea, din judeţul Covasna. Pe lângă acestea, în alte şase localităţi – Belin, Arcuş, Vâlcele, Boroşneu, Covasna şi Sfântu-Gheorghe, asistenţii sunt deja pregătiţi.

Printre atribuţiile asistenţilor comunitari se numără cele privind descoperirea şi prevenirea cazurilor de violenţă în familie, şi abuzurilor părinţilor faţă de copii. Asistenţii comunitari vor trebui să semnaleze organelor competente şi să încerce să găsească modalitatea de soluţionare a acestor situaţii. În plus, asistenţii vor identifica persoanele cu risc major de îmbolnăvire şi vor culege date cu privire la starea de sănătate a populaţiei din zona de care răspund.

În cadrul programului, primăriile le vor pune la dispoziţie asistenţilor un spaţiu de cel puţin 10-15 mp, finanţarea fiind suportată timp de patru ani de Ministerul Sănătăţii.
Prefectul György Ervin consideră că formarea grupurilor de asistenţi comunitari este binevenită, mai ales în cazul localităţilor mici şi în a celor izolate: „Eu cel puţin, aşa consider că în localităţile izolate şi mai ales la satele mici, este un lucru extraordinar”.

Subordonaţi direct primarilor, asistenţii vor putea interveni, la nivelul lor, în asistenţa medicală de bază, activitatea lor fiind importantă atunci când în localitate nu este prezent niciun medic.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail