Un număr de 1156 de școli din țară folosesc un catalog electronic în anul școlar 2023-2024, în locul celui clasic, pe hârtie, potrivit ordinului ministrului Educației publicat de minister pe edu.ro vineri, 8 septembrie.
Printre acestea se numără și 14 unități de învățământ din județul Covasna, și-anume: Colegiul Național MIHAI VITEAZUL, Colegiul Național SZEKELY MIKO, Liceul Teoretic MIKES KELEMEN, Liceul Tehnologic CONSTANTIN BRÂNCUȘI, Liceul de Arte PLUGOR SANDOR, Liceul Economic BERDE ARON , Liceul Tehnologic PUSKAS TIVADAR, Liceul Teologic Reformat Sfântu Gheorghe, Școala Gimnazială ADY ENDRE, Școala Gimnazială GODRI FERENC și Școala Gimnazială VARADI JOZSEF, toate din Sfântu Gheorghe, precum și Liceul KOROSI CSOMA SANDOR din orașul Covasna, Școala Gimnazială ROMULUS CIOFLEC din Vâlcele și Școala Gimnazială TATRANGI SANDOR din Ozun.
Potrivit edupedu.ro, numărul scolilor în care notarea se va face exclusiv în catalogul electronic a crescut cu 414 față de cele care au renunțat la catalogul classic, în septembrie 2022.
„Amintim că în anul școlar 2021-2022 au folosit exclusiv catalogul electronic 248 de școli. Cu un an mai târziu, în septembrie 2022, erau cu 494 mai mult, anume 742 de școli. Acum, sunt 1.156, cu 414 mai multe decât în anul școlar 2022-2023, adică cu 16% mai puține școli care au aplicat să fie nou incluse pe lista școlilor pilot decât anul trecut. (…) De precizat este că nu există un catalog electronic pus la dispoziție de către Ministerul Educației. Toate aceste școli apelează la aplicații/programe private.
Potrivit ordinului de ministru care aprobă lista acestor școli, „unitățile de învățământ de stat menționate în Anexa 1 (Lista școlilor care pilotează catalogul electronic în anul școlar 2023-2024-n.red) asigură din bugetul propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziționarea programelor/serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanții legali ai acestora”.
În noiembrie anul trecut, Edupedu.ro a scris că platforme de catalog electronic se foloseau în școli din cel puțin 24 de județe și erau plătite fie de asociațiile de părinți, fie din fondurile locale sau ale școlilor, arăta un raport SAR privind digitalizarea în educație.
Obligațiile școlilor care folosesc catalogul electronic au fost stabilite prin ordin de ministru în luna aprilie: toate cataloagele vor avea autentificare în doi factori pentru profesori, părinți și elevi”, arată sursa citată.
Maria Crețu-Graur