. .
Alexandra Hosu, din clasa a V –a, Denisa Murea din clasa a VI –a, Cristina Găvăneanu din clasa a VII –a, Emilia Găitan din clasa a IX –a şi Liliana Bularca din clasa a XII – a, sunt 5 eleve, din grupul de 10, care reprezintă judeţul Covasna la Olimpiada Naţională de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, desfăşurată zilele acestea la Brăila şi Târgu – Mureş. Ce au în comun cele 5 eleve? Pe lângă pasiunea pentru limba română, toate învaţă la şcoli din zona Buzaielor.
Alexandra Hosu şi Denisa Murea sunt eleve ale Şcolii cu clasele I – VIII „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, Cristina Găvăneanu este elevă la Şcoala Generală „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului, iar Emilia Găitan şi Liliana Bularca sunt elevele Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.
Olimpiada Naţională de Limbă, Comunicare şi Literatură Română se desfăşoară în perioada 6 – 10 aprilie 2015. În acest timp, elevii din ciclul gimnazial se reunesc la Brăila, iar liceeni la Târgu – Mureş.
Şcoala „Nicolae Russu” a obţinut anul trecut peste 15 premii judeţene
Calificarea elevelor Alexandra şi Denisa la etapa naţională a Olimpiadei de Limba Română nu este singurul motiv de mândrie pentru Otilia Buzea, profesoara de limba română, şi pentru întreg colectivul de cadre didactice de la Şcoala Generală „Nicolae Russu” din Sita Buzăului.
Şi la Olimpiada „Universul Cunoaşterii prin Lectură”, şcoala din Sita Buzăului are elevi calificaţi pentru etapa naţională. Vivianne Mandel şi Denisa Găitan, din clasele a VI –a şi, respectiv, a VII – a, sunt elevele de la „Nicolae Russu” care fac parte din echipa reprezentativă a judeţului Covasna pentru această competiţie. Concursul se va desfăşura în perioada 29 mai – 1 iunie, la Galaţi.
La etapa naţionala a concursului „Cultură şi Spiritualitate” va participa aceeaşi elevă, Denisa Murea , care în prezent este la Olimpiada de Limba Română de la Brăila. Concursul, care va avea loc în luna mai, este unul inter-disciplinar, unde se combină cunoştinţe de limba română şi religie.
Mai mult, şi la competiţia naţională de limba şi literatură română de la Iaşi, „Ionel Teodoreanu”, va participa Ovidiu Tohănean, elev în clasa a VII – a la „Nicolae Russu”.
„Cea mai recentă surpriză a venit de la concursul «Poveştile Cangurului». Este un concurs internaţional de cultură şi înţelegere de text. Andrei Banciu din clasa a VI –a şi Alexandra Hosu din clasa a V –a, eleva care acum este la Brăila, au obţinut punctaje foarte mari şi sunt invitaţi la proba de baraj din 25 aprilie, la Bucureşti. În funcţie de rezultatul obţinut la această etapă naţională pot beneficia de tabere naţionale şi internaţionale, dar şi de multe alte premii.”, a spus Otilia Buzea, profesoară la „Nicolae Russu”.
„Anul trecut, de asemenea, la aceeaşi Olimpiadă de Limbă, Comunicare şi Literatură Română, unde participă elevi şi din mediul rural şi din cel urban, au participat şi s-au calificat la etapa naţională alţi doi elevi de la noi: Andrei Banciu şi Călin Stroie. Andrei Banciu, care anul trecut era clasa a V –a, a obţinut Premiul Special la această Olimpiadă Naţională.”, a spus Otilia Buzea, profesoara de limba română.
Otilia Buzea a mai precizat că şi anul trecut şcolar‚ elevii de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Russu” au venit acasă cu un număr de peste 15 premii, obţinute la probele judeţene ale Olimpiadelor.
Profesoara Otilia Buzea a dezvăluit şi care este secretul rezultatelor deosebite obţinute alături de elevii săi: „Totul ţine implicare. Îmi place foarte mult ceea ce fac, dar mai mult, trebuie să le placă şi lor. Ideea este ca elevii să nu fie obligaţi şi să facă lucrurile de plăcere. Povestim foarte mult, citim la Clubul de Lectură şi fiecare elev este încurajat să îşi exprime propriile idei.”
Cristina Găvăneanu – prezentă doi ani consecutiv la Olimpiadă
Cristina Găvăneanu, reprezentanta judeţului la Olimpiada Naţională de Limba Română la categoria ei de vârstă, este elevă în clasa a VII –a la Şcoala Generală „Mihail Sadoveanu” din Întorsura Buzăului. Adela Stroie, directorul instituţiei, a spus: „Cristina a participat la Olimpiadă la faza naţională şi anul trecut. Este un copil foarte bun.”
Adela Stroie a completat: „Avem copii la faza naţională şi la „Cultură şi spiritualitate”, la „Olimpiada de Lingvistică” am participat cu un elev, Claudiu Lihor, şi o să fim prezenţi şi la concursul „Lectura ca abilitate de viaţă”. Putem să ne lăudăm: copiii noştri sunt mari cititori.”
„Noi suntem totuşi un judeţ mic. Nu putem să avem pretenţiile copiilor crescuţi la oraş, pe lângă Centre Universitare, care au o deschidere mult mai mare către cultură. Întotdeauna le spunem copiilor care pleacă la astfel de concursuri, ca să nu vină dezamăgiţi, să se bucure că au ajuns până acolo, totuşi reprezintă judeţul, să nu fie stresaţi şi să se bucure de această vacanţă binemeritată.”, a mai spus directorul Şcolii Generale „Mihail Sadoveanu”.
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – reprezentat la naţională de două eleve
Liliana Bularca şi Emilia Găitan sunt elevele din clasele a XII –a, respectiv a IX –a, de la „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului.
„Sunt fete care se vede că muncesc foarte mult în afara orelor de curs şi sunt pasionate de limba şi literatura română. În plus, au iniţiativă, îşi pun în practică ideile şi creativitatea.”, a spus Valentina Rusu, profesoara de limba română a Emiliei Găitan.
Despre experienţa participării la Olimpiada Naţională, Liliana Bularca a spus: „În primul rând, pentru mine, această experiență înseamnă deschiderea unor noi orizonturi, descoperirea unor oameni noi și extraordinari și totodată întărirea încrederii în mine însămi. Sper să dau tot ce am mai bun și să fiu la nivelul așteptărilor.”
„Organizatorii s-au descurcat minunat în asigurarea celor mai optime condiții de cazare, transport, primire şi altele.”, a precizat olimpica de la Întorsura Buzăului.
Liliana a mai spus că determinarea de a participa la această competiţie a venit din „încrederea și dorința de a îmi demonstra mie ce pot, dar și de a-i face mândri pe părinții mei.”
Iulia Drăghici – Taraş