„Elevii trebuie învățați că istoria neamului românesc este ea însăşi o lecție de viață, voință și iubire”
„Împreună pentru România” este titlul unui nou proiect lansat de Asociația Pedagogilor Români din județul Covasna. Proiectul, derulat sub forma unui concurs de recitare se adresează elevilor din Sfântu Gheorghe și își propune cultivarea în rândul acestora a sentimentului de dragoste față de țară, față de istorie și față de eroii poporului român – cunoaşterea şi respectarea valorilor fundamentale ale istoriei şi culturii naţionale – exprimarea prin comportament a mândriei identitǎţii naţionale.
Concursul de recitări, dedicat Centenarului Marii Uniri, este organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna și cu finanțare de la Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe. Coordonatoare ale competiției sunt prof. Maria- Viorica Dobrean și Adriana Cornea.
Concursul își propune să trezească interesul elevilor pentru literatura patriotică, inspirată din fapte istorice; să îi ajute pe aceștia să cunoască istoria naţională și să preţuiască evenimentele care au dus la constituirea statului național unitar român; să îi stimuleze pe elevi să păstreze valorile culturale și să dezvolte sentimentul de dragoste faţă de patrie.
„Ziua Națională a României, aniversată în data de 1 Decembrie, este moment de readucere în memoria colectivă a luptei de veacuri a românilor pentru unitatea și integritatea națională. Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma primului război mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa. 1 Decembrie este ziua tuturor românilor. Anul 2018 marchează centenarul Marii Uniri, iar noi, românii, trebuie să simţim românește şi să cunoaștem semnificația acestui eveniment. Desăvârşirea unităţii naționale este fapta istorică a întregii naţiuni române. Elevii trebuie învățați că istoria neamului românesc este ea însăşi o lecție de viață, voință și iubire”, au transmis organizatorii.
Conform regulamentului, concursul se desfășoară pe trei secțiuni: secțiunea I – în cadrul căreia elevi din ciclul primar vor recita în limba română o poezie patriotică aparţinând liricii româneşti; secțiunea a II-a – în cadrul căreia elevi din ciclul gimnazial vor recita în limba română o poezie patriotică aparţinând liricii româneşti și secțiunea a III-a- adresată elevilor din clasele IX-XII. Aceștia vor recita în limba română o poezie patriotică aparţinând liricii româneşti.
Înscrierea candidaţilor se va realiza prin completarea unei singure fişe de înscriere pentru fiecare cadru didactic îndrumător şi prin trimiterea acesteia pe adresa de email concursbasme@yahoo.com, până la data de 31 octombrie 2018, cu precizarea că la subiectul emailului se va specifica: „Pentru concursul de recitare”.
Conform organizatorilor, fiecare cadru didactic îndrumător poate înscrie maxim doi elevi.
Concursul se va desfășura în data de 7 noiembrie (a.c.), la ora 16.00, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe.
Printre criteriile de evaluare se numără: expresivitatea interpretării mesajului poetic, elementele comunicării verbale, paraverbale, nonverbale; realizarea contactului cu publicul; corectitudinea recitării. Organizatorii au transmis faptul că textul să fie bine cunoscut şi interpretat adecvat (nu se acceptă citirea textului).
În urma competiției vor fi acordate premiile I, II, III şi menţiuni pentru fiecare secţiune. Ierarhizarea concurenţilor se va stabili în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute la concurs. Fiecare participant va primi diplomă de participare.
Continuă înscrierile la concursul „Eroi de legendă”
Elevii din ciclul primar și elevii de gimnaziu din Sfântu Gheorghe, de la secția română și de la secția maghiară, sunt invitați să participe și la concursul de creație „Eroi de legendă.Competiția se derulează în cadrul unui proiect educațional realizat de Asociația „Cadincas” a Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna și cu Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, și beneficiază de finanțare din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Proiectul are ca scop formarea competențelor înțelese ca ansamblu multifuncțional și transferabil de cunoștințe, deprinderi/abilități și aptitudini; promovarea unor personalități/eroi din istoria națională; creșterea prestigiului municipiului Sfântu Gheorghe, al județului Covasna, prin promovarea istoriei naționale și locale.
Concursul se derulează pe două secțiuni: A. creații plastice – secțiune adresată atât ciclului gimnazial, cât și ciclului primar, și B. creații literare – secțiune adresată doar elevilor de gimnaziu.
Depunerea sau trimiterea lucrărilor se face până la data de 15 octombrie 2018.
Creațiile literare și fișele de înscriere vor fi trimise și în format electronic, pe adresa concursbasme@yahoo.com, până la data de 15 octombrie 2018.
Ana Ciorici COSTACHE
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail