Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna a aplicat amenzi în valoare totală de peste 14.000 de lei, dar și avertismente, pentru diverse nereguli şi abateri de la legislaţie constatate în urma controalelor efectuate în perioada sărbătorilor de iarnă.
Potrivit informațiilor oferite de către directorul DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor, pentru a preîntâmpina apariția toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, au fost efectuate o serie de controale în unitățile de vânzare cu amănuntul, unități de alimentație publică, în unități de producere, procesare și depozitare a alimentelor de origine animală și non-animală, în târguri, piețe și abatoare.
În cadrul controalelor, inspectorii DSVSA au verificat, în principal condițiile generale de igienă, proveniența materiilor prime și trasabilitatea acestora, modul de marcare a carcaselor, respectarea condițiilor de depozitare, monitorizarea temperaturilor de depozitare. Totodată, s-a efectuat examenul organoleptic al materiilor prime și s-a verificat modul de etichetare și termenul de valabilitate, a transmis directorul DSVSA Covasna.
230 de unități controlate
Acesta a precizat că au fost controlate 230 de unități, dintre care 92 magazine alimentare, 7 supermarket-uri, 4 fast-food-uri, 34 de restaurante, 9 piețe, 6 cantine, 13 depozite alimentare, o unitate de procesare carne, o unitate de producere paste făinoase, o fabrică de ciocolată, 3 centre de prelucrare lapte – independent, 10 măcelării, 23 carmangerii, 3 unități de procesare lapte, 4 abatoare, un laborator de cofetărie, o cofetărie, 6 brutării, 8 patiserii, 3 târguri de Crăciun.
Conform directorului DSVSA Covasna, principalele deficiențe constatate au constat în: etichetarea necorespunzătoare, lipsa probelor de mâncare. S-a constatat, totodată, faptul că nu se monitorizează temperaturile de păstrare zilnic, refolosirea recipientelor de unică folosință, lipsa carnetelor de sănătate, pardoseală sau pereți deteriorați, sterilizator de cuțite nefuncțional, lipsa substanțelor dezinfectante, ambalaje deteriorate, depozitare necorespunzătoare.
În urma controalelor, „au fost aplicate 18 sancțiuni, dintre care 9 amenzi în valoare de 14.200 lei și 9 avertismente. S-au confiscat 20.33 kilograme de produse din carne.”- a declarat dr. Sikó-Barabási Sándor.
În plus, în această perioadă s-au organizat 3 controale în trafic, verificându-se 30 mijloace de transport. În urma controalelor s-au aplicat 3 avertismente, a mai transmis directorul DSVSA Covasna.
Ana Ciorici COSTACHE
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail